Γράφει και επιμελείται η Νεκταρία Βαρσαμή-Πουλτσίδη

Λίγο πριν τη γέννηση του Θεανθρώπου, τα παιδιά έχουν την τιμητική τους. Στολισμοί δέντρων, εορταστικές εκδηλώσεις, δώρα, παιχνίδια, λαχταριστά γλυκά, κάλαντα. Συντροφεύστε τα σε όλα. Ακόμα και σε συζητήσεις για το βιβλίο που διαβάσατε, εσείς ή αυτά.

1-Από τις Εκδόσεις Μολύβι κυκλοφορεί το βιβλίο «Μυστικοί πράκτορες σε δράση» της συγγραφέα Σεβαστής Κωνσταντινίδου. Η εικονογράφηση είναι της αγαπημένης μου Ιωάννας Αθανασοπούλου. Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας άνω των 4 ετών.

Οι Μυστικοί πράκτορες είναι δύο αδέρφια που προσέχουν την μικρή αδερφή τους αλλά και τη μεγάλη γιαγιά τους. Φροντίζουν να τις κρατούν απασχολημένες, τους υπενθυμίζουν να πίνουν νερό και κλειδώνουν την πόρτα για να μην ξεπορτίσει η γιαγιά. Η γιαγιά τους πάσχει από άνοια, ξεχνάει πράγματα, ονόματα και μεταμορφώνεται σε ένα μικρό παιδί.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που προσεγγίζει ένα λεπτό και ευαίσθητο θέμα. Μας δείχνει τη συνύπαρξη και τη συμβίωση με τους ηλικιωμένους, ειδικά όταν έχουν άνοια Τις προσκλήσεις που αντιμετωπίζει το περιβάλλον τους αλλά και τις λύσεις που καλείται να βρει.

Μας δείχνει με όμορφο τρόπο πως όλα τα δύσκολα λύνονται, αρκεί να υπάρχει κατανόηση και συμπαράσταση. Ταυτόχρονα, τα δύο αγόρια γίνονται πολύτιμοι βοηθοί των γονιών τους κι αναλαμβάνοντας δράση, συνδράμουν στην οικογένεια, κάτι που τους βοηθά να γίνουν πιο υπεύθυνοι.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Τι γίνεται όταν η μικρή αδερφή κλαίει και θέλει τη μαμά; Τι γίνεται όταν η μεγάλη γιαγιά δε σε φωνάζει με το όνομά σου αλλά «αγοράκι» ή «κοριτσάκι»; Τι γίνεται όταν δε θυμάται να πιει νερό ή όταν δε βρίσκει το μπάνιο; «Συμβαίνουν κι αυτά», λέει η μαμά. Οι μυστικοί πράκτορες όμως είναι εδώ, πάντα έτοιμοι για δράση.

Και τα καταφέρνουν καλά ή σχεδόν καλά. Να, όπως προχθές το μεσημέρι που η γιαγιά ξεπόρτισε και άρχισαν να τρέχουν ο ένας πίσω από τον άλλον. Θα προλάβουν τη γιαγιά; Θα προφυλάξουν τη μικρή; Θα φέρουν σε πέρας τις ειδικές αποστολές τους; Μια μικρή ιστορία για τα δύσκολα που γίνονται λίγο πιο εύκολα όταν ο ένας στέκεται δίπλα στον άλλον.

Συγγραφέας: Σεβαστή Κωνσταντινίδου

ISBN: 978-618-5398-22-4

Αρ. σελίδων: 54

Έτος έκδοσης: 2021

Εκδόσεις: Μολύβι

2-Από τις Εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορεί το βιβλίο «Τι συμβαίνει με την κυρία Στριμμένου;» της συγγραφέως Εύας Κασιάρου. Η εικονογράφηση είναι του Αποστόλη Ιωάννου. Ενδείκνυται για παιδιά 9+ ετών.

Αφήνουμε χώρο για «συγγνώμη» στη ζωή μας; Το συγκεκριμένο βιβλίο μιλάει για την αξία της απολογίας και τις αξίες γενικότερα. Προβληματιζόμαστε για τη συμπεριφορά μας προς τρίτους, συγχωρούμε εύκολα; Χαιρόμαστε όσα πραγματικά έχουν σημασία; Ή μήπως προτιμάμε το φόβο, την αυστηρότητα και την αδικία; Ας προσπαθούμε να αποτάξουμε λάθη του παρελθόντος και ν’ ακολουθήσουμε νέα μονοπάτια γεμάτα καλύτερη συμπεριφορά και καλοσύνη.

Ένα ανάγνωσμα που διαβάζεται εύκολα. Μέσα από πολύ γέλιο, πασπαλισμένο με αγωνία, η συγγραφέας περνά εκπληκτικά μηνύματα. Πόσο σημαντικό είναι να συγχωρούμε τον εαυτό μας και τους άλλους. Πρόκειται για μια συγκινητική ιστορία.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Με φωνές, τιμωρίες και παράλογες απαιτήσεις η κυρία Κατερίνα Στριμμένου, γνωστή και ως η κυρία «όνομα και πράγμα», προσπαθεί να τιθασεύσει τους μαθητές της. Όλοι την τρέμουν. Ακόμα και οι γονείς. Στα γενέθλιά της τα παιδιά, για να την καλοπιάσουν, της προσφέρουν μια ανθοδέσμη με κόκκινα τριαντάφυλλα.

