Γράφει και επιμελείται η Νεκταρία Βαρσαμή-Πουλτσίδη

Το τριήμερο αναμένεται να γεμίσει με αποκριάτικες εκδηλώσεις αλλά πάντα και παντού χωράει η ανάγνωση ενός βιβλίου. Πιστή στο ραντεβού μας, σας προτείνω όσα βιβλία ξεχώρισα. Απολαύστε τα! 

1-Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί σε επανέκδοση το βιβλίο «Το κουτί» του συγγραφέα Κωνσταντίνου Πατσαρού. Η εικονογράφηση είναι του Διονύση Διγώνη. Απευθύνεται σε ηλικίες άνω των 9 ετών.

Ήρωας του βιβλίου ο Αρίφ, μαθητής της έκτης δημοτικού, με μπαμπά από το Πακιστάν και μαμά από την Ελλάδα. Ο Αρίφ στο σχολείο ασφυκτιά και νιώθει σαν εξωγήινος. Φόβος και εφιάλτες του κάνουν παρέα.

Χωρίς φίλους, τα βράδια ονειρεύεται ότι μικραίνει σε μέγεθος και μπαίνει στο κουτί με τα χαμένα σχολικά αντικείμενα της τάξης του.

Ώσπου χάνει το μολύβι του και ψάχνει στο κουτί χαμένων αντικειμένων της τάξης. Τρία όνειρα εκτυλίσσονται μέσα στο κουτί με τα χαμένα αντικείμενα της τάξης. Ποιος θα τον σώσει; Ποιο χέρι θα τον τραβήξει από εκείνο το σκοτεινό κουτί;

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Ο βασικός χαρακτήρας αυτής της ιστορίας, ο Αρίφ, ένα παιδί της έκτης δημοτικού, νομίζει ότι είναι εξωγήινος… με τρεις κεραίες για μάτια, δορυφορική μύτη, έξι προβοσκιδοαυτιά για τράβηγμα και έναν σβέρκο διάδρομο προσγείωσης για γήινες σφαλιάρες και μολύβια.

Οι συμμαθητές του συμπεριφέρονται εχθρικά, αλλά όλα αρχίζουν να αλλάζουν όταν ξεχνάει το μολύβι του στο σχολείο και αυτοί το βάζουν στο κουτί με τα χαμένα της τάξης. Ο Αρίφ βλέπει τρία διαδοχικά όνειρα, στα οποία βρίσκεται ο ίδιος μέσα στο κουτί, μικροσκοπικός, λίγο πιο κοντός από έναν συνδετήρα, σαν ένα χαμένο αντικείμενο.

Σε κάθε όνειρο συνομιλεί με ένα αντικείμενο (γόμα, μολύβι…) που ανήκει σε έναν συμμαθητή ή συμμαθήτριά του. Έτσι, με αυτό τον περίεργο τρόπο, ο Αρίφ μαθαίνει λεπτομέρειες από τη ζωή των συμμαθητών του και νιώθει ότι τους ξέρει… έστω και λίγο, παρόλο που μέχρι εκείνο το σημείο δεν είχαν ανταλλάξει ούτε κουβέντα!

«Το κουτί» είναι ένα αφήγημα για τη διαφορετικότητα. Ο ήρωας του βιβλίου, ο διαφορετικός, κινείται με εξαιρετική ευελιξία ανάμεσα στον ρεαλιστικό και τον ονειρικό/φανταστικό κόσμο, κοινός τόπος της αναγνωστικής ηλικίας στην οποία απευθύνεται το βιβλίο, και καταφέρνει να κατανοήσει το πρόβλημα που αποτελεί η διαφορετικότητά του για τους άλλους.

Αντιμάχεται τον εαυτό του, και μέσα από ένα αλληγορικό παιχνίδι εσωτερίκευσης του βιώματός του, δίνει διέξοδο στα συναισθήματά του εγκλωβισμένος ή εγκιβωτισμένος ο ίδιος στο κουτί με τα χαμένα πράγματα της τάξης. Ο ήρωας όχι μόνο θα κατανοήσει τις συμπεριφορές των άλλων, αλλά θα βρεθεί και στη θέση των άλλων, καθώς θα υιοθετήσει σε συγκεκριμένες συνθήκες τις συμπεριφορές τους. Μέσα από αυτό θα αντιληφθεί τη διαφορετική ματιά και ερμηνεία του κόσμου από τους άλλους.

Συγγραφέας: Κωνσταντίνος Πατσαρός

ISBN: 9789601633459

Αρ. σελίδων: 96

Έτος έκδοσης: 2023

Εκδόσεις: Πατάκη

2-Από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορεί το τρίτο και τελευταίο βιβλίο «Σχολομαντείο, Μάθημα Τρίτο: Οι Χρυσές Συνάξεις», της σειράς Σχολομαντείο της συγγραφέως Naomi Novik. Η μετάφρασή έγινε από την Βούλα Αυγουστίνου.

Βασισμένη σχεδόν αποκλειστικά στις δυνάμεις της –και με λίγη βοήθεια από έναν ολοένα διευρυνόμενο κύκλο αληθινών φίλων– η Ελ άλλαξε για πάντα τον χαρακτήρα του Σχολομαντείου. Αλλά τώρα που βρέθηκε πίσω στον πραγματικό κόσμο, πώς θα χρησιμοποιήσει τα μαθήματα που πήρε μέσα στο σχολείο; Θα πραγματοποιηθεί η προφητεία της προγιαγιάς της; Θα προκαλέσει στ’ αλήθεια την καταστροφή όλων των συνάξεων για πάντα;

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Για ένα πράγμα δε μιλάς ποτέ όσο βρίσκεσαι στο Σχολομαντείο: για το τι θα κάνεις μόλις βγεις έξω. Ούτε το πλουσιότερο μέλος σύναξης δε θα προκαλούσε με τέτοιον τρόπο τη μοίρα.

Είναι παρ’ όλα αυτά το μόνο που ονειρευόμαστε: η φριχτά απειροελάχιστη πιθανότητα να βγούμε ζωντανοί από τις πύλες και να βρεθούμε, πέρα από κάθε προσδοκία, με μια ζωή μπροστά μας, μια ζωή έξω από τον χώρο του σχολείου.

Και τώρα το άφταστο όνειρο έγινε πραγματικότητα. Είμαι έξω, είμαστε όλοι έξω – και δε χρειάστηκε καν να μετατραπώ σε τερατώδη σκοτεινή μάγισσα για να το πραγματοποιήσω, παρά τις προφητείες ολέθρου και καταστροφής της προγιαγιάς μου. Δε σκότωσα τα μέλη των συνάξεων. Τους έσωσα. Εγώ, ο Ωρίωνας και οι σύμμαχοί μας. Το σχέδιο αποφοίτησης που καταστρώσαμε λειτούργησε στην εντέλεια: Σώσαμε όλα τα παιδιά και κάναμε τον κόσμο ασφαλή για όλους τους μάγους και φέραμε ειρήνη και αρμονία σε όλες τις συνάξεις της γης.

Χα, αστειεύομαι φυσικά! Στην πραγματικότητα, όλα πήγαν εντελώς στραβά. Κάποιος άλλος ανέλαβε το έργο να καταστρέψει τις συνάξεις στη θέση μου, και πιθανόν όλοι όσους σώσαμε να πρόκειται να σκοτωθούν στον επικείμενο πόλεμο ανάμεσα στις συνάξεις. Και το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνω τώρα, αμέσως μόλις κατάφερα ως εκ θαύματος να βγω από το Σχολομαντείο, είναι να κάνω μεταβολή και να βρω έναν τρόπο για να ξαναμπώ μέσα.

Συγγραφέας: Naomi Novik

ISBN: 978-618-03-3238-4

Αρ. σελίδων: 560

Έτος έκδοσης: 2022

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

3-Από τις Εκδόσεις Πατάκης κυκλοφορεί το βιβλίο «Η απατηλή ζωή των ενήλικων» της συγγραφέως Elena Ferrante. Η μετάφραση ανήκει στην Δήμητρα Δότση.

Μετά την Τετραλογία της Νάπολης και την «Υπέροχη Φίλη μου» η Ιταλίδα συγγραφέας επιστρέφει με την «Απατηλή ζωή των ενηλίκων», μια απλή και την ίδια στιγμή πολυεπίπεδη ιστορία για την έφηβη Τζοβάννα που μεγαλώνει στη Νάπολη των 90s, σε μια οικογένεια αριστερών πεποιθήσεων. Πλάι στην ελίτ της αυταπάτης, η χαμηλή κοινωνική τάξη της αυθεντικότητας. Θα βρει την ταυτότητά της η Τζοβάννα;

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Το όµορφο παιδικό πρόσωπο της Τζοβάννα έχει αλλοιωθεί, σιγά σιγά µεταµορφώνεται σε µια άσχηµη, επιθετική έφηβη. Άραγε έτσι έχουν στ’ αλήθεια τα πράγµατα; Και σε ποιον καθρέφτη πρέπει να κοιταχτεί για να ξαναβρεί τον εαυτό της και να σωθεί;

Μετά την ευτυχισµένη όψη των παιδικών της χρόνων, η Τζοβάννα αναζητά ένα νέο πρόσωπο, ακροβατώντας ανάµεσα σε δύο γειτονιές της Νάπολης στις οποίες κυλά το ίδιο αίµα, δυο γειτονιές που φοβούνται και απεχθάνονται η µία την άλλη: τη Νάπολη ψηλά στον λόφο, που φορά το εκλεπτυσµένο της προσωπείο, και τη Νάπολη χαµηλά, που παριστάνει την αχαλίνωτη, την αγοραία.

Η Τζοβάννα παραπαίει από τα ψηλά στα χαµηλά, άλλοτε πέφτοντας µε ορµή κι άλλοτε σκαρφαλώνοντας σιγά σιγά, σαστισµένη µπροστά στο γεγονός πως, είτε πάνω είτε κάτω, η Νάπολη µοιάζει µια πόλη δίχως απαντήσεις, δίχως διαφυγή.

Συγγραφέας: Elena Ferrante

ISBN: 9789601690001

Αρ. σελίδων: 432

Έτος έκδοσης: 2020

Εκδόσεις: Πατάκη

4-Από τις Εκδόσεις Παράξενος Ελκυστής κυκλοφορεί το πρώτο βιβλίο «Το λίκνο της ζωής» της σειράς Τα παιχνίδια των Θεών του συγγραφέα Βασιλείου-Νικολάου Συράκη.

Οι φίλοι Μπελ και Ρέντ ξεκινούν για μια περιπέτεια που θα τους αλλάξει τη ζωή. Στην παρέα προστίθεται και η Ίλλυ. Στο ταξίδι τους θα έρθουν αντιμέτωποι με πολλες προκλήσεις αλλά κυρίως θα ανακαλύψουν ο καθένας πολλές πτυχές του εαυτού του.

Θα σταθώ και θα επισημάνω την κοσμογονία και την κοσμοπλασία που εφηύρε ο κύριος Συράκης και ήταν ένα από τα στοιχεία που με κέρδισε στο βιβλίο, θέμα που βασανίζει κι εμένα.

Είναι γνωστό πια, έπειτα από ένα χρόνο, πως αγαπώ πολλά τσικ παραπάνω τα βιβλία φαντασίας. Στα συν του βιβλίου ο χάρτης στις αρχές του βιβλίου!

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Στον κόσμο της Κάχαλλ ο Θεός της Ζωής και ο Θεός του Θανάτου ρίχνουν ένα κέρμα, ώστε η τύχη να αποφασίσει την τροπή που θα πάρει η ζωή των ανθρώπων. Ο νεαρός Μπέλουεντ και ο φίλος του Ρεντ τριγυρνούν ανέμελοι στο δάσος δίπλα από το χωριό τους όταν συναντούν τη μυστηριώδη Ίλλυ.

Συγγραφέας: Β. Ν. Συράκης

ISBN: 978-618-84188-0-6

Αρ. σελίδων: 424

Έτος έκδοσης: 2019

Εκδόσεις: Παράξενος Ελκυστής

5-Από τις Εκδόσεις Ιβίσκος κυκλοφορεί το βιβλίο αυτοβελτίωσης «Δικαιολογίες Τέλος!» του συγγραφέα Dr. Dyer Wayne.

Ο Δρ. Γουαίην Ντύερ είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος συγγραφέας και ομιλητής στο πεδίο της αυτοβελτίωσης. Έχει γράψει περισσότερα από τριάντα βιβλία, έχει κάνει πολλές ηχητικές παραγωγές και βίντεο και έχει εμφανιστεί σε χιλιάδες τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά προγράμματα.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Μπορείς να ζήσεις τη ζωή όπως θέλεις! Ωστόσο, φόβοι και ενοχές, βαθιές πεποιθήσεις και πρότυπα σκέψεις χαραγμένα μέσα σου σε εμποδίζουν: Θα είναι δύσκολο. Δεν το αξίζω. Δεν είναι στη φύση μου. Δεν έχω τον χρόνο. Δεν έχω την ενέργεια. Κανείς δε θα με βοηθήσει. Δικαιολογίες…

Με σαφή και μεθοδικό τρόπο ο Wayne W. Dyer φέρνει στο φως όλες τις δικαιολογίες που έχει μάθει να χρησιμοποιεί ο νους και τις ανατρέπει μία προς μία: σε βοηθά να τις αναγνωρίσεις και -ακόμη πιο σημαντικό- να τις ξεπεράσεις.

