Πλησιάζει η πανσέληνος Μαΐου 2023, η οποία σύντομα θα στολίσει το νυχτερινό ουρανό.

Η πανσέληνος του Μαΐου θα είναι ξεχωριστή φέτος, καθώς θα συνδυαστεί με ένα εντυπωσιακό αστρονομικό φαινόμενο, τη σεληνιακή έκλειψη, σύμφωνα με τη NASA.

Πότε είναι η πανσέληνος Μαΐου 2023 και η έκλειψη Σελήνης

Η πανσέληνος Μαΐου 2023 πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 5 Μαΐου, ημέρα Παρασκευή.

Σύμφωνα με το αστρονομικό περιοδικό «Almanac», το φεγγάρι θα φαίνεται (αλλά δε θα είναι) πλήρες και την προηγούμενη ημέρα, επομένως καλό θα είναι να ρίξετε μια ματιά στον ουρανό και από την Πέμπτη, 4 Μαΐου.

Όσο για την Παρασκευή, το ολόγιομο φεγγάρι θα ξεκινήσει να γίνεται ορατό με τη δύση του ηλίου (γύρω στις 8:30 μ.μ. ώρα Ελλάδας), οπότε και θα φαίνεται μεγαλύτερο και θα έχει μια πιο βαθιά απόχρωση. Παράλληλα, εκείνη την ώρα θα κορυφωθεί και η φωτεινότητά του, κάτι που σπάνια συμβαίνει τόσο κοντά στην ανατολή του φεγγαριού. Αυτό σημαίνει ότι το φεγγάρι θα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό από ό,τι συνήθως.

Την ίδια περίπου ώρα, θα είναι ορατό και το φαινόμενο της σεληνιακής έκλειψης, η οποία θα είναι μερικώς ορατή από την Ευρώπη. Πρόκειται για την πρώτη από τις δύο συνολικά εκλείψεις που θα λάβουν χώρα κατά τη διάρκεια του 2023. Κατά τη διάρκεια της έκλειψης αυτής, η σκιά της Γης θα καλύψει μερικώς τη Σελήνη, η οποία θα μοιάζει πιο σκουρόχρωμη, εμφανίζοντας κοκκινωπές αποχρώσεις.

Ο συνδυασμός των δύο αυτών αστρονομικών φαινομένων θα δημιουργήσει ένα αστρονομικό υπερθέαμα, εφόσον βέβαια ο ουρανός παραμείνει σχετικά ανέφελος.

Πανσέληνος Μαΐου 2023 – Γιατί ονομάζεται «Φεγγάρι των Λουλουδιών»

Όπως συμβαίνει και με κάθε πανσέληνο, έτσι και αυτή του Μαΐου έχει πάρει το όνομά της από τις ιθαγενείς φυλές της Αμερικής, οι οποίες χαρακτηρίζουν το κάθε φεγγάρι ανάλογα με τα φυσικά φαινόμενα που επικρατούν και την χλωρίδα και την πανίδα που είναι πιο πλούσιες κατά τη διάρκεια του εκάστοτε μήνα.

Φυσικά ο Μάιος είναι ένας μήνας που ανθίζουν πολλά λουλούδια και έτσι έχει επικρατήσει η ονομασία της φυλής Algonquin, «Φεγγάρι των Λουλουδιών».

Στην Ευρώπη, η πανσέληνος του Μαΐου είχε ιστορικά ονομαστεί ως «Φεγγάρι του γάλακτος», καθώς αυτός ήταν ο μήνας που οι αγελάδες μετακινούνταν στα θερινά τους βοσκοτόπια κατά το μεσαίωνα. Αυτά τα βοσκοτόπια ήταν γεμάτα με χορτάρι και άλλα φυτά, τα οποία έτρεφαν πλουσιοπάροχα τις αγελάδες, που τότε παρήγαγαν μεγάλες ποσότητες γάλακτος.

Φεγγάρι του Μαΐου – Έθιμα και προλήψεις

Σύμφωνα με το Παλιό Ημερολόγιο του Αγρότη, παραδοσιακά οι διάφορες φάσεις του φεγγαριού του κάθε μήνα είναι περισσότερο ή λιγότερο ευνοϊκές για ορισμένες δραστηριότητες.

Δείτε παρακάτω ποιες είναι οι καλύτερες ημερομηνίες του φετινού Μαΐου για ορισμένες κοινές δραστηριότητες:

Κηπουρική: 4, 22, 23 Μαΐου για υπέργειες καλλιέργειες και 13 – 14 Μαΐου για υπόγειες καλλιέργειες.
Ψάρεμα: 1 – 5 Μαΐου και 19 – 31 Μαΐου
Έναρξη δίαιτας για να χάσετε βάρος: 6 ή 15 Μαΐου
Βάψιμο μαλλιών: 17 – 19 Μαΐου
Κούρεμα μαλλιών: 2, 3 Μαΐου και 29 – 31 Μαΐου
Γάμος: 2, 3 Μαΐου και 29 – 31 Μαΐου
Διακοπή καπνίσματος: 6 ή 15 Μαΐου