Μα, ακόμα και τότε, η αντίδρασή της δεν είναι αυτή που περίμεναν! Υπάρχει τρόπος, άραγε, οι μαθητές της, με αρχηγό τον Μανόλη Κουλούρη ή Μαυροπόδη, να την κάνουν να αλλάξει; Τι ρόλο μπορεί να παίξουν μια γάτα και μια αράχνη; Πού οφείλεται η συμπεριφορά της δασκάλας; Τι συμβαίνει, τελικά, με την κυρία Στριμμένου;

Ένα βιβλίο για τη συγγνώμη και την αξία της στη ζωή μας· για τα μικρά ή τα μεγάλα ανεξίτηλα σημάδια που δεν μας αφήνουν να χαιρόμαστε όσα πραγματικά έχουν σημασία.

Συγγραφέας: Εύα Κασιάρου

ISBN: 978-960-04-5082-8

Αρ. σελίδων: 88

Έτος έκδοσης: 2020

Εκδόσεις: Κέδρος

3-Από τις Εκδόσεις Μολύβι κυκλοφορεί το βιβλίο «Γράμματα στους αγαπημένους» της συγγραφέως Αναστασίας Λ. Αρουτζίδου. Ένα μυθιστόρημα καρδιάς. Ρομαντικό κι ευαίσθητο, γεμάτο αρώματα, λέξεις, συναισθήματα κι εικόνες ζωής. Για όσους πασχίζουν να επικοινωνήσουν με την ψυχή τους, ν’ ανακαλύψουν τον εαυτό τους, να ονειροπολούν. Επιστολές-καθημερινές ιστορίες ανθρώπων της διπλανής πόρτας. Γιατί, να θυμάστε, δεν υπάρχει κακό που να μη γεννά κάτι καλό!

H Αμαλία, μια ευαίσθητη ζωγράφος, θέλει να πάρει τη ζωή στα χέρια της κι επιλέγει να βαδίζει με ειλικρίνεια κι αυθεντικότητα. Ο δρόμος της δύσβατος, απαιτητικός, αλλά δεν απογοητεύεται, γιατί μέσα από τον πόνο και τις δυσκολίες φανερώνονται υπέροχες αλλαγές προς το καλύτερο. Το ομορφότερο παράδειγμα για όλους μας.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Τι μπορεί να κρύβει άραγε ένα γράμμα; Λόγια που ίσως δεν μπορείς να πεις, συναισθήματα που δεν έχεις άλλο τρόπο να εκφράσεις. Πόνο, αγάπη, φόβο, προδοσία, έρωτα... Η Αμαλία είναι μια ευαίσθητη ζωγράφος, που θέλει να προχωρήσει και να πάρει τη ζωή στα χέρια της.

Ο δρόμος όμως δεν είναι πάντα στρωμένος με ροδοπέταλα. Μέσα από την ιστορία της, αλλά και των αγαπημένων της προσώπων, η Αμαλία μας καθιστά σαφές, πως δεν υπάρχει κακό που να μη γεννά κάτι καλό! Ιστορίες καθημερινές, ιστορίες δικιές σου, ιστορίες δικιές μου, ιστορίες ζωής αποτυπωμένες σε ένα κομμάτι χαρτί...

Συγγραφέας: Αναστασίας Λ. Αρουτζίδου

ISBN: 978-618-5398-66-8

Αρ. σελίδων: 214

Έτος έκδοσης: 2022

Εκδόσεις: Μολύβι

4-Από τις Εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορεί το δεύτερο βιβλίο «Οι δύο πύργοι» της σειράς Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών του συγγραφέα Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν. Η μετάφραση ανήκει στην Ευγενία Χατζηθανάση-Κόλια.

Στον δεύτερο τόμο της επικής περιπέτειας φαντασίας της τριλογίας, η συντροφιά του δαχτυλιδιού έχει διαλυθεί μετά την πτώση του Γκάνταλφ στην άβυσσο της Κάζα-Ντουμ και τον θάνατο του Μπορομίρ. Τα Χόμπιτ, ο Άρχοντας του Σκότους και το πανίσχυρο Δαχτυλίδι πρωταγωνιστούν στην αιώνια μάχη του Καλού και του Κακού μέσα από ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο της φαντασίας και της περιπέτειας...

Χαμένοι στους λόφους του Έμιν Μιούιλ, ο Φρόντο και ο Σαμ συνειδητοποιούν ότι τους ακολουθεί το πανούργο Γκόλουμ, το οποίο υπόσχεται να τους οδηγήσει ως τις Μαύρες Πύλες της Μόρντορ. Διασχίζοντας τη Μέση Γη ο Άραγκορν, ο Λέγκολας και ο Γκίμλι, συναντούν το πολιορκημένο βασίλειο του Ρόχαν και βοηθούν το βασιλιά Θέοντεν ενάντια στον πανίσχυρο στρατό από 10.000 πλάσματα που έχει συγκεντρώσει ο Σάρουμαν, δίνοντας μια μνημειώδη μάχη στο φαράγγι του Ελμ.

