Το 5ο ετάπ είναι το εντυπωσιακό φινάλε του ΔΕΗ Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας και παρ’ ότι είναι το μικρότερο σε απόσταση, ίσως αποδειχτεί το ταχύτερο χάρη στην κλίση που παρουσιάζει το ανάγλυφο της διαδρομής.
Σημείο εκκίνησης, η πόλη της Καλαμπάκας με φόντο τους βράχους των Μετέωρων με τερματισμό στη λίμνη Παμβώτιδα των Ιωαννίνων.
Ξεκινώντας, οι ποδηλάτες θα ανέβουν σε ένα από τα εντυπωσιακότερα και πιο ιδιαίτερα γεωλογικά μνημεία, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και του κόσμου. Εκτός από την ιδιομορφία και ομορφιά της ευρύτερης περιοχής των Μετεώρων, εδώ βρίσκεται η δεύτερη μεγαλύτερη και σημαντικότερη μοναστική κοινότητα στον Ορθόδοξο ελλαδικό χώρο.
Γι’ αυτό άλλωστε έχουν χαρακτηριστεί ως το δεύτερο Άγιο Όρος που διατηρεί εδώ και αιώνες την θρησκευτική και μοναστική παράδοση.
Τα εντυπωσιακά τεράστια σκουρόχρωμα βράχια ξεπροβάλλουν από την πεδιάδα πάνω ακριβώς από την κωμόπολη της Καλαμπάκας και το γραφικό Καστράκι. Το θέαμα κόβει κυριολεκτικά την ανάσα, αφού οι κορυφές κάποιων εξ αυτών ξεπερνούν τα 400 μέτρα υψόμετρο. Τα Μετέωρα βρίσκονται από το 1988 στην λίστα παγκόσμιας κληρονομίας της Ουνέσκο.
Το πελοτόν θα κάνει έναν εντυπωσιακό σιρκουΐ στη βραχώδη σειρά των Μετεώρων και θα ξαναπεράσει από το κέντρο της Καλαμπάκας για να κατευθυνθεί πλέον προς την οροσειρά της Πίνδου, με το πέρασμα της Κατάρας, να υψώνεται μπροστά από τους ποδηλάτες.
H παράδοση θέλει την Kατάρα, το ορεινό ανάγλυφο της Πίνδου μέσω του οποίου διεξάγεται κυρίως η κυκλοφορία από τη Θεσσαλία προς την Ήπειρο, να πήρε το όνομά της από ένα δεσπότη των Iωαννίνων που θέλησε να τη διασχίσει το 1800 με προορισμό τα Tρίκαλα.
Στη διαδρομή δεν άντεξε και όταν έφτασε σε κάποιο ξέφωτο, που σήμερα είναι γνωστό ως «κάμπος του δεσπότη», λίγο πριν ξεψυχήσει, καταράστηκε το μέρος.
Η ορεινή διαδρομή θρύλος, οδηγεί τους αθλητές στα 1700μ, στον Αυχένα της Κατάρας, το ψηλότερο σημείο όλων των διαδρομών του φετινού Γύρου.
Από εκεί, οι ποδηλάτες αρχίζουν να κατηφορίζουν με δυνατό τέμπο, διερχόμενοι έξω από την πόλη του Μετσόβου και το περίφημο Τυροκομείο «Αβέρωφ Τοσίτσα», έχοντας μπροστά τους φόντο τα Τζουμέρκα. Μια περιοχή ανεξερεύνητη, με θησαυρούς που δεν έχουν αποκαλυφθεί ακόμα. Εκτός από τα υπέροχα βουνά, τα επιβλητικά φαράγγια και τους εντυπωσιακούς καταρράκτες, τα Τζουμέρκα είναι γεμάτα από υπέροχα γραφικά χωριά.
Από εκεί και λίγα χιλιόμετρα μετά το Όρος Μιτσικέλι το πελοτόν κατεβαίνει στα Ιωάννινα. Η κάθοδος προς την Λίμνη Παμβώτιδα, διέρχεται από ένα συγκλονιστικό τοπίο που κόβει την ανάσα και δικαίως συγκαταλέγεται στα ωραιότερα μέρη της Ελλάδας.
Η ξακουστή Λίμνη των πανέμορφων Ιωαννίνων, είναι μια από τις αρχαιότερες λίμνες παγκοσμίως και η δεύτερη αρχαιότερη μετά τη λίμνη της Αχρίδας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο (ηλικίας περίπου 7 εκ. ετών). Αποτελεί ένα ευαίσθητο οικοσύστημα και ανήκει στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000 λόγω των σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας που φιλοξενεί.
Με φόντο το κάστρο και το νησί της Λίμνης των Ιωαννίνων θα πραγματοποιηθεί το μεγάλο φινάλε του ΔΕΗ Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας, στην Ακτή Μιαούλη.
Το 5ο ετάπ των 154,5χλμ είναι το τελευταίο αυτής της σημαντικής διοργάνωσης που ολοκληρώνεται μέσα από μια εντυπωσιακή διαδρομή. Ιστορία, μορφολογία και φύση συνδυάζονται στα τοπία της Ελλάδας από τα οποία θα περάσουν οι αστέρες της ποδηλασίας για να ολοκληρώσουν μια από τις πιο εντυπωσιακές διαδρομές της χώρας μας.
1 Μαΐου, 5ο ετάπ, Καλαμπάκα – Ιωάννινα. Διαδρομή: Καλαμπάκα (σπριντ ευθείας), γύρος Μετεώρων, Καλαμπάκα, αυχένα Κατάρας (σπριντ ανάβασης), Μέτσοβο, Τζουμέρκα, Μαζιά (σπριντ ανάβασης), Ιωάννινα, Ακτή Μιαούλη (σπριντ ευθείας)