Δεν έχει υπάρξει καμία αλλοίωση, επέμβαση ή διαγραφή δεδομένων στα ηχητικά του ΟΣΕ από τη νύχτα της σύγκρουσης στα Τέμπη, αναφέρει το πόρισμα της πραγματογνωμοσύνης που ολοκλήρωσε το ΕΜΠ, μετά από ανάθεση του του εφέτη ειδικού ανακριτή της Λάρισας, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρξε καμία παραποίηση στα ηχητικά των Τεμπών.
Η έκθεση ειδικής πραγματογνωμοσύνης που υπογράφει ο αναπληρωτής καθηγητής της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Αθανάσιος Ροντογιάννης και τμήμα της δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα "Καθημερινή" είναι η μία από τις δύο πραγματογνωμοσύνες που ανέλαβε να πραγματοποιήσει το ΕΜΠ για να δοθούν απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν στις συνομιλίες μεταξύ του μηχανοδηγού και του σταθμάρχη Λάρισας πριν το δυστύχημα των Τεμπών.
Η έρευνα του ΕΜΠ ξεκίνησε, αφότου τον περασμένο Ιούλιο, ο εφέτης ειδικός ανακριτής Λάρισας που διερευνά το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, Σωτήρης Μπακαΐμης, ανέθεσε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο να διεξαγάγει έρευνα σχετικά με τη γνησιότητα των αρχείων ήχου από τη μοιραία νύχτα της σύγκρουσης.
Πρόκειται για τα αρχεία επικοινωνιών που εγγράφηκαν στα ηλεκτρονικά συστήματα του ΟΣΕ και διαβιβάστηκαν με εξωτερικό σκληρό δίσκο στην ανάκριση. Αφορμή για την παραγγελία της έρευνας υπήρξαν καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες από τις καταγεγραμμένες συνομιλίες είχαν αφαιρεθεί 11 λεπτά.
Οι καταγγελίες οδήγησαν το δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπεί την οικογένεια του μηχανοδηγού της εμπορικής αμαξοστοιχίας, ο οποίος έχασε τη ζωή του στο δυστύχημα, στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κάνοντας λόγο για αφαίρεση 11 λεπτών από τις καταγραφές.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο ανακριτής κ. Μπακαΐμης ανέθεσε στον κ. Ροντογιάννη, να εξετάσει το εξωτερικό αποθηκευτικό μέσο που περιείχε τα ηχητικά αρχεία από τη νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου 2023. Το ερώτημα που τέθηκε ήταν αν ο συγκεκριμένος σκληρός δίσκος είχε υποστεί οποιαδήποτε επέμβαση που θα είχε οδηγήσει στη διαγραφή ή αλλοίωση κάποιου από τα καταγεγραμμένα αρχεία. Σε περίπτωση που διαπιστωνόταν επέμβαση, ζητήθηκε να γίνει προσπάθεια ανάκτησης του υλικού που είχε αφαιρεθεί.
Η έρευνα ολοκληρώθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2025, και το πόρισμα της ειδικής πραγματογνωμοσύνης ενσωματώθηκε στη δικογραφία την περασμένη Παρασκευή. Στην πεντασέλιδη έκθεση του ο κ Ροντογιάννης, περιγράφει αναλυτικά τις τεχνικές διαδικασίες που ακολούθησε για την ανάλυση των δεδομένων και καταλήγει στο εξής συμπέρασμα: "Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα και το συνδυασμό πληροφοριών από α) τα αρχεία ήχου και β) τις αντίστοιχες εγγραφές του αρχείου CallData, διαπιστώνεται ότι δεν έχει υπάρξει μεταβολή μετά τις 00.07.00 ώρα της 1ης Μαρτίου 2023, ούτε στα περιεχόμενα του φακέλου "…/LARISA/2023-02-28…” του σκληρού δίσκου (αρχεία ήχου), ούτε στο ίδιο το ακουστικό περιεχόμενο των υπό εξέταση αρχείων ήχου που αφορούν τις καταγραφές της 28ης Φεβρουαρίου 2023 και το διάστημα ώρας από 22.30 έως και 23.55" αναφέρεται στην έκθεση.
Ο κ. Ροντογιάννης επεξήγησε διεξοδικά τη μεθοδολογία της έρευνάς του. "Για το διάστημα ώρας από 22.30 έως και 23.55 της 28ης Φεβρουαρίου 2023 εντοπίζονται στο αρχείο CallData 64 εγγραφές επικοινωνιών. Αυτές αντιστοιχούν στα τελευταία 64 από τα 764 ηχητικά αρχεία που βρέθηκαν στον φάκελο. Με βάση την ονομασία τους τα αρχεία αυτά είναι αριθμημένα σε αύξουσα σειρά στο δεκαεξαδικό σύστημα χωρίς να λείπει κάποιος ενδιάμεσος αριθμός", αναφέρεται στην παράγραφο 4 του εγγράφου, σύμφωνα με την Καθημερινή.
capital.gr