Εντωμεταξύ οι δύο Πύργοι που βρίσκονται μεταξύ της Μόρντορ και της Ίζενγκαρντ ενώνουν τις δυνάμεις τους για να σπείρουν την καταστροφή. Κανείς πλέον δεν ξέρει τι θα γίνει με την αποστολή τους. Θα καταφέρει ο Φρόντο, ο Δαχτυλιδοκουβαλητής, μαζί με τον πιστό του υπηρέτη τον Σαμ να φτάσουν στη χώρα του εχθρού και να καταστρέψουν το πανίσχυρο Δαχτυλίδι; Και θα βρεθούν ξανά άραγε όλοι μαζί; Οι Δυνάμεις του Κακού τους παρακολουθούν σε κάθε τους βήμα. Ιδιαίτερα ο τρομερός μάγος Σάρουμαν...

Στα παράλληλα ταξίδια τους, τα μέλη της Συντροφιάς θα αντιμετωπίσουν πανίσχυρες στρατιές, απίστευτες δυσκολίες κι αξεπέραστες παραπλανήσεις αλλά, ταυτόχρονα, θα γίνουν μάρτυρες της αρχαίας σοφίας, των απίστευτων θαυμάτων και της ακλόνητης δύναμης του λαού τους.

Ο Σαμ δεν εμπιστεύεται τον νέο τους σύντροφο, αλλά ο Φρόντο νιώθει οίκτο για το Γκόλουμ, που όπως και ο ίδιος ήταν κάποτε κουβαλητής του Δαχτυλιδιού. Κι ενώ αυτοί συνεχίζουν την πορεία τους, ο Σάρουμαν έχει ήδη συγκεντρώσει το μέγιστο των σκοτεινών δυνάμεων που θα στρέψει ενάντια στην ανθρωπότητα με τη μορφή χιλιάδων αιμοβόρων Ουρούκ- Χάι.

Μπροστά σ’ αυτή την απειλή, οι υπερασπιστές του Καλού αποφασίζουν να αντισταθούν σθεναρά. Έτσι ο Γκάνταλφ αναλαμβάνει να οργανώσει το σχέδιο άμυνας απέναντι στις ορδές των Ορκς. Ένα κλασικό ανάγνωσμα πλέον που δεν πρέπει να λείπει από κάθε βιβλιοθήκη.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Μετά την ξαφνική επίθεση των στρατιωτών Ορκ, η Συντροφιά του Δαχτυλιδιού διαλύεται. Κανείς πλέον δεν ξέρει τι θα γίνει με την αποστολή τους. Θα καταφέρει ο Φρόντο, ο Δαχτυλιδοκουβαλητής, μαζί με τον πιστό του υπηρέτη τον Σαμ να φτάσουν στη χώρα του εχθρού και να καταστρέψουν το πανίσχυρο Δαχτυλίδι; Και θα βρεθούν ξανά άραγε όλοι μαζί; Οι Δυνάμεις του Κακού τους παρακολουθούν σε κάθε τους βήμα. Ιδιαίτερα ο τρομερός μάγος Σάρουμαν...

Ο δεύτερος τόμος της τριλογίας Ο ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΤΩΝ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙΩΝ. Το αριστούργημα του Τόλκιν για τη θρυλική συντροφιά των Χόμπιτ, τον Άρχοντα του Σκότους και το πανίσχυρο Δαχτυλίδι. Η αιώνια μάχη του Καλού και του Κακού μέσα από ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο της φαντασίας και της περιπέτειας...

Συγγραφέας: Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν

ISBN: 978-960-04-0367-1

Αρ. σελίδων: 496

Έτος έκδοσης: 1985

Εκδόσεις: Κέδρος

5-Από τις Εκδόσεις Μολύβι κυκλοφορεί το βιβλίο «Όταν τ’ αστέρια δε χάνουν την λάμψη τους» της συγγραφέως Έρρικας Γεραναστάση. Η εικονογράφηση είναι του Γεράσιμου Πετρόπουλου.

Το πρώτο παιδικό βιβλίο της συγγραφέως με κέρδισε. Μου άφησε μια γλυκιά, όμορφη γεύση. Έτσι κι αλλιώς, έχουμε τόση ανάγκη από αισιόδοξα βιβλία, όπου το καλό θριαμβεύει στο τέλος. Ο Δημήτρης και ο Γιάννης είναι αχώριστοι φίλοι. Κάθονται στο ίδιο θρανίο, παίζουν ποδόσφαιρο και κάνουν ευχές στ’ αστέρια. Ώσπου ο Δημήτρης εύχεται να αποκτήσει το ηλεκτρονικό αυτοκίνητο που έχει και ο Σταύρος. Όταν η ευχή του πραγματοποιείται, ο Δημήτρης απομακρύνεται από τον Γιάννη, ξεκινώντας παρέα με τον Σταύρο.

