Γράφει ο Δρ. Κώστας Πατέρας,D. Ed., M. Ed., Ph.D.
Πύρρειος νίκη ή Καδμεία νίκη ονομάζεται το αποτέλεσμα μιας μάχης κατά την οποία κάποιος βγαίνει νικητής, όμως έχει υποστεί τόσο βαριές απώλειες ώστε στο μέλλον δεν μπορεί να πετύχει τους στόχους του.
Καδμεία νίκη ήταν αυτή των Θηβαίων επί των Αργείων, κατά τη Μυκηναϊκή εποχή.
Πύρρειος νίκη ήταν η νίκη του Μολοσσού Βασιλιά Πύρρου στο Άσλκο της Ιταλίας το 279 π.Χ. επί των Ρωμαίων.
Αν και νικητής ανεδείχθη ο Πύρρος, οι απώλειες σε οπλίτες και αξιωματικούς ήταν πολύ μεγάλη κι έτσι δεν υλοποίησε ποτέ τα σχέδια του για την κατάληψη της Ρώμης.
Ο Πλούταρχος (350-430 π.Χ.) αναφέρει, πως, όταν ένας στρατιώτης του Πύρρου πήγε να τον συγχαρεί για την νίκη, αυτός απάντησε με την ιστορική φράση «μία ακόμα νίκη επί των Ρωμαίων και θα χαθούμε εντελώς».
Είναι γεγονός πως η Ιστορία ανακυκλώνεται σε διαφορετικά χρονικά πλαίσια, σε αλλαγμένες κοινωνίες και φυσικά με διαφορετική μορφή.
Μεγάλο παράδειγμα η «Πύρρειος Νίκη» του Μητσοτάκη στην προχθεσινή αναμέτρηση με αντίπαλο όλη την Αντιπολίτευση.
Η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης δεν πέρασε, όπως ήταν αναμενόμενο, αφού η κυβέρνηση πήρε 159 και 141 ψήφους η Αντιπολίτευση. Σημειωτέον ότι η Ν.Δ. έχει την πλειοψηφία στη Βουλή με 157, όπως ορίζει ο νόμος Παυλόπουλου με το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα.
Κανένας Βουλευτής ή Υπουργός της Ν.Δ. του Μητσοτάκη δεν θέλει η κυβέρνηση να χάσει την «αρχή της δεδηλωμένης» δηλ. την πλειοψηφία, γιατί θα χαθεί το «άσυλο», η καρέκλα της εξουσίας και τα πολλά λεφτά.
Πάντως επί τρεις ημέρες τα έδρανα της Βουλής ήταν άδεια και η εικόνα του «Ναού της Δημοκρατίας» ήταν αποκαρδιωτική, ενώ οι Εθνοπατέρες «έλαμψαν» δια την απουσίας. Μόνο το βράδυ της ψηφοφορίας γέμισε η αίθουσα.
Ο Μητσοτάκης πέρασε από τις … Συμπληγάδες της μομφής και … ξέμπλεξε προσωρινά, γιατί τα δύσκολα προβλήματα δεν λύθηκαν, ενώ η πορεία της κυβέρνησης είναι πολύ επικίνδυνη.
Εάν δει κάποιος της φωτογραφίες του Πρωθυπουργού με Υπουργούς και Βουλευτές θα διαπιστώσει μία κατήφεια και ένα προβληματισμό. Ούτε ένα χαμόγελο μετά την «πύρρειο νίκη» ενώ ο προβληματισμός τους για το τι γίνεται τώρα, είναι εμφανής.
Αποδείχθηκε πως υπάρχει μια κυβέρνηση «μπαζωμένη» και μια Βουλή «βαλτωμένη» στα αδιέξοδα.
Ο Πρωθυπουργός ήταν απολογητικός, αναξιόπιστος, αγχωμένος, υβριστής, αλαζονικός και ψεύτης, ως συνήθως.
Δεν είπε την αλήθεια για τα Τέμπη, για τις Υποκλοπές, για την Ακρίβεια, για το ψεύτικο «επιτελικό κράτος» για το ανύπαρκτο Κράτος Δικαίου.
Γι’ αυτό ο Μητσοτάκης βγήκε βαρειά πληγωμένος, ενώ η κοινωνία του δείχνει τα … δόντια, περιμένοντας τις Ευρωεκλογές για να τον τιμωρήσει.
Οι παραιτήσεις δύο κορυφαίων Υπουργών, που ήταν προσωπική επιλογή του Μητσοτάκη, οι οποίες ήταν «¨καρατομήσεις» σκοπιμότητας, δεν άλλαξαν την θλιβερή εικόνα της κυβέρνησης.
Η απομάκρυνση των Παπασταύρου – Μπρατάκου, για την συνάντηση με τον Μαρινάκη, είναι για τα… μάτια του κόσμου και για να αλλάξει την ατζέντα ο Πρωθυπουργός. Αυτοί θα ναι πάντα εκεί, όπως είναι και ο ανηψιός του Γρηγόρης Δημητριάδης, που θεωρείται μαζί με τον Μητσοτάκη, ως υπεύθυνος των Υποκλοπών.
