Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν ξεκινήσει ν’ αναγνωρίζουν τις επιπτώσεις του πλαστικού μιας χρήσης. Ταυτόχρονα όλο και πιο συχνά διαδίδεται η αξία, που έχουν τα φίλτρα νερού στην προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος. Παρόλο που αυτό το υλικό χρησιμοποιείται τόσο ευρέως σε διάφορα μικροαντικείμενα, κρύβει πολλούς κινδύνους τόσο για το περιβάλλον όσο και για τον ίδιο τον άνθρωπο.

Μάλιστα, εδώ και λίγο καιρό η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εφαρμόσει ένα νόμο, που απαγορεύει ορισμένα απ’ αυτά τα πλαστικά μιας χρήσης, όπως είναι τα καλαμάκια. Ωστόσο, τα πλαστικά μπουκάλια συνεχίζουν να κυκλοφορούν στην αγορά και ν’ αποτελούν απειλή. Παρακάτω, θα δούμε πως τα πλαστικά μιας χρήσης δεν είναι τόσο αθώα όσο φαίνονται και γιατί τα πιστοποιημένα φίλτρα νερού είναι η πιο αξιόπιστη λύση.

Γιατί τα Πλαστικά μιας Χρήσης Είναι Επικίνδυνα για τον Πλανήτη και για την υγεία μας

Η απαγόρευση στα πλαστικά μιας χρήσης έγινε με γνώμονα την προστασία του πλανήτη και της υγείας μας. Πλέον, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχουν ξεκινήσει να γίνονται εμφανείς. Ως εκ τούτου κινήσεις σαν την απαγόρευση των πλαστικών αποσκοπούν στη βελτίωση της κατάστασης. Το πλαστικό επιβαρύνει τον πλανήτη μας με τους παρακάτω τρόπους:

  • Συσσώρευση σκουπιδιών στη θάλασσα – το πλαστικό είναι ένα υλικό που καταλήγει συχνά στη θάλασσα. Εκεί, έχει επηρεάσει τους πληθυσμούς των θαλάσσιων ζώων, που το μπερδεύουν με τροφή και το καταναλώνουν. Η μόλυνση των υδάτων είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, που διαταράσσει τις ισορροπίες ολόκληρου του πλανήτη.
  • Αύξηση του αριθμού των μικροπλαστικών – ακόμα κι αν δεν υπάρχουν μεγάλα κομμάτια πλαστικό, το νερό και ο αέρας έχουν γεμίσει με μικροπλαστικά. Όλα αυτά περνούν στον οργανισμό των ζώων και του ανθρώπου τόσο μέσω της αναπνοής όσο και μέσω του φαγητού.
  • Ανεπαρκής ανακύκλωση του πλαστικού – δυστυχώς, το μεγαλύτερο μέρος του πλαστικού που κατασκευάζεται δεν ανακυκλώνεται. Έτσι, καταλήγει στα σκουπίδια και από εκεί στη θάλασσα.

Αν παρόλα αυτά οι περισσότεροι στρέφονταν στα φίλτρα νερού βρύσης αντί να χρησιμοποιούν εμφιαλωμένο νερό, θα συνέβαλαν ουσιαστικά στη μείωση του πλαστικού.

Κρύβουν Κινδύνους και για τον Ανθρώπινο Οργανισμό;

Όπως αναφέραμε παραπάνω, τα μικροπλαστικά περνούν απαρατήρητα στον ανθρώπινο οργανισμό. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν καταναλώνονται ψάρια, που έχουν συσσωρευμένη ποσότητα μικροπλαστικού στη σάρκα τους ή από τις συσκευασίες των τροφίμων. Μάλιστα, μελέτες έχουν δείξει, πως το νερό που βρίσκεται μέσα σε πλαστικά μπουκάλια έχει αυξημένο αριθμό μικροπλαστικών.

Το πρόβλημα μ’ αυτό είναι, ότι το πλαστικό δημιουργείται από διάφορα χημικά, τα οποία είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο. Έτσι, το μικροπλαστικό που μπαίνει στον οργανισμό μας έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες στην υγεία μας.

Πώς θα Μειώσετε τη Χρήση τους

#1 Εγκαταστήστε πιστοποιημένα Φίλτρα Νερού

Ένας απλός τρόπος για ν’ αποφύγετε το εμφιαλωμένο νερό είναι να εγκαταστήσετε πιστοποιημένα φίλτρα νερού άνω πάγκου. Αυτές οι συσκευές σας επιτρέπουν να καθαρίσετε το νερό της βρύσης αποτελεσματικά. Έτσι, μπορείτε να πίνετε νερό χωρίς μικροπλαστικά ή άλλα χημικά.

#2 Βρείτε Εναλλακτικές Λύσεις για τα Πλαστικά μιας Χρήσης

Ακόμα ένας τρόπος για να μειώσετε τη χρήση του πλαστικού είναι να βρείτε αντικείμενα που είναι κατασκευασμένα από άλλα υλικά. Για παράδειγμα, μπορείτε ν’ αντικαταστήσετε τις πλαστικές σακούλες με πάνινες. Επιπλέον, επιλέξτε τα αντικείμενα με συσκευασίες φιλικές προς το περιβάλλον.

#3 Προμηθευτείτε ένα Μπουκάλι με Ενσωματωμένο Φίλτρο για νερό

Μια ακόμα λύση είναι να χρησιμοποιήσετε κάποιο επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι με πιστοποιημένο φίλτρο. Πρόκειται για ένα πρακτικό αντικείμενο που σας επιτρέπει να έχετε πάντα μαζί σας καθαρό νερό χωρίς ν’ ανησυχείτε για το πλαστικό ή και να το γεμίζετε όπου θα βρείτε νερό.

Τα πλαστικά μιας χρήσης αποτελούν ένα σημαντικό πρόβλημα για τον πλανήτη. Ωστόσο, με μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά.