Μέχρι το 2026 – 2027 θα έχουμε πιάσει τους στόχους και θα έχουμε καλύψει το χαμένο έδαφος, όσον αφορά στα δίκτυα οπτικής ίνας στην Ελλάδα, τονίζει μιλώντας στη «Η» ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Ταυτόχρονα εξηγεί πώς θα καταργηθούν τους αμέσως επόμενους μήνες μια σειρά από πιστοποιητικά με την διαδικασία της ηλεκτρονικής συναίνεσης του πολίτη (consent). Οι σχετικές νομοθετικές διατάξεις ψηφίστηκαν πρόσφατα στη Βουλή και σε 2-3 μήνες θα δούμε τα πρώτα αποτελέσματα, λέει ο αρμόδιος υπουργός, καθώς τα στοιχεία μας θα μπορούν να «ταξιδεύουν ψηφιακά» χωρίς να χρειάζεται εμείς να προσκομίζουμε πιστοποιητικά, έστω και ηλεκτρονικά. Έτσι θα καταργηθούν πολλά πιστοποιητικά που έρχονται από προηγούμενες δεκαετίες, 50 χρόνια πίσω.
Δεν θα υπάρχει αλληλεπικάλυψη στα δίκτυα οπτικών ινών
Εξηγώντας πώς θα προχωρήσει το μεγάλο project της οπτικής ίνας πανελλαδικά μετά και την πρόσφατη σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους και τη ΔΕΗ - που μπήκε στο παιχνίδι της οπτικής ίνας - ο κ. Παπαστεργίου λέει ότι συμφωνήθηκε «να μην ξοδέψουμε δυνάμεις αναπτύσσοντας τα ίδια δίκτυα στις ίδιες περιοχές. Θα υπάρχει συνεννόηση στο ποιος θα πάει πού».
Τα νούμερα δείχνουν πως πάμε πολύ πιο γρήγορα, υποστηρίζει ο αρμόδιος υπουργός. «Είμαστε πίσω, αλλά θεωρώ πως θα μπορέσουμε μέχρι το 2026 - 2027 να έχουμε πιάσει στόχους και να έχουμε καλύψει τη χαμένη αυτή κούρσα».
Σήμερα για παράδειγμα, αναφέρει ο κ. Παπαστεργίου, καλύπτεται περίπου το 36% των σπιτιών με οπτική ίνα, αλλά μόνο το 9% έχει συνδεθεί. Για ποιο λόγο; Γιατί πιθανώς οι τιμές είναι ακριβές ή δεν έχει καταλάβει ο κόσμος την αξία των ευρυζωνικών συνδέσεων.
Αναφερόμενος μάλιστα στις κρατικές παρεμβάσεις για το κόστος σύνδεσης των νοικοκυριών με οπτική ίνα, ο κ. Παπαστεργίου αναφέρει πως το κράτος παρεμβαίνει με δυο τρόπους:
Η ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης
Σχολιάζοντας τις συστάσεις του οίκου Moody’s για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στη Δικαιοσύνη, ο υπουργός παραδέχτηκε πως η Δικαιοσύνη αργεί. «Η ταχύτητα απονομής της Δικαιοσύνης πρέπει να βελτιωθεί», ξεκαθαρίζει, εξηγώντας πως τμήμα της βελτίωσης είναι ξεκάθαρα η ψηφιοποίηση «που θα βοηθήσει τους δικαστές και την ίδια τη δικαιοσύνη να πάνε πιο γρήγορα».
Η ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης είναι έργο του RRF. Ξεκίνησε αργά λόγω των πάγιων προβλημάτων στη διαγωνιστική διαδικασία, αλλά «θεωρώ πως είμαστε και γρήγοροι και ακριβείς στα όρια και στις δεσμεύσεις μας».
Εκκίνηση της κατάργησης πιστοποιητικών
Αναφορικά με την γραφειοκρατία, ο κ. Παπαστεργίου, υπογράμμισε ότι το υπουργείο τρέχει ταυτόχρονα δύο διαδικασίες: Την περαιτέρω ψηφιοποίηση του υπουργείου, αλλά και την κατάργηση πιστοποιητικών. «Έχουμε φτάσει στις 1.729 ψηφιακές υπηρεσίες», εξηγεί και λέει πώς καταργούνται πολλά πιστοποιητικά που ζητά το κράτος κι έρχονται από προηγούμενες δεκαετίες, 50 χρόνια πίσω.
Μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες θα δούμε πρόοδο στην πράξη - υπόσχεται ο κ. Παπαστεργίου - καθώς με μια απλή ηλεκτρονική συναίνεση του πολίτη (consent) τα στοιχεία του θα ταξιδεύουν ψηφιακά χωρίς να χρειάζεται εκείνος να προσκομίζει πιστοποιητικά έστω και ηλεκτρονικά.
Ακαθάριστα οικόπεδα και παραλίες
Ο κ. Παπαστεργίου τόνισε επίσης πως είναι έτοιμη η πλατφόρμα για τα ακαθάριστα οικόπεδα: «Η πλατφόρμα για τα ακαθάριστα οικόπεδα έχει δοθεί ήδη στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Θα πρέπει πλέον να τη δείξουμε στους Δήμους για να μάθουν πώς δουλεύει η πλατφόρμα αυτή. Στην ουσία βοηθάμε τους δήμους να εντοπίσουν τους ιδιοκτήτες με διαλειτουργικότητα με το κτηματολόγιο, έτσι ώστε να πάει κατευθείαν ειδοποίηση και όχι με τον παρωχημένο τρόπο συστημένης επιστολής».
Όσον αφορά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις παραλίες (παραχώρηση αιγιαλού), ο κ. Παπαστεργίου τόνισε πως είναι έτοιμη και πως τώρα «δοκιμάζουμε πόσο αξιόπιστα δουλεύει. Και δουλεύει πάρα πολύ καλά. Βάζουμε από κάτω και τελευταίες δορυφορικές φωτογραφίες και πλέον θα είναι στη διάθεση του υπουργείου Οικονομικών για να κάνει αυτό το οποίο ξέρει πάρα πολύ καλά»...
Γιάννης Φώσκολος (imerisia.gr)