Περί τους 4.500 αναµένεται να είναι οι διορισµοί στην εκπαίδευση για το επόµενο σχολικό έτος 2024-2025. Ωστόσο, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα προχωρήσει και σε µετατροπή µεγάλου αριθµού θέσεων αναπληρωτών σε θέσεις µονίµων. Hδη έχουν συµφωνήσει τα συναρµόδια υπουργεία Εσωτερικών και Οικονοµικών, και αποµένει να ανακοινωθεί ο αριθµός µέσα στην εβδοµάδα, το νωρίτερο αύριο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Καθημερινή (Απόστολος Λακασάς) οι 4.500 διορισµοί θα καλυφθούν από εκπαιδευτικούς µε βάση τη µοριοδότησή τους (µε κριτήρια τα ακαδηµαϊκά προσόντα και την προϋπηρεσία), όπως αποτυπώνεται στους πίνακες αναπληρωτών. Ταυτόχρονα, η ηγεσία του υπ. Παιδείας θα προχωρήσει στη µετατροπή θέσεων αναπληρωτών σε µόνιµες. Στελέχη του υπ. Παιδείας ανέφεραν, σημειώνει η εφημερίδα, ότι οι θέσεις αναπληρωτών που θα µετατραπούν σε µόνιµες θα ξεπεράσουν τις 3.000.

Ωστόσο, ερώτηµα είναι γιατί το υπ. Παιδείας επέλεξε να µετατρέψει θέσεις αναπληρωτών σε µόνιµες και όχι να τις καλύψει µε µόνιµους διορισµούς. Για παράδειγµα, γιατί το υπουργείο δεν ανακοινώνει ότι θα διορίσει συνολικά 7.500 εκπαιδευτικούς (4.500 και τουλάχιστον 3.000); ∆ιότι µία θέση αναπληρωτή δεν κοστίζει στον κρατικό προϋπολογισµό όσο µία θέση µονίµου. Και αυτό γιατί οι αναπληρωτές πληρώνονται 10 µήνες έναντι 12 µηνών των µονίµων. Εάν προσθέσουµε τυχόν επιδόµατα ανεργίας, στελέχη του υπουργείου Παιδείας υπολογίζουν τις ετήσιες απολαβές ενός αναπληρωτή στα 11/12 των απολαβών των διορισµένων.

Μέχρι το σχολικό έτος 2023-2024 σχεδόν το 25% των εκπαιδευτικών δούλευε στη δηµόσια εκπαίδευση. Για το 2024-2025 θα διορισθούν λιγότεροι εκπαιδευτικοί σε σχέση µε τον αριθµό των αναπληρωτών που προσλαµβανόταν ετησίως έως τώρα, αλλά θα έχουν το πλεονέκτηµα ότι θα είναι µόνιµοι. ∆ηλαδή, εάν την προηγούµενη σχολική χρονιά είχαν προσληφθεί 4.000 αναπληρωτές, την επόµενη θα διορισθούν 3.000 µόνιµοι (οι αριθµοί είναι τυχαίοι). Για να καλυφθεί η διαφορά θα υπάρξει εξορθολογισµός των λειτουργικών κενών, δηλαδή µείωση των θέσεων των εκπαιδευτικών στα σχολεία, τα κενά των οποίων σήµερα καλύπτονται από αναπληρωτές. Η απόφαση αυτή, όπως ανέφεραν στελέχη του υπ. Παιδείας στην «Κ», ελήφθη µε δεδοµένη τη µείωση του µαθητικού πληθυσµού λόγω του δηµογραφικού προβλήµατος.

kosmoslarissa.gr