Το ότι είναι μεγάλα τα διλήμματα και το διακυβευμα του Μητσοτάκη φαίνεται και από τα όσα είπε στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο καθώς συνδέει τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών με την πολιτική σταθερότητα της χώρας.
Σημειωτέον ότι πολλές δημοσκοπήσεις δίνουν στην Ν.Δ. και ποσοστό 25%.
Ακούμε για την αύξηση του κατώτατου μισθού, 50 ευρώ το μήνα, δηλ. ψίχουλα, την οποία παίρνει το 22% των εργαζομένων και το 88% δεν παίρνει τίποτε, ενώ η βενζίνη ξεπέρασε τα 2 ευρώ.
Για την περικοπή των μισθών και των συντάξεων από το 2010 και των δώρων και των εφάπαξ, που ήταν χρήματα των εργαζομένων, και που θεωρήθηκε, ότι κόπηκαν «νόμιμα», από το Στ.Ε., που ήταν και η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Πρωθυπουργός τήρησε σιγήν… ιχθύος.
Το κακό με τον Πρωθυπουργό είναι ότι δεν γνωρίζει τα προβλήματα της κοινωνίας και όπως έλεγε ο Πλάτων (424-348π.Χ.) «η άγνοια είναι η ρίζα και ο μίσχος του κακού».
Εάν σ’ όλα αυτά προστεθεί και το γεγονός ότι ο Ερντογάν πάει Αμερική, αρχές Μαϊου και ο Μητσοτάκης… τρώει … πόρτα, τότε η κατάσταση χειροτερεύει και αποδεικνύεται ότι δεν πάμε καλά ούτε ΜΕΣΑ ούτε ΕΞΩ.
Οι ανοιχτές πληγές, που άφησε η «δυσπιστία» ανησυχούν τόσο τους Βουλευτές της Ν.Δ. όσο και το Μαξίμου, στο οποίο έπεσε «Βαθειά νύχτα», και όλοι φοβούνται πως η πολιτική Μητσοτάκη μπορεί να αποσταθεροποιήσει ακόμα και το πολιτικό σύστημα.
Η κοινωνία οφείλει να καταλάβει πως «η τυφλή υπακοή στην εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της Αλήθειας» κατά Αινστάιν (1879-1955) και κατά τον Ρήγα Βελιστινλή (1752-1798) «όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά».
Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στο Στρασβούργο της Γαλλίας και αποτελείται από 47 Δικαστές από 47 χώρες αποφάνθηκε, πρόσφατα, όμόφωνα, ύστερα από προσφυγή Ευρωπαίων πολιτών ότι «δεν υπάρχει δικαίωμα στο «Γάμο» μεταξύ των ατόμων του ιδίου φύλου.
Το Δικαστήριο αυτό είναι το σημαντικότερο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον κόσμο.
Κι όμως η είδηση αυτή αποσιωπήθηκε από τα Μ.Μ.Ε. της παραπληροφόρησης και της χειραγωγίας.
Έτσι η απόφαση αυτή δεν περιλαμβάνει μόνο την έννοια της οικογένειας δηλ. «πατέρας και μητέρα» όπως ορίζει και η Εκκλησίας μας, αλλά ότι δεν πρέπει να ανοίξουν τον γάμο σε άτομα του ιδίου φύλου.
Πόσο δίκαιο είχε ο Αριστοτέλης (384-322 π.Χ.) που έλεγε «Τίποτα απ’ όσα είναι δοσμένα από την φύση δεν είναι χωρίς τάξη».
Για όλα αυτά ο Μητσοτάκης και το Μαξίμου μετά την «Πύρρειο Νίκη» κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα…!
Ο οδικός χάρτης των 70 ημέρων, μέχρι τις Ευρωεκλογές, καθώς και το τελικό αποτέλεσμα, θα επηρεασθούν από το χάσμα ανάμεσα σε Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση και σε Κυβέρνηση και Κοινωνία.
Καθοριστικό ρόλο θα παίξουν και οι «πληγές» που άφησε η «Πύρρειος νίκη» του Μητσοτάκη καθώς και η ταχύτητα της φθοράς της κυβέρνησης.
Ουσιαστικός παράγοντας θα ‘ ναι και η πορεία του εγκλήματος των Τεμπών, όπως και ο νόμος για τον «Γάμο» των ομοφυλόφιλων ζευγαριών.
Επίσης το μεγάλο λάθος της Ντόρας Μπακογιάννη, για να αναγνωρισθεί το Κόσσοβο ως ανεξάρτητο κράτος και που εξόργισε την Ορθόδοξη Σερβία, θα ναι πολύ σοβαρό.
Όλα βέβαια δείχνουν πως το ποτάμι δεν γυρίσει πίσω.