Επιτέλους! Μετά από μία γεμάτη εβδομάδα, με δουλειά, πρωινό ξύπνημα, γυμναστήριο και προσεγμένα γεύματα, ήρθε επιτέλους η στιγμή που μπορείς να κάνεις ένα διάλειμμα από την αυστηρά οριοθετημένη καθημερινότητά σου: Να ξενυχτίσεις, να απέχεις για λίγο από τις προπονήσεις σου και να χαρίσεις στον εαυτό σου ένα χορταστικό γεύμα από την αγαπημένη σου λιχουδιά (σουβλάκι κανείς;).

Μπορεί να πιστεύετε ότι μια σύντομη αποχή από έναν κατά τα άλλα προσεγμένο τρόπο ζωής δεν είναι και τόσο σοβαρή υπόθεση. Στην πραγματικότητά, όμως, οι συνέπειες από τις ατασθαλίες του Σαββατοκύριακου μας συνοδεύουν και τη νέα εβδομάδα. Επομένως, όλη αυτή η σκληρή δουλειά που καταβάλλετε μέσα στην εβδομάδα μπορεί να εκτροχιαστεί εντελώς τις παρασπονδίες μίας ή δύο ημερών. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου Cornell διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι τείνουν να ζυγίζουν λίγο περισσότερο τις Δευτέρες απ’ ό,τι τις Παρασκευές. Το βάρος, όμως, δεν είναι το μόνο ζήτημα.

Από το πρόγραμμα ύπνου μέχρι τα επίπεδα άγχους, ακολουθούν μερικοί απλοί τρόποι να υιοθετήσετε ένα υγιεινό μοτίβο και το Σαββατοκύριακο, που θα διατηρήσει ανέπαφους τους στόχους της εβδομάδας:

Μην κλείσετε το ξυπνητήρι

Σίγουρα, η αίσθηση του να μην πρέπει να ρυθμίσετε το ξυπνητήρι για το επόμενο πρωί είναι υπέροχη. Ωστόσο, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Arizona-Tuscon διαπίστωσαν ότι το «κοινωνικό jet lag», δηλαδή η ασυμφωνία μεταξύ του βιολογικού μας ρολογιού και της ρουτίνας ύπνου που ακολουθούμε τα Σαββατοκύριακα λόγω κοινωνικών δραστηριοτήτων – καταλήγει να μας αφήνει μια εντονότερη αίσθηση κόπωσης και κακής διάθεσης, απ’ ό,τι αν τηρούσατε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου όλες τις ημέρες. Επιπλέον, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι ο ακανόνιστος ύπνος μπορεί να έχει ορισμένες σοβαρές συνέπειες για την υγεία. Για κάθε μία ώρα που μετατοπίζεται ο ύπνος, αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιακής νόσου κατά 11%. Για να βοηθήσετε τον εαυτό σας να παραμείνει συνεπής στο πρωινό ξύπνημα και το Σαββατοκύριακο, προγραμματίστε μια εξωτερική δραστηριότητα, όπως το ραντεβού για πρωινό με ένα φιλικό πρόσωπο.

Ξεφύγετε από τη διατροφή σας σε ένα γεύμα, όχι όλο το Σαββατοκύριακο

Η διατροφή ακολουθεί μια παρόμοια λογική. Τα ερευνητικά στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών κορυφώνεται το Σαββατοκύριακο. Μπορεί να πιστεύετε ότι δεν θα βλάψετε ιδιαίτερα τη δίαιτά σας εάν ξεφύγετε λίγο για δύο ημέρες, ωστόσο μια μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έκαναν αυστηρή δίαιτα όλη την εβδομάδα και ξέφευγαν τα Σαββατοκύριακα, όχι απλώς δεν έχαναν βάρος, αλλά στην πραγματικότητα έπαιρναν κατά μέσο όρο 0,17 κιλά την εβδομάδα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να απολαύσετε τις αγαπημένες σας «αμαρτωλές» τροφές. Αντιθέτως, μάλιστα, είναι σημαντικό να εντάσσετε «cheat meals» στην κατά τα άλλα υγιεινή διατροφή σας. Φροντίστε, όμως, οι διατροφικές ατασθαλίες να περιορίζονται σε ένα γεύμα και όχι να εξαπλώνονται σε όλο το Σαββατοκύριακο. «Υπάρχει μια ψυχολογική συνιστώσα στα ανθυγιεινά γεύματα. Χωρίς ανταμοιβές, η τήρηση μιας υγιεινής διατροφής μπορεί να καταστεί αδύνατη. Το να ξέρετε ότι υπάρχει ένα γεύμα ανταμοιβής μέσα στην εβδομάδα θα σας διατηρήσει το κίνητρό σας πιο ισχυρό», δήλωσε η Jillian Guinta, καθηγήτρια στο Τμήμα Υγείας και Φυσικής Αγωγής στο Πανεπιστήμιο Seton Hall.

