Η συγχώρεση είναι μία από τις πιο δύσκολες αποφάσεις που μπορεί να πάρει κάποιος, αλλά είναι ακόμη πιο δύσκολο όταν το άτομο που μας πλήγωσε αρνείται να ζητήσει συγγνώμη.
Μια συγγνώμη είναι επικυρωτική, μας κάνει να νιώθουμε ότι τα συναισθήματά μας ακούστηκαν και μας καθησυχάζει ότι είχαμε δίκιο που προσβληθήκαμε.
Επομένως, η έλλειψη μεταμέλειας μπορεί να κάνει το άτομο που προσβλήθηκε να νιώσει διπλάσιο πόνο και να κάνει ακόμη και κάποιους να αμφισβητήσουν τη δική τους κρίση.
Διαβάστε παρακάτω ποια βήματα μπορείτε να ακολουθήσετε για να συγχωρήσετε κάποιον – ακόμα κι αν δεν σας ζήτησε συγγνώμη.
Αναγνωρίστε την αλήθεια σας
Ξέρετε τι περάσατε, δεν χρειάζεστε την επιβεβαίωση ή την παραδοχή του τι συνέβη. Μην επιτρέψετε στην έλλειψη μεταμέλειας να τσακίσει την αυτοεκτίμησή σας ούτε να ακυρώσει το πώς αισθάνεστε.
Μην λέτε «Είναι εντάξει», όταν δεν είναι
Επιτρέψτε στον εαυτό σας να νιώσει πλήρως τον πόνο αυτού που έζησε. Η αδυναμία τους να ζητήσουν συγγνώμη δεν σημαίνει ότι αυτό που σας έκαναν ήταν κάτι αποδεκτό. Δεν φταίτε εσείς αν ο άλλος δεν κατανοεί το πώς κάνει τους γύρω του να νιώθουν.
Βάλτε όρια
Το να θέτετε όρια είναι ένας τρόπος να φροντίζετε τον εαυτό σας. Δεν σας κάνει κακούς, εγωιστές ή αδιάφορους. Περιορίστε τις επαφές με το άτομο που σας πλήγωσε, ώστε να καταφέρετε να διαχειριστείτε την προσβολή που νιώσατε, αλλά και να τους δώσετε να καταλάβουν πως αυτό δεν ήταν κάτι απλό.
Δεν είναι όλα στο μυαλό σας
Μην τους επιτρέψετε να σας περάσουν την ιδέα ότι είστε πολύ ευαίσθητες και ότι όλα είναι στο κεφάλι σας. Οι άνθρωποι, που νοιάζονται για εσάς επικυρώνουν τα συναισθήματά σας χωρίς να σας ντροπιάζουν ή να σας κατηγορούν.
Η συγχώρεση δεν εξαρτάται από αυτούς
Το να συγχωρήσετε το άτομο που σας φέρθηκε άδικα, σημαίνει ότι οι πράξεις του δεν σας ελέγχουν πια. Τώρα το βλέπετε γι’ αυτό που είναι. Πλέον, δεν ασκεί δύναμη πάνω σας και καταλαβαίνετε πως σας συμπεριφέρθηκε με βάση τη δική του αίσθηση δικαιοσύνης και τη δική του αντίληψη, με λίγα λόγια τώρα ξέρετε πως «τόσο μπορούσε τόσο έκανε».
marieclaire.gr