Ο Δημήτρης σταδιακά αλλάζει, χάνει το γέλιο του, γίνεται ενοχλητικός κι απόμακρος. Όταν δε στη ζωή του μπαίνει και ο ηλεκτρονικός υπολογιστής, ο μικρός μας ήρωας χάνεται σ’ έναν εικονικό κόσμο. Ο καιρός περνάει και ο Δημήτρης χαρακτηρίζεται ως ταραξίας, όπως ο Σταύρος. Όμως ο Γιάννης δεν έχει χάσει την πίστη στου στον φίλο του, στέκει μόνο στο περιθώριο, στηρίζοντας εκείνον που είχε χάσει απλά για λίγο τον προσανατολισμό του.

Πρόκειται για ένα τρυφερό παραμύθι που εξυμνεί τη δύναμη της φιλίας. Η αληθινή φιλία είναι ένας πολύτιμος θησαυρός. Απαιτεί θυσίες και ανιδιοτέλεια, δυναμώνει και αντέχει στον χρόνο. Μετά την οικογένειά μας, οι φίλοι μας είναι οι πιο σημαντικοί στηλοβάτες στη ζωή μας. Πόσο μάλλον στην παιδική και εφηβική ηλικία μας! Μαγικές, ταξιδιάρικες εικόνες, με κρυμμένα μηνύματα. Για την αγάπη, τη φιλία, τις αλήθειες της ζωής.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Τ΄ αστέρια βλέπω… τ΄ αστέρια κοιτώ…

Εδώ Δημήτρη!... Γιάννη! Εδώ!

Ψηλά το κεφάλι προς τον ουρανό!

Κι αν εκείνα πέσουν? Εκεί να σταθώ?

Ν΄ απλώσω τα χέρια σα να δεηθώ?

Τις τσέπες, άδειες, έξω τραβώ!

Την ψυχή μου μέσα ανοιχτή κρατώ!

Κι αν φως θε΄ να πέσει απ΄ τον ουρανό…

Τότε!... μόνο τότε θα φεγγοβολώ!

Τι θα μπορούσε άραγε να κρύψει το φως μιας δυνατής φιλίας? Το σκοτάδι?... Η νύχτα?... Τ΄ αστέρια τ΄ ουρανού?... Πού κατοικεί το φως και πού το σκοτάδι?...

Συγγραφέας: Έρρικα Γεραναστάση

ISBN: 978-618-5398-21-7

Αρ. σελίδων: 80

Έτος έκδοσης: 2020

Εκδόσεις: Μολύβι

6-Από τις Εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορεί το βιβλίο «Οι νταήδες του σχολείου είναι βλάκες» του συγγραφέα Τρέβορ Ρομέιν. Η μετάφραση ανήκει στον Φίλιππο Χρυσόπουλο. Η εικονογράφηση είναι του συγγραφέα.

Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας άνω των 9 ετών. Ο συγγραφέας θίγει έμμεσα τη μάστιγα του bullying, με αστεία και με σκίτσα, ώστε να σε βοηθήσει να αποφύγεις και ν’ αντιμετωπίσεις καταστάσεις σχολικού εκφοβισμού. Με όπλα του το χιούμορ και τις ξεχωριστές εικόνες, δίνει πρακτικές και χρήσιμες συμβουλές στα παιδιά που εκφοβίζονται ή υφίστανται αυτή τη μορφή βίας.

Συνδυάζοντας το σωστά δοσμένο χιούμορ με την τραγική πραγματικότητα των καταστάσεων αυτών, το συγκεκριμένο βιβλίο μπορεί σίγουρα να φανεί τόσο χρήσιμο σε έναν αποδέκτη βίας, όσο και σε ένα παιδί που προκαλεί το ίδιο βία.

Τα βιβλία του συγγραφέα πάντα εμπεριέχουν διδακτικούς στόχους και ωφελούν. Εμπιστευτείτε τα.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Αν έχεις βαρεθεί να σε πειράζουν, να σε σπρώχνουν, να σε απειλούν, ή να σε κοροϊδεύουν, αυτό το βιβλίο είναι για σένα. Ο συγγραφέας του γνωρίζει πόσο βλάκες είναι οι νταήδες του σχολείου. Και ξέρει τον τρόπο για να τους αποφεύγεις.

Διασκεδάζοντας με τα αστεία και τα σκίτσα του, θα μάθεις και κάποιους δοκιμασμένους τρόπους που θα σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις τους νταήδες, όπως:

• να τους κρατάς σε απόσταση

• να κάνεις πολλούς φίλους. Οι νταήδες δεν αντέχουν να βλέπουν ομάδες χαρούμενων, χαμογελαστών, φιλικών παιδιών.

Θα μάθεις επίσης μερικές σημαντικές αλήθειες για τους νταήδες, όπως ότι:

• Λατρεύουν να έχουν τον έλεγχο και την εξουσία.

• Δεν τους αρέσει να χάνουν.

