Σε πλήρη ετοιμότητα βρέθηκε η Περιφέρεια Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση του κύματος κακοκαιρίας που πλήττει την Περιφέρεια τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα. Οι τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας και των Περιφερειακών Ενοτήτων σε συντονισμό με τις αντίστοιχες της Πολιτικής Προστασίας παρακολουθούν διαρκώς το φαινόμενο, είναι σε ετοιμότητα και παρεμβαίνουν στα σημεία υψηλού κινδύνου με προσωπικό και μηχανήματα.
Τη μεγαλύτερη επιβάρυνση σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία δέχθηκε η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, όπου και υπήρξε παρέμβαση για την ενίσχυση αναχωμάτων στις περιπτώσεις που κρίθηκε αναγκαίο.
Σύμφωνα με τον Συντονιστή Πολιτικής Προστασίας Ηλία Λεοντάρη η κατάσταση σ’ ολόκληρη τη Θεσσαλία είναι ελεγχόμενη και παρακολουθούνται όλα τα σημεία αυξημένου κινδύνου, σε σχέση με τις προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας.
Ωστόσο είναι πλέον σαφές ότι η Θεσσαλία, μετά τον Ιανό και τους Daniel/Elias, κατατάσσεται στις ζώνες υψηλού κινδύνου, κυρίως λόγω της μειωμένης χωρητικότητας των ποταμών και των χειμάρρων από την επιβάρυνση τους με φερτά υλικά.
Αυτό καθιστά άμεση την ανάγκη καθαρισμού των κοιτών. Το έργο είναι μεγάλο, οι εργασίες είναι σ’ εξέλιξη και γι’ αυτό η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει ήδη ζητήσει από την κυβέρνηση τη συνέχιση της χρηματοδότησης, για την αποκατάσταση των αναχωμάτων, στην πρό DANIEL κατάσταση, αλλά και για τον καθαρισμό των ποταμών, χειμάρων και ρεμάτων. Κι όλα αυτά αναμένοντας και την απόφαση της Κυβέρνησης για το αντιπλημμυρικού σχέδιο της Θεσσαλίας.
Με βάση πάντως τις μετεωρολογικές προβλέψεις το κύμα κακοκαιρίας βρίσκεται σε φάση εκτόνωσης, κατά συνέπεια δεν αναμένονται ιδιαίτερα προβλήματα τις επόμενες ώρες.
Ωστόσο συνιστάται να ακολουθούμε τους κανόνες αντιμετώπισης κάθε καιρικού φαινομένου και να αποφεύγονται ενέργειες και δράσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή.