Καταστροφή ανυπολόγιστης αξίας στο επιστημονικό έργο της πανεπιστημιακής σχολής του ΤΕΦΑΑ, επέφερε, μεταξύ των άλλων ζημιών, η πλημμύρα της κακοκαιρίας Daniel που έπληξε τα Τρίκαλα τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του thessaliaeconomy.gr, η σχολή, που έχει να επιδείξει διεθνείς περγαμηνές στην έρευνα υψηλού επιπέδου (6 μέλη της συμπεριλαμβάνονται στο κορυφαίο 2% του παγκόσμιου επιστημονικού γίγνεσθαι) διατηρούσε σε ειδικούς καταψύκτες δείγματα αίματος και ανθρώπινων ιστών τα οποία καταστράφηκαν. Το εν λόγω υλικό επρόκειτο να αποτελέσει αντικείμενο ερευνητικών μελετών για την εξαγωγή συγκριτικών συμπερασμάτων όσον αφορά στην εξέλιξη ασθενειών σε σχέση με τον τρόπο ζωής των ανθρώπων. Οι καταψύκτες, που βρισκόταν στα υπόγεια της σχολής, σταμάτησαν να λειτουργούν και το πολύτιμο περιεχόμενό τους αναμείχθηκε με τα νερά της βροχής μετατρέποντας τον χώρο σε εστία μόλυνσης.
Ο ομότιμος καθηγητής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πρώην πρόεδρος και κοσμήτορας της σχολής, Γιάννης Κουτεντάκης, που ρωτήθηκε σχετικά από το thessaliaeconomy.gr, ήταν αποκαλυπτικός για την περιπέτεια που βιώνει σήμερα το ΤΕΦΑΑ: «Το γεγονός ότι η σχολή ακόμη δεν λειτουργεί, με τα μαθήματα να γίνονται περιστασιακά σε χώρους εκτός των εγκαταστάσεων και τα υψηλής τεχνολογίας εργαστήρια να είναι νεκρά, θα πλήξει πρωτίστως την διεθνή ερευνητική εικόνα του ιδρύματος και ίσως επιφέρει μία καθίζηση στις αξιολογήσεις που έρχονται. Αυτή η εξέλιξη θα συμπαρασείρει προς τα κάτω και ολόκληρο το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, μια και το ΤΕΦΑΑ αποτελεί διαχρονικά ένα σημαντικό πυλώνα ερευνητικής αριστείας. Συνεπώς, οι κάθε είδους «αρμόδιοι» θα πρέπει να συντονιστούν και να δώσουν άμεσες λύσεις. Τα ΤΕΦΑΑ στα Τρίκαλα δεν είναι μόνο για να γεμίζουν οι καφετέριες και να καταναλώνονται σουβλάκια».
Είναι αξιοσημείωτο ότι τα μαθήματα γίνονται πλέον σε όποια αίθουσα της πόλης βρεθεί διαθέσιμη, από το Πνευματικό κέντρο μέχρι την Μητρόπολη, ενώ όλοι οι μεταπτυχιακοί φοιτητές έχουν φύγει από τα Τρίκαλα.
Η επαναφορά της σχολής στην κανονικότητα δεν υπολογίζεται πριν από το Πάσχα.
Κώστας Τόλης thessaliaeconomy.gr