• Όσο κι αν τους αγνοήσεις δεν πρόκειται να εξαφανιστούν.

Διάβασε αυτό το βιβλίο, αν θέλεις να ξεφορτωθείς τους νταήδες από τη ζωή σου!

(Υ.Γ. Αν είσαι νταής, αυτό το βιβλίο είναι επίσης για σένα!)

Συγγραφέας: Τρέβορ Ρομέιν

ISBN: 978-960-04-2161-3

Αρ. σελίδων: 112

Έτος έκδοσης: 2002

Εκδόσεις: Κέδρος

7-Από τις εκδόσεις Χρονικό κυκλοφορεί το συλλογικό βιβλίο «Με όλες τους τις δυνάμεις». Για όλα εκείνα τα παιδιά που δίνουν καθημερινά τη δική τους μάχη. Μια μάχη πιο επική από οποιαδήποτε μυθοπλασία. Με όλες τους τις δυνάμεις.

Το συγκεκριμένο, πρωτότυπο θα έλεγα, βιβλίο με ξάφνιασε ευχάριστα για πολλούς λόγους. Δεν πρόκειται για μυθιστόρημα, αλλά για συλλογή διηγημάτων. Όμως είναι ταυτόχρονα πολλά περισσότερα από μια απλή συλλογή. Να εξηγήσω: Καταρχήν, τα κέρδη από το συγκεκριμένο βιβλίο θα διατεθούν στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων με Νεοπλασματική Ασθένεια «Η Πίστη». Δεύτερον, όλοι οι συμμετέχοντες, συγγραφείς, επιμέλεια, σχεδιασμός, σελιδοποίηση, μετάφραση πρόσφεραν το έργο τους αφιλοκερδώς.

Αφορμή στάθηκε ένα όνειρο, μια επιθυμία του Θανάση Παπαγεωργίου, αρχισυντάκτη του περιοδικού «Αλλόκοσμες Ιστορίες». Στην ομώνυμη διαδικτυακή εκπομπή του, εμφανίστηκαν όλοι οι συγγραφείς που συμμετέχουν στο βιβλίο και ανταποκρίθηκαν στην ιδέα του, χωρίς δεύτερη σκέψη. Με μια εξαίρεση. Αυτή είναι ο παγκοσμίου φήμης συγγραφέας Graham Masterton με τη συνεργάτιδά του Don Harris, οι οποίοι δέχτηκαν να συμμετάσχουν χωρίς όρους.

Το βιβλίο αποτελείται από διηγήματα που ανήκουν στη λογοτεχνία του Φανταστικού και έχουν θέμα τη μάχη. Μάχη, με οποιαδήποτε έννοια είτε σωματική είτε πνευματική, ενάντια σε εχθρούς, σε ένα απρόσωπο σύστημα, την ίδια την ασθένεια ή και του ίδιου του προσώπου. Επιπλέον, αντίθετα με ό,τι συνηθίζεται στο συγκεκριμένο είδος λογοτεχνίας, το τέλος είναι στη συντριπτική πλειοψηφία ευχάριστο και προσφέρει λύτρωση και ανακούφιση στον αναγνώστη.

Πρόκειται για συγκλονιστικά διηγήματα από γνωστούς και λιγότερο γνωστούς εγχώριους συγγραφείς του είδους. Αυτό που θα ήθελα να σχολιάσω για το βιβλίο, μιας και ήδη κλείνει τον δεύτερο χρόνο κυκλοφορίας, πέρα από το εκπληκτικό εξώφυλλο, είναι ότι όσοι το έχουν διαβάσει, έχουν αγαπήσει και ένα διαφορετικό διήγημα πάνω από τα άλλα.

Με λίγα λόγια, δεν υπάρχουν διηγήματα που ξεχωρίζουν. Αυτό, κατά την ταπεινή μου άποψη, δείχνει πως όλα τα διηγήματα του βιβλίου είναι υψηλής ποιότητας και αξίζουν να διαβαστούν. Πάμε να δούμε από κοντά τα περιεχόμενα του βιβλίου με λίγα σχόλια για κάθε διήγημα, χωρίς επεκτάσεις. Να σημειώσω ότι το βιβλίο απευθύνεται σε ενήλικες.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Ο Θανάσης Παπαγεωργίου είχε ένα όνειρο που έγινε κάλεσμα, μέσω της ραδιοφωνικής διαδικτυακής εκπομπής "Αλλόκοσμες Ιστορίες". Δεκαέξι συγγραφείς ανταποκρίθηκαν, καταθέτουν εκπληκτικές ιστορίες Φαντασίας και Τρόμου και σας καλούν να ταξιδέψετε μαζί τους.

Τη δουλειά τους τη στηρίζουν κι άλλοι άνθρωποι -επιμελητές, μεταφραστές, γραφίστες, καλλιτέχνες, εκδότες- για να προκόψει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αυτό που κρατάτε στα χέρια σας. Αφιλοκερδώς. Με όλες μας τις δυνάμεις. Βυθιστείτε σε αλλόκοσμες, συγκλονιστικές διηγήσεις από την αφρόκρεμα του είδους στη χώρα μας. Και όχι μόνο. Για όλα εκείνα τα παιδιά που δίνουν καθημερινά τη δική τους μάχη. Μάχη πιο επική από οποιαδήποτε μυθοπλασία. Με όλες τους τις δυνάμεις.

