Το 3ο Βραβείο κατέκτησε το 6ο ΓΕΛ Τρικάλων για τη συμμετοχή του στον Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό Εφημερίδας. Τον διαγωνισμό προκήρυξε ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός Ορίζοντες με θέμα “Ψυχής αγώνας άγονος- Αναζητώντας αχτίδες ελπίδας”. Χαρά και τιμή μεγάλη η διάκριση, το βραβείο, αλλά κυρίως η ευκαιρία/πρόκληση για τους/τις τριάντα τρεις (33) μαθητές/τριές μας να ασχοληθούν -χωρίς αναστολές και εκφραστικούς περιορισμούς- με ένα θέμα τόσο επίκαιρο, ευαίσθητο και ταιριαστό στην ηλικία και τα προσωπικά τους βιώματα.
Η όλη διαδικασία ξεκίνησε πέντε μήνες πριν, τον Δεκέμβριο του 2023, στην αρχή ως προσπάθεια διερεύνησης ποικίλων θεμάτων ψυχικής υγείας της εφηβικής ηλικίας (μέσα από αναζήτηση και κριτική αξιοποίηση πληροφοριών), καταλήγοντας τελικά σε μια κατάθεση προσωπικών, βιωμένων καταστάσεων. Αυτό το νέο περιεχόμενο της προσπάθειάς μας ήταν και ο λόγος που ο αριθμός των συμμετεχόντων/ουσών μαθητών/τριών συνεχώς αυξανόταν, καθώς όλο και περισσότεροι/ες εκδήλωναν τη διάθεση τους να ακουστεί η φωνή τους με τον ιδιαίτερο, ξεχωριστό, δικό τους τρόπο. Η προσπάθειά μας εμπλουτίστηκε με τη συμμετοχή τεσσάρων μαθητών του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Τρικάλων, οι οποίοι ζωγράφισαν για κείμενα μαθητών μας -με την υποστήριξη του Δ/ντή τους, κ. Δημήτρη Μπάνου και της καθηγήτριάς τους, κ. Δέσποινας Καρανίκα.
Και κάπως έτσι έφτασαν από τον σχεδιασμό στην υλοποίηση της έκδοσης του φετινού τεύχους της ηλεκτρονικής εφημερίδας του σχολείου μας, τα «Ψηφιακά Δρώμενα». Καρπός ενός πολυσύνθετου πνευματικού πονήματος, η εφημερίδα για πέντε μήνες αποτέλεσε για τους μαθητές -συντάκτες, ερευνητές, ρεπόρτερ, λογοτέχνες, ζωγράφους, κωμικογράφους- μέσο εκδήλωσης της δημιουργικότητάς τους, αποφόρτισης από την πίεση του Αναλυτικού Προγράμματος, αλλά και γόνιμης συνεργασίας μεταξύ τους. Βίωσαν αυθεντικές εμπειρίες (συνεντεύξεις με ειδικούς, έρευνα σε αναξιοπαθούντες) και με ενσυναίσθηση παρουσίασαν τον αγώνα του άλλου ανθρώπου για την αντιμετώπιση προβλημάτων -χωρίς να παραλείψουν τον βαρύ απόηχο στην ψυχολογία των εφήβων, που άφησε η πλημμύρα στη Θεσσαλία, τον περασμένο Σεπτέμβρη.
Γενικά, πρόκειται για ένα τεύχος στο οποίο όλα τα θέματα προσεγγίζονται με ευαισθησία και νηφαλιότητα κι ιδιαίτερα εκείνα που συχνά αποτελούν ταμπού στη σύγχρονη εποχή και προκαλούν μια κάποια αμηχανία. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο απώτερος στόχος είναι η άρση στερεοτυπικών αγκυλώσεων, η παρακίνηση των συνομηλίκων/εφήβων για εξωστρέφεια και αναζήτηση διεξόδων σε κάθε πρόβλημά τους, καθώς και η μετάδοση του βασικού μηνύματος ότι «…μεγάλη σημασία έχει, όχι απλώς να νιώθουμε καλά, αλλά να είμαστε πραγματικά καλά. Και για να το πετύχουμε αυτό, χρειάζεται όχι μοιρολατρία και αδράνεια, αλλά έμπρακτη προσπάθεια και αγάπη για τη ζωή.»
Συγχαρητήρια στους μαθητές μας!
Οι υπεύθυνες καθηγήτριες, Λουΐζα Παπάντου, Παναγιώτα Φασούλα
Ο Δ/ντής, Αθανάσιος Βράντζας,
Ο Σύλλογος Διδασκόντων