Μπορείς να ζήσεις τη ζωή όπως θέλεις!

Δικαιολογίες Τέλος!

Συγγραφέας: Dyer Wayne

ISBN: 9786185093440

Αρ. σελίδων: 384

Έτος έκδοσης: 2017

Εκδόσεις: Ιβίσκος

6-Από τις Εκδόσεις Μίνωας επανακυκλοφορεί το ψυχολογικό θρίλερ «Ποιος σκότωσε την Ιφιγένεια;» της συγγραφέως Ελευθερίας Μεταξά.

Ένα ανατρεπτικό κοινωνικό με συναισθηματικές κι αστυνομικές προεκτάσεις βιβλίο για την αγάπη και τη συγχώρεση που αιχμαλωτίζει τον αναγνώστη. Αγωνία, ρέουσα και τριτοπρόσωπη γραφή, έντονες εικόνες και ζωντανοί χαρακτήρες με πάθη και λάθη. Πλάι τους φόβος, θάνατος, αρρώστια. Διλήμματα, αποκαλύψεις κι απειλές, εκμετάλλευση και μυστικά, ηθική και θυσίες.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Ένα αναπάντεχο τηλεφώνημα μέσα στη νύχτα… Ένα ερώτημα που θα στοιχειώσει τη φαινομενικά ήρεμη ζωή της Κλαίρης και θα στοιχίσει τη ζωή του αδελφού της, του νεαρού Κωστή
Αυγέρη…

«Ποιος σκότωσε την Ιφιγένεια;»

Η Κλαίρη επιστρέφει στην Ελλάδα αποφασισμένη να ανακαλύψει τον δολοφόνο του Κωστή, έρχεται όμως αντιμέτωπη με ένα αδίστακτο κύκλωμα που, στο όνομα της επιστήμης, σκορπίζει τον θάνατο σε ανυπεράσπιστους ανθρώπους. Με σύμμαχο τον ιατροδικαστή Φίλιππο Ηλιάδη, ρίχνεται με πάθος στο κυνήγι του αόρατου εχθρού που ξέρει καλά να κρύβεται πίσω από το προσωπείο της φιλανθρωπίας και της προσφοράς.

Το παρελθόν απλώνει τη σκιά του στο παρόν, οδυνηρές μνήμες ξυπνούν πάλι και όλες οι ισορροπίες της ανατρέπονται. Γύρω της στήνεται ένας χορός θανάτου, μέσα στον οποίο δεν μπορεί πλέον να διακρίνει τους αθώους από τους ένοχους…

Συγγραφέας: Ελευθερία Μεταξά

ISBN: 978-618-02-2489-4

Αρ. σελίδων: 358

Έτος έκδοσης: 2023

Εκδόσεις: Μίνωας

7-Από τις Εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορεί σε επετειακή έκδοση το βιβλίο «Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος», το πρώτο από τα επτά βιβλία της επιτυχημένης και δημοφιλούς σειράς μυθιστορημάτων Χάρι Πότερ, με ήρωα τον νεαρό μάγο Χάρι Πότερ, της συγγραφέα J. K. Rowling. Η μετάφραση ανήκει στη Μαία Ρούτσου.

Ο Χάρι Πότερ είχε την ατυχία να χάσει τους γονείς του και να αναλάβουν την ανατροφή του οι θείοι του. Η ζωή του είναι δύσκολη μέχρι που μια μέρα λαμβάνει ένα κάλεσμα που θα του αλλάξει τη ζωή. Ένας νέςο κόσμος ανοίγεται για τον Χάρι, ένας κόσμος γεμάτος μαγεία, πέρα από κάθε φαντασία αλλά και κινδύνους.

Ένας μαγικός κόσμος γεμάτος ξόρκια και μυστικά. Αν δεν το έχετε διαβάσει, σπεύστε να το κάνετε! Να επισημάνω δε, πως τα εξώφυλλα είναι εκπληκτικά!

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Μια «μαγική» ιστορία! Ο Χάρι Πότερ είναι ένα αξιαγάπητο μικρό αγόρι που η μοίρα του επιφυλάσσει μια ζωή διαφορετική από των άλλων παιδιών της ηλικίας του. Χάνει τους γονείς του και αναγκάζεται να μείνει με το θείο, τη θεία του και τον κακομαθημένο ξάδελφό του.