Συμμετέχουν οι συγγράφεις: Γκράχαμ Μάστερτον, Ντον Γκ. Χάρις, Μιχάλης Γεωργοστάθης, Γιώργος Δάμτσιος, Ευθυμία Ε. Δεσποτάκη, Μάριος Δημητριάδης, Μπάμπης Δρουκόπουλος, Π. Μ. Ζερβός, Κατερίνα Θεοδώρου, Ελευθέριος Κεραμίδας, Λένα Κικίδου, Γιώργος Κωστόπουλος, Γιώργος Λαγκώνας, Γιώργος Μεσολογγίτης, Γιώργος Μπελαούρης, Λευτέρης Μπούρος.

Ανταποκρίθηκαν: Άρτεμις Βελούδου-Απόκοτου, Νίκος Δεληγκάρης, Κιάρα Καλουντζή, Κωνσταντίνος Μίσσιος, Ηλίας & Χρυσόστομος Φουντούλης.

Συγγραφέας: Συλλογικό

ISBN: 978-960-9659-08-6

Αρ. σελίδων: 373

Έτος έκδοσης: 2020

Εκδόσεις: Χρονικό

Λαρισαίοι φίλοι μου. Μην ξεχάσετε. Το Πάρκο των Ευχών στον Δήμο Λάρισας θα πραγματοποιηθεί φέτος από 9 Δεκεμβρίου 2022 έως 3 Ιανουαρίου 2023.

Η Λίμνη των Χριστουγέννων με το τεράστιο δέντρο της, το πολύχρωμο Fun Park, το τρενάκι του Βόρειου Πόλου, το Σπίτι του Άη Βασίλη, το Εργαστήρι των Ξωτικών, η Ακαδημία των Μικρών Μάγων, το Παλάτι της Βασίλισσας του Πάγου και ένα σωρό άλλες εκπλήξεις, θα στηθούν στο Πάρκο Αλκαζάρ, το οποίο θα στολιστεί με φωτάκια, έλατα, χιόνι, αστέρια, αγγέλους, μπάλες… για να προσφέρει σε όλους μοναδικές στιγμές. Να ξετρελάνει τους μικρούς και να κάνει τους μεγάλους να αφεθούν στη χαρά και τη λάμψη των γιορτών.

Και ειδικότερα για τους βιβλιοφάγους, με αφορμή την ολοκλήρωση του συγγραφικού του έργου, το οποίο επεξεργάζεται και δουλεύει τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ο Κωνσταντίνος Παπαργύρης παρουσιάζει το συγγραφικό αυτό «σώμα» στη Λογοτεχνική Γωνία (Γαληνού 5 & Φαρμακίδου, Λάρισα) το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022 στις 20:30.

Τα βιβλία αυτά είναι: "Εβενουργός", "Τα Δεικνύμενα", "Κηφήνας", "Antoin Watteau ή ο Διάπυρος", "Κερματοδέκτης". Ο ποιητής Κώστας Λάνταβος θα προλογίσει, θα διαβάσει και θα παρουσιάσει την ποιητική συλλογή «Εβενουργός».

Συντονισμός παρουσίασης: Βαλεντίνη Μαργαριτοπούλου

Διοργάνωση: Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών Δήμου Λαρισαίων και ΑΜΚΕ “Θράκα”.

Το βιβλίο «Κακοί Οιωνοί» είναι το πρώτο συνεργατικό βιβλίο των αδερφών Γεωργίας και Γιώτας Καλαμαρά. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Bookstagram Editions. Η Γιώτα και η Γεωργία ενώνουν τις συγγραφικές τους δυνάμεις και προσφέρουν στο αναγνωστικό κοινό ένα βιβλίο καινοτόμο και πρωτότυπο για τα δεδομένα της ελληνικής λογοτεχνίας.

Πρόκειται για μια συλλογή διηγημάτων τρόμου που χωρίζονται σε δύο ενότητες. Η μια καταπιάνεται με την πλούσια θεματολογία της ελληνικής μυθολογίας και η δεύτερη με τη δαιμονολογία μυθολογιών εκτός συνόρων. Ελληνική μυθολογία-τρόμος-δαίμονες ενώνονται σε ένα καινοτόμο project που θα ικανοποιήσει τους λάτρεις του είδους.

Διηγήματα από θέματα της Ελληνικής Μυθολογίας και Δαιμονολογία από τη μυθολογία και άλλων λαών. Ένα άξιο πάντρεμα συναισθηματικής και άμεσης πρόζας. Φρικιαστικός ρυθμός, ερεβώδεις περιγραφές.

Βουτιά στα άδυτα της κόλασης, στον ατέρμονο τρόμο, στις λαϊκές δοξασίες, στα σάπια νεκροταφεία, εκεί όπου οι θεοί σε τιμωρούν και οι δαίμονες σε περιμένουν στο λυκόφως...

