Στη δίνη της ακρίβειας περιστρέφονται παραγωγοί και καταναλωτές, με τους μεν να επισημαίνουν τα προβλήματα και τις χαμηλές τιμές στην πώληση των προϊόντων τους και τους δε να βλέπουν τις τιμές στο ράφι να αυξάνονται.

«Τα πουλάμε σε εξευτελιστικές τιμές»

«Το πρόβλημα της ακρίβειας το αντιμετωπίζουμε όλοι», λέει στο MEGA ο Σωκράτης Αλειφτήρας, εκπρόσωπος Τύπου αγροτικής ομοσπονδίας ν. Λάρισας.

«Εμείς είμαστε αυτοί που παράγουμε τα προϊόντα και δυστυχώς τα πουλάμε σε εξευτελιστικές τιμές και φτάνουν στο ράφι δύο και τρεις φορές ακριβότερα».

Σχετικά με τον ΟΠΕΚΕΠΕ:

«Όσον αφορά τα θέματα του πρωτογενή τομέα και ειδικά του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ένας φορέας ο οποίος είναι αρμόδιος να παίρνει τις κοινοτικές επιδοτήσεις, να ελέγχει και να τις αποδίδει στους Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφους. Πρόβλημα δημιουργήθηκε σε 196.000 αγρότες, έχουν στείλει mail και ζητάνε περίπου 60.000.000 ευρώ ως επιστροφή, αχρεωστήτως καταβληθέντα από το έτος 2022 καθώς δεν υπήρχε τεχνικός σύμβουλος τότε και δεν γινόταν κανένας έλεγχος. Πλήρωνε ό,τι να ‘ναι χωρίς καμία διαφάνεια».

«Δεν γίνεται κανένας έλεγχος, πάμε δηλώνουμε εκτάσεις οι οποίες δε μας ανήκουν, δηλώνουμε ζώα ενώ δεν έχουμε στην κατοχή μας ούτε ένα ζώο», συμπληρώνει.

Η διαδρομή από το χωράφι στο ράφι

Πώς καταλήγουν όμως τα προϊόντα να έχουν τόσο αυξημένες τιμές στο ράφι;

Λαχανικά – κηπευτικά (στοιχεία Αυγούστου)

Τιμές παραγωγού: Μείωση 14,4%

Τιμές λιανικής: Αύξηση 3%

Παράδειγμα

Μήλα στάρκιν: Τιμή παραγωγού 70 λεπτά/κιλό. Τιμή στο ράφι από 1,70 €/κιλό

Εξέλιξη τιμής από το χωράφι στο ράφι:

– Παραγωγός: 0,70 €/kg

– Συγκομιδή: 0,10 € /kg (εργάτες)

– Αποθήκευση, Ψυγεία: 0,20 €/kg

– Μεταφορά: 0,15 €/kg (από ψυγείο στο τελάρο)

– Μεταφορικά: 0,07 €/kg

– Έξοδα συσκευασίας: 0,35 €/kg

– Λοιπά έξοδα: 0,13 €/kg (ΦΠΑ, φορτωτικά, διαλογή, κέρδος εμπόρων)

«Αυτά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», λέει στο MEGA ο Γιώργος Λεχουρίτης, πρόεδρος ΙΝΚΑ, τονίζοντας ότι φτάνουν ακόμη ακριβότερα στα ράφια.

«Και οι παραγωγοί διαμαρτύρονται ότι παίρνουν φθηνότερες τιμές από ό,τι έπαιρναν πέρυσι και παράλληλα βλέπουμε τα προϊόντα ακριβότερα. Όταν μιλάτε για 70 λεπτά το ‘στάρκιν’ πως πουλάει ο παραγωγός, αυτό είναι η α’ ποιότητα που θα φτάσει στον καταναλωτή πάνω από 3 ευρώ. Μακάρι να έφτανε στο 1,70».

«Εκείνοι που ανεβάζουν τις τιμές είναι οι μεσάζοντες. Μας λένε οι κυβερνήσεις διαδοχικά ότι έξω οι μεσάζοντες από την αγορά αλλά δυστυχώς οι μεσάζοντες ζουν και βασιλεύουν. Όλο αυτό έχει αντίκτυπο στην τσέπη του καταναλωτή», υπογραμμίζει.

«Έλεγχοι στην αγορά δε γίνονται», λέει ο κ. Λεχουρίτης.

«Το σουπερμάρκετ προμηθεύεται προϊόντα για μία εβδομάδα, εγώ κάθε μέρα», λέει από την πλευρά του ο Γιάννης Σιδέρης, έμπορος οπωροκηπευτικών.

megatv.com