Στη Λισαβόνα ταξίδεψαν εκπαιδευτικοί του Πρότυπου ΕΠΑΛ Τρικάλων για να παρακολουθήσουν επιμορφωτικό σεμινάριο διάρκειας μίας εβδομάδας (20-27 Απριλίου 2024) στο πλαίσιο του διαπιστευμένου ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ ΚΑ1.

Ο τίτλος του σεμιναρίου ήταν “ICT Tools for a Creative and Collaborative Classroom” και διοργανώθηκε από τον εκπαιδευτικό οργανισμό Europass Teacher Academy στη Λισαβόνα.

Οι συμμετέχουσες εκπαιδευτικοί επιμορφώθηκαν σε διαδικτυακές εφαρμογές και περιβάλλοντα που προωθούν τη συνεργατικότητα και τη δημιουργικότητα στη σχολική τάξη. Εξασκήθηκαν στη χρήση και τη δημιουργία περιεχομένου σε κάθε εφαρμογή, με αρκετό χρόνο για προβληματισμό και συζήτηση σχετικά με τα δυνατά και αδύνατα σημεία τους και την πιθανή ενσωμάτωσή τους στο πλαίσιο της διδασκαλίας τους.

Οι δεξιότητες που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα βοηθήσουν τις εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν να κάνουν τις τάξεις τους πιο ελκυστικές, εμπλέκοντας τους μαθητές σε ενδιαφέρουσες συνεργατικές και δημιουργικές διαδικτυακές δραστηριότητες, χρησιμοποιώντας εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε διαδικτυακές λύσεις και εφαρμογές που προάγουν τη συμπερίληψη (επιτρέπουν στους μαθητές με διαφορετικές μαθησιακές ανάγκες και ικανότητες να συμμετέχουν πλήρως) και τη βιωσιμότητα (προωθούν την αποφυγή σπατάλης χαρτιού και την αποτελεσματική χρήση των σχολικών πόρων).

Στη ροή κινητικότητας συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί Αγγέλη Βασιλική (ΠΕ06) και Τασίκα Μαρία (ΠΕ02). Το σεμινάριο παρακολούθησαν επίσης εκπαιδευτικοί από άλλες χώρες όπως Πολωνία, Κύπρο, Κροατία, Μάλτα και Ισπανία.

Η ροή κινητικότητας πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του σχεδίου με κωδικό αριθμό 2022-1-EL01-KA121-VET-000065821 και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.