Καθώς τα χρόνια περνούν και ο Χάρι συνεχίζει να υποφέρει κοντά στους συγγενείς του, λαμβάνει μια επιστολή, με την οποία τον καλούν να παρουσιαστεί στη Σχολή Χόγκουαρτς, μια σχολή αλλιώτικη από τις άλλες, σ’ έναν κόσμο αλλιώτικο. Έτσι, αρχίζουν οι περιπέτειες του μικρού Χάρι.

Μαζί του, παρακολουθούμε κι εμείς μαθήματα ασυνήθιστα, διασκεδαστικά παιχνίδια, πολύτιμες σχέσεις φιλίας και αλληλοϋποστήριξης, καθώς ο Χάρι προσπαθεί να προστατέψει τον κόσμο από τον κίνδυνο που τον απειλεί. Η Αγγλίδα συγγραφέας μάς χαρίζει ένα ευφάνταστο, ξεκαρδιστικό, απολαυστικό, αστείο, πρωτότυπο βιβλίο για όλες τις ηλικίες.

Μεγάλοι και μικροί θα μαγευτούν από τις περιπέτειες του Χάρι Πότερ. Οι διάλογοι είναι έξυπνοι και διασκεδαστικοί, οι ήρωες κατεργάρηδες αλλά αξιαγάπητοι. Πρόκειται για ένα συναρπαστικό βιβλίο που θα λατρέψουν όλοι οι αναγνώστες.

Συγγραφέας: J. K. Rowling

ISBN: 978-960-274-348-5

Αρ. σελίδων: 360

Έτος έκδοσης: 1998

Εκδόσεις: Ψυχογιός

Οι Εκδόσεις Κέδρος, ο Σύλλογος Κρανιωτών Λάρισας και περιχώρων “H Ξηροκρανιά“, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Λάρισας, το Πολιτιστικό Κέντρο Εκπαιδευτικών Ν. Λάρισας ΠΟ.ΚΕ.Λ και το Βιλιοπωλείο Καλτσάς παρουσιάζουν το μυθιστόρημα της Αγλαΐας Μπλιούμη, «Αποχαιρέτα την τη Στουτγάρδη, Αστυάνακτα», την Κυριακή 5 Μαρτίου 2023 και ώρα 17:30, στην αίθουσα του Συλλόγου Κρανιωτών Λάρισας (Καραθάνου 33, Λάρισα).

Ένα μυθιστόρημα για την ευρωπαϊκή ταυτότητα των Ελλήνων μέσα από την ματιά ενός παιδιού δεύτερης γενιάς μεταναστών στη Γερμανία. «Τι είναι η ελληνικότητα» και «ποια χαρακτηριστικά μας κάνουν Έλληνες;» είναι τα κεντρικά ερωτήματα που στηρίζουν την επαναδιαπραγμάτευση της ελληνικής ταυτότητας με διασπορικούς όρους. Μέσα από απλές καθημερινές ιστορίες καυτηριάζονται τα εκπαιδευτικά συστήματα σε Γερμανία και Ελλάδα, ο ρατσισμός της καθημερινότητας, ο σχολικός εκφοβισμός.

Και μέσα σε όλα αυτά αφηγήσεις από την Θεσσαλία και την Κρανιά- Ελασσόνας, ενδεικτικές του μετασχηματισμού της ελληνικής κοινωνίας.

Η Αγλαΐα Μπλιούμη γεννήθηκε στη Στουτγάρδη της Γερμανίας από Έλληνες γονείς μετανάστες και κατάγεται από την Κρανιά Ελασσόνας. Υπηρετεί ως μόνιμη Επίκουρη Καθηγήτρια στο τμήμα Γερμανικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ.

Για τη συγγραφέα θα μιλήσει η εκπαιδευτικός και συγγραφέας Χρύσα Μαστοροδήμου, ενώ για το μυθιστόρημα η φιλόλογος Αθηνά Καραλοπούλου.

Ακολουθεί η ανάγνωση αποσπασμάτων από τους Αργύρη Γιουρούκη, εκπαιδευτικό-ποιητή, Ευαγγελία Γούπου, συνταξιούχο εκπαιδευτικό, και τη συγγραφέα.

Η εκδήλωση θα επενδυθεί μουσικά από τον μουσικό: Κώστας Μάτη (πιάνο, κιθάρα).