Κάντε την προπόνησή σας να μοιάζει λιγότερο με υποχρέωση – αλλά μην την παραλείψετε

Μετά από μία εβδομάδα σκληρών προπονήσεων, έρχεται το Σαββατοκύριακο, που θέλετε απλώς να ξεκουραστείτε. Κανείς δε μπορεί να σας κατηγορήσει γι’ αυτό, ωστόσο είναι σημαντικό να πάρετε μαζί τις συνήθειες της εβδομάδας και το Σαββατοκύριακο. Η έλλειψη κίνησης ευθύνεται εν μέρει για την αύξηση βάρους που καταγράφεται το Σαββατοκύριακο. Εάν θέλετε να δώσετε στην κίνησή σας μια διαφορετική διάσταση, κάνοντάς την να μοιάζει περισσότερο με μια ευχάριστη δραστηριότητα, παρά με υποχρέωση, βγείτε για έναν περίπατο στο πάρκο ή σε οποιονδήποτε ευχάριστο εξωτερικό χώρο. Η παραμονή σε εξωτερικούς χώρους έχει ορισμένα επιπλέον οφέλη για την υγεία, όπως η βελτίωση της εστίασης και της προσοχής, η ενίσχυση της ευτυχίας και η μείωση του άγχους.

Ώρα για κοινωνικοποίηση!

Μεταξύ δουλειάς και λοιπών υποχρεώσεων κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, η εύρεση χρόνου για κοινωνικές συναναστροφές είναι σχεδόν αδύνατη. Η κοινωνικοποίηση, ωστόσο, η επαφή με άλλα άτομα και η συμμετοχή σε δραστηριότητες έχει, με τη σειρά της, σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία. Η κοινωνικοποίηση δεν είναι καλή μόνο για την ψυχική και συναισθηματική σας υγεία, αλλά και για την υγεία του εγκεφάλου σας. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Public Health διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένες γυναίκες που είχαν έντονη κοινωνική ζωή μείωσαν τον κίνδυνο άνοιας και καθυστέρησαν ή απέτρεψαν τη γνωστική εξασθένηση. Μια άλλη μελέτη από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard διαπίστωσε ότι τα άτομα που είχαν ενεργή κοινωνική ζωή στην ηλικία των 50 και 60 ετών πέτυχαν πιο αργούς ρυθμούς μείωσης της μνήμης σε σύγκριση με εκείνους που ζούσαν πιο απομονωμένοι. Επιπλέον, μια μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Brigham Young συνέκρινε τις επιπτώσεις της κοινωνικής απομόνωσης και της μοναξιάς με την παχυσαρκία.

Κάντε ένα ζεστό μπάνιο

Οι κίνδυνοι του χρόνιου στρες είναι πλέον ευρέως γνωστοί. Αλλά όσο κι αν προσπαθείτε να το διαχειριστείτε, μερικές φορές μοιάζει πραγματικά να είναι εκτός ελέγχου. Οι υποχρεώσεις της καθημερινότητας μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχική υγεία, επομένως είναι σημαντικό να επωφεληθείτε από τη χαλάρωση του Σαββατοκύριακου και να αξιοποιήσετε τον ελεύθερό σας χρόνο στην αυτοφροντίδα. Τι καλύτερο, λοιπόν, από το να γεμίσετε τη μπανιέρα σας με ζεστό νερό, να ανάψετε μερικά αρωματικά κεριά και να χαλαρώσετε;

Με το ζεστό μπάνιο, η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται και στη συνέχεια κρυώνει γρήγορα, προκαλώντας χαλάρωση και προετοιμάζοντας το σώμα για έναν πιο βαθύ και ποιοτικό ύπνο. Παράλληλα, ένα χαλαρωτικό μπάνιο μειώνει την αρτηριακή πίεση, συμβάλλοντας περαιτέρω στη μείωση του στρες.

Ένα ακόμη, απρόσμενο πλεονέκτημα είναι ότι όταν είστε βρεγμένοι, καίτε θερμίδες: Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Loughborough διαπίστωσαν ότι η χαλάρωση με ένα ζεστό μπάνιο μπορούσε να κάψει έως και 130 θερμίδες, όσες δηλαδή θα καίγατε με μισή ώρα περπάτημα.

ygeiamou.gr