Στο βιβλίο συμμετέχουν και οι συγγραφείς Γιώργος Δάμτσιος και Μπάμπης Δρουκόπουλος με δύο μοναδικά διηγήματα.

Το ανάγνωσμα προσφέρει μεγάλες δόσεις τρόμου και ανεξάντλητης φαντασίας και αποτελεί ενδιαφέρουσα πρόταση για όλους τους λάτρεις αυτού του είδους, αλλά όχι μόνο. Περνάει ταυτόχρονα πολλά και ποικίλα μηνύματα και προβληματίζει.

Οι αδερφές Καλαμαρά στα καλύτερά τους. Στον ατμοσφαιρικό πρόλογο ο Παντελής Μαυρομμάτης. Σε εξώφυλλο της Μάγδας Ασημακοπούλου και οπισθόφυλλο του Θανάση Παπαγεωργίου.

Καλησπέρα Γιώτα και Γεωργία. Αρχικά, θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για τον χρόνο που μας διαθέτετε. Το νέο σας βιβλίο «Κακοί Οιωνοί» αποτελεί ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα, πρωτότυπο και άρτιο που αγαπήσαμε. Κατά πόσο λειτούργησε η χημεία μεταξύ σας; Πώς προέκυψε η ιδέα και πώς κατορθώσατε να υλοποιήσετε ένα τέτοιο εγχείρημα, μάλιστα με τη συμβολή/συμμετοχή του συγγραφέα Μπάμπη Δρακόπουλου και του εκδότη και συγγραφέα Γιώργου Δάμτσιου;

Γιώτα: Καλησπέρα Νεκταρία μας. Είναι χαρά και τιμή μας η παρουσία μας στη στήλη σου. Τους «Κακούς Οιωνούς» τους αγαπάμε πάρα πολύ. Τους αγαπήσαμε από τη στιγμή που συλλάβαμε την ιδέα τους. Πιστέψαμε αυτό το εγχείρημα από την αρχή και δεν κάναμε λάθος. Πάντα είχαμε χημεία μεταξύ μας. Πάντα συμπλήρωνε η μια την άλλη. Η ιδέα ήρθε φυσικά, χωρίς πίεση και η συμμετοχή του Μπάμπη και του Γιώργου συνέβαλε στο να γίνει ακόμα καλύτερο το αποτέλεσμα, πρωτότυπο και ξεχωριστό.

Γεωργία: Καλησπέρα, αγαπημένη μου Νεκταρία! Σας ευχαριστούμε πολύ για τη φιλοξενία και την όμορφη παρουσίαση του βιβλίου μας. Η αδερφική συνεργασία μας λειτούργησε άψογα από την αρχή, τη σύλληψη της ιδέας, μέχρι το τέλος. Ανέκαθεν θέλαμε να γράψουμε κάτι μαζί και χαρήκαμε πολύ που τα καταφέραμε, όταν ωρίμασαν οι καταστάσεις.

Συμφωνήσαμε εξαρχής ότι θα φτιάξουμε μια συλλογή διηγημάτων με δύο ενότητες και αναζητήσαμε αμέσως δαίμονες άλλων πολιτισμών και λαών ώστε να πλουτίσει κι άλλο, ως προς την εκάστοτε πλοκή. Η βοήθεια του Γιώργου και του Μπάμπη ήταν καταλυτική, όσον αφορά την πρωτοτυπία του βιβλίου μας και χαιρόμαστε που αποδέχτηκαν τόσο θερμά την πρόσκληση-πρόκληση. Το βιβλίο είναι μια σειρά διηγημάτων και χωρίζεται σε δύο μέρη, ζωντανεύοντας την αρχαιοελληνική μυθολογία και τη δαιμονολογία.

Αν και έχουν γραφτεί αρκετά βιβλία με παρόμοιο θέμα, το μοτίβο είναι διαφορετικό. Στις ιστορίες σας θίγονται ποικίλα θέματα που αποτελούν τροφή για σκέψη. Υπήρχαν δυσκολίες κατά τη συγγραφή του και πώς νιώσατε όταν πιάσετε το βιβλίο στα χέρια σας; Τι να περιμένουμε μελλοντικά από εσάς;

Γεωργία: Προσωπικά, δεν δυσκολεύτηκα ιδιαίτερα γράφοντας τις ιστορίες. Πολλές προϋπήρχαν στο συρτάρι μου και τις εμπλούτισα μέχρι το αποτέλεσμα να με ικανοποιήσει. Άλλες πάλι γράφτηκαν από την αρχή και άφησα τον εκάστοτε ήρωα να μου διηγηθεί τα γεγονότα.

