Διπλασιάστηκαν οι διακανονισμοί των λογαριασμών ρεύματος σε σχέση με το τέλος της περασμένης χρονιάς ως αποτέλεσμα των μεγάλων αυξήσεων στις τιμές της κιλοβατώρας.
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν εκπρόσωποι εταιρειών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, χιλιάδες είναι τα νοικοκυριά εκείνα που δυσκολεύονται να πληρώσουν τα μεγάλα ποσά που χρεώθηκαν για την κατανάλωσή τους και διογκώθηκαν από τις υψηλές ρήτρες αναπροσαρμογής.
Οι προμηθευτές διαπιστώνουν πως ο αριθμός των διακανονισμών έχει διπλασιαστεί και επιπλέον δεν είναι λίγοι οι καταναλωτές οι οποίοι, αν και έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους, εντούτοις με τον επόμενο «φουσκωμένο» λογαριασμό χάνουν μία ή δύο δόσεις και ζητούν νέα ευκολία πληρωμής.
Οι εταιρείες συνολικά παρέχουν τη δυνατότητα διακανονισμών στους πελάτες τους. Το πλάνο των δόσεων που εφαρμόζουν εξαρτάται από το ύψος των οφειλών, το ιστορικό των καταναλωτών και την εμπορική και τιμολογιακή πρακτική που ακολουθούν. Ετσι η ΔΕΗ κάνει διευκολύνσεις που κυμαίνονται από 5 μέχρι και 24 δόσεις, ανάλογα με το μέγεθος της οφειλής. Οι ιδιώτες πάροχοι κάνουν έως 3, ακόμα και 5 μηνιαίες δόσεις.
Σύμφωνα με τα όσα λένε στελέχη της αγοράς ηλεκτρισμού, το εύρος των ρυθμίσεων έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό και με τον τρόπο μετακύλισης της ρήτρας αναπροσαρμογής. Στο σημείο αυτό πρέπει να εξηγηθεί πως η ρήτρα αναπροσαρμογής προκύπτει από έναν μαθηματικό τύπο ο οποίος λαμβάνει υπόψη του τα κόστη μιας εταιρείας όπως αυτά διαμορφώνονται από το ύψος της χονδρεμπορικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας. Αν η τιμή αυτή κυμαίνεται από ένα ύψος και πάνω, τότε το πρόσθετο κόστος μετακυλίεται στους καταναλωτές. Οταν δηλαδή η χονδρεμπορική τιμή δεν καλύπτει το κόστος των εταιρειών ρεύματος, τότε εκείνες ενεργοποιούν τη ρήτρα για να ανακτήσουν την επιπλέον επιβάρυνση.
Οι ιδιωτικές εταιρείες, λοιπόν, ως επί το πλείστον μετακυλίουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής σταδιακά στους έναντι λογαριασμούς και στον εκκαθαριστικό. Ετσι σπάνε…, μοιράζουν το κόστος αυτό και είναι και ο λόγος για τον οποίο κάνουν μικρότερες δόσεις πληρωμής στους πελάτες που ζητούν διακανονισμούς. Η ΔΕΗ αντίθετα περνά όλη τη ρήτρα αναπροσαρμογής στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς. Επειδή είναι και δημόσια εταιρεία και ακολουθεί την προαναφερόμενη τιμολογιακή πολιτική, προχωρεί σε μεγαλύτερες διευκολύνσεις πληρωμών.
Οι οφειλές
Η ΔΕΗ ως προς τις ρυθμίσεις ακολουθεί τα εξής: Για οφειλή μέχρι 500 ευρώ το ποσοστό προκαταβολής που απαιτείται είναι 10% της οφειλής και η πληρωμή της διακανονίζεται σε 5 δόσεις. Το ίδιο ποσοστό ζητείται και για οφειλές 500 έως 1.000 ευρώ και οι δόσεις καθορίζονται σε 8. Για χρέη 1.000 έως 2.000 ευρώ η προκαταβολή ανεβαίνει στο 15% της οφειλής και οι δόσεις σε 12. Για 2.000 έως 3.000 ευρώ προκαταβάλλεται το 20% της οφειλής και οι δόσεις αυξάνονται σε 18. Για οφειλές άνω των 3.000 ευρώ υπάρχει η επιλογή της προπληρωμής του 20% ή του 30% και οι δόσεις καθορίζονται σε 18 και 24 αντίστοιχα.
Οι ιδιώτες πάροχοι προχωρούν σε διακανονισμούς ζητώντας, για να τεθεί σε ισχύ, την καταβολή της πρώτης δόσης.
Πηγές της αγοράς θεωρούν ότι το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν κινείται σε ιδιαίτερα ανησυχητικά επίπεδα. Υποστηρίζουν πως η επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης έχει συγκρατήσει σε σημαντικό βαθμό τον ρυθμό αύξησης των απλήρωτων λογαριασμών. Ωστόσο, εκτιμούν πως αν δεν μετριαστεί το ενεργειακό κόστος, τότε θα υπάρξει κίνδυνος μεγαλύτερης διόγκωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Για τον λόγο αυτόν άλλωστε, όπως αναφέρουν πληροφορίες, οι εταιρείες και συγκεκριμένα οι ιδιώτες πάροχοι είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ως προς την επιλογή νέων πελατών.
Η κυβέρνηση αναμένεται τις προσεχείς εβδομάδες να καταλήξει στα μέτρα για τη μείωση των τιμών ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά ώστε να πιεστούν και οι τιμές λιανικής και να ξεφουσκώσουν οι λογαριασμοί.
Χρήστος Κολώνας ΤΑ ΝΕΑ