Η συνολική εικόνα του βιβλίου μάς άρεσε πολύ, όμως όταν εκδόθηκε, η συγκίνηση ήταν τεράστια. Το επιβλητικό και άκρως ταιριαστό εξώφυλλο, ο υπέροχος πρόλογος του Παντελή Μαυρομμάτη, η πολύ όμορφη άποψη του Θανάση Παπαγεωργίου στο οπισθόφυλλο, τα μοναδικά διηγήματα του Γιώργου και του Μπάμπη, μα πάνω απ’ όλα η αγάπη που δώσαμε όλοι σε αυτό το βιβλίο, μας δικαίωσε και μας γέμισε χαμόγελα.

Ένας λόγος παραπάνω να αγαπάμε τους «Κακούς Οιωνούς» είναι η αδερφική μας συγγραφική συνεργασία, καθώς και το ότι το βιβλίο μας ήταν το πρώτο που εκδόθηκε από τις Εκδόσεις Bookstagram του φίλου μας κι αγαπημένου συνεργάτη και συγγραφέα Γιώργου Δάμτσιου. Ελπίζουμε να του φέραμε γούρι! Στόχος μας είναι στο μέλλον να κυκλοφορήσουμε τόσο ατομικά βιβλία η καθεμία όσο και συνεργατικά.

Γιώτα: Δεν έχω να προσθέσω κάτι παραπάνω από αυτά που είπε η Γεωργία. Με κάλυψε πλήρως. Η αδερφική συνεργασία δεν θα σταματήσει εδώ. Αυτό είναι βέβαιο!

Λίγα λόγια για τις συγγραφείς: Η Γεωργία Καλαμαρά γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ηλεία. Είναι έγγαμη και μητέρα τριών παιδιών. Εργάζεται και κατοικεί στην Αθήνα. Πολλά διηγήματά της έχουν βραβευτεί και διακριθεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς και κυκλοφορούν σε δεκατρείς ανθολογίες μέχρι στιγμής ενώ κάποια άλλα έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες (δημοκρατία, Η ΓΝΩΜΗ) και σε λογοτεχνικά περιοδικά (Λογοτεχνικό Δελτίο, ΚΕΦΑΛΟΣ).

Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια δημιουργικής γραφής για μυθιστόρημα και διήγημα, σεμινάρια για τη λογοτεχνία του φανταστικού, καθώς επίσης και σεμινάριο διόρθωσης κι επιμέλειας κειμένων. Πρόσφατα παρακολούθησε και σεμινάριο εγκληματολογίας.

Από τις εκδόσεις Λυκόφως κυκλοφορεί η ανθολογία «Βρόχος» (2019) όπου φιλοξενείται η νσυγγραφική της συνεργασία με τον συγγραφέα Γιώργο Δάμτσιο. Οι «Φεγγαροφύλακες» (εκδόσεις Γράφημα-2020) είναι το πρώτο της μυθιστόρημα επικής φαντασίας. Το εν λόγω μυθιστόρημα ενέπνευσε τη metal μπάντα SilentVortex και συνέθεσε το τραγούδι «Moonkeepers».

Η νουβέλα «Ήμισυς» (Εκδόσεις Υδροπλάνο-Μάρτιος 2021) πήρε το πρώτο βραβείο στα βραβεία Everlies 2022 στην κατηγορία Καλύτερο Εξώφυλλο Έλληνα συγγραφέα ενώ βρέθηκε στο top5 στην κατηγορία Καλύτερο Βιβλίο Φαντασίας Έλληνα συγγραφέα.

Το ψυχολογικό θρίλερ «Μη μου ξυπνάς τη λύπη» (Δεκέμβριος 2021) κυκλοφορεί επίσης από τις εκδόσεις Υδροπλάνο. Η συλλογή διηγημάτων τρόμου «Κακοί Οιωνοί» που συνέγραψε μαζί με την αδερφή της Γιώτα Καλαμαρά μόλις κυκλοφόρησε από τις Bookstagram Editions.

Η Γιώτα Καλαμαρά γεννήθηκε στην Ηλεία όπου και διαμένει με το σύζυγο και τα δίδυμα αγόρια τους. Εργάζεται στο Ελληνικό Δημόσιο. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια δημιουργικής γραφής για την λογοτεχνία του φανταστικού και έχει συμμετάσχει με διηγήματά της σε ανθολογίες διαφόρων εκδόσεων.

Το 2020 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Γράφημα, το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Τα βλέπω», ενώ από τις Εκδόσεις Υδροπλάνο κυκλοφορεί το εκπαιδευτικό παραμύθι «Σχολικοί Τροχονόμοι. Στο σχολείο με ασφάλεια» (Δεκέμβριος 2021), σε συνεργασία με την συγγραφέα Νεκταρία Βαρσαμή Πουλτσίδη. Από τον Ιούνιο 2022 κυκλοφορεί η συλλογή διηγημάτων τρόμου «Κακοί Οιωνοί» από τις Bookstagram Editions, το οποίο συνέγραψε με την ομότεχνη αδερφή της, Καλαμαρά Γεωργία.

Τα σχολικά έτη 2020-2022 έγραψε τέσσερα (4) παραμύθια για τους μαθητές του 2ου Νηπιαγωγείου Ανδραβίδας, τα οποία έχουν δημοσιευτεί στο επίσημο blog του σχολείου.