Γράφει και επιμελείται η Νεκταρία Βαρσαμή-Πουλτσίδη

Τίποτα δεν κρατά για πάντα
κι οι καρδιές ν' αλλάξουν μπορεί
και δύσκολα κρατάς κερί
στου Νοέμβρη τη βροχή...

Ανυπομονώντας για βροχή! Καλό πρώτο Σαββατοκύριακο του Βροχάρη, του Σποριά, του Μεθυστή, του πλέον μυστηριώδη και ιδιόμορφου μήνα του χρόνου. Μια περίοδος μελαγχολική, επειδή πλησιάζει ο χειμώνας, αλλά και γεμάτη αισιοδοξία για τη συγκομιδή, που θα βοηθήσει σε εύκολο ξεχειμώνιασμα. Είναι ο μήνας που θυμίζει πότε καλοκαίρι και πότε τον επερχόμενο χειμώνα. Ευτυχώς, τα βιβλία δεν έχουν εποχή...

1-Από τις Εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορεί το βιβλίο «Αρχίζει με εμάς» της συγγραφέως Collen Hoover. Η μετάφραση ανήκει στην Νέλλα Γιατράκου.

Η Colleen Hoover αφηγείται την πολυαναμενόμενη ιστορία του Άτλας και της Λίλι, που ξεκινάει αμέσως μετά το τέλος του προηγούμενου βιβλίου της και μοναδικού Τελειώνει με εμάς. Το sequel αυτού του βιβλίου φαινόμενο. 

Κάθε τέλος, μια αρχή. Μετά το διαζύγιο με τον νευροχειρούργο Ράιλ Κινκέιντ, η ιστορία της Λίλι και του πρώτου της έρωτα, του Άτλας Κόριγκαν ξεκινά… όμως το παρελθόν καραδοκεί.

Η συγγραφέας ακόμα μια φορά καταπιάνεται με δύσκολα και επίκαιρα θέματα, οπλισμένη με ρομαντική τρυφερότητα, συναισθηματική ευφυΐα, αλλά και ειλικρίνεια. Το συγκεκριμένο ανάγνωσμα διακρίνεται απ’την ενδιαφέρουσα πλοκή του και τη γρήγορη ροή.

Μια εναλλαγή στις οπτικές της Λίλι και του Άτλας βλέποντας πώς εξελίσσεται η ζωή τους. Η Λίλι έχει μια δεύτερη ευκαιρία στην αληθινή αγάπη ενώ νιώθει ακόμα την ανάσα του πρώην συζύγου της. Θα τα καταφέρει;

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Πριν Τελειώσει με εμάς, ξεκίνησε με τον Άτλας… Η Colleen Hoover αφηγείται την πολυαναμενόμενη ιστορία του Άτλας και της Λίλι, που ξεκινάει αμέσως μετά το τέλος του μοναδικού Τελειώνει με εμάς. Η Λίλι και ο πρώην σύζυγός της, ο Ράιλ, έχουν μόλις αρχίσει να προσαρμόζονται στη νέα πραγματικότητα μετά το διαζύγιό τους και στην κοινή ανατροφή της κόρης τους, όταν η Λίλι συναντά απρόσμενα τον πρώτο της έρωτα, τον Άτλας.

Έχουν περάσει δύο χρόνια από το διαζύγιό της και η Λίλι νιώθει για πρώτη φορά έτοιμη να ερωτευτεί ξανά. Όλα δείχνουν πως ο χρόνος είναι με το μέρος τους. Χωρίς δεύτερες σκέψεις, δέχεται όταν ο Άτλας της ζητάει να βγουν ραντεβού. O ενθουσιασμός της δεν κρατάει πολύ, καθώς, παρόλο που με τον Ράιλ έχουν χωρίσει, νιώθει ακόμα την ανάσα του πάνω της. Ο Ράιλ εξακολουθεί να αποτελεί μέρος της ζωής της και να επιμένει να βρίσκεται σε αυτή. Και με βεβαιότητα δεν θέλει τον Άτλας στη ζωή της πρώην γυναίκας και της κόρης του.

Η συγγραφέας πραγματεύεται δύσκολα και επίκαιρα θέματα με ρομαντική τρυφερότητα, συναισθηματική ευφυΐα, αλλά και ειλικρίνεια. Αυτά τα χαρακτηριστικά έχουν δημιουργήσει το παγκόσμιο φαινόμενο Colleen Hoover, που έχει κατακτήσει τις λίστες με τα bestsellers.

Συγγραφέας: Colleen Hoover

ISBN: 978-960-653-883-4

Αρ. σελίδων: 360

Έτος έκδοσης: 2022

Εκδόσεις: Διόπτρα

2-Από τις Εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορεί το βιβλίο «Η ριγέ βαλίτσα επιστρέφει» της συγγραφέως Έλενα Στανιού. Η εικονογράφηση στην Αιμιλία Κονταίου. Το βιβλίο απευθύνεται σε ηλικίες άνω των 7 ετών. Ένας αποπνικτικός αέρας μεταφέρεται στο δάσος και τα ζώα τρομοκρατημένα προσπαθούν να βρουν από πού προέρχεται. Ένα εργοστάσιο που φτιάχτηκε στην περιοχή δημιουργεί όλο το πρόβλημα.

Τα ζώα αναγκάστηκαν να φορούν μαντίλι για να μην εισπνέουν τον μολυσμένα αέρα. Η εμφάνιση του Γάτου με τη ριγέ βαλίτσα θα δώσει άραγε τη λύση; Αν χαθεί η Ελπίδα θα χαθούν τα πάντα!

Η συγγραφέας καταπιάνεται με ένα σοβαρό και επίκαιρο θέμα, την προστασία περιβάλλοντος μέσα από τα μάτια των ζώων. Επιπλέον, να αναφέρω πως με κέρδισαν και οι δραστηριότητες στο πίσω μέρος του βιβλίου.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Εκείνο το πρωινό, τίποτε καλό δεν προμήνυαν η παράξενη εμφάνιση της κυρά-Αλεπούς, η άσχημη μυρωδιά και ο καπνός, που δυσκόλευε τα ζώα να αναπνεύσουν... Πολύ γρήγορα, όλα τα ζωάκια του δάσους κατάλαβαν ότι τα πράγματα ήταν σοβαρά και πως κάποιος έπρεπε να επέμβει. Και μόνο ένας μπορούσε… ο ριγέ Γάτος, με την αγαπημένη του ριγέ βαλίτσα. Μπορεί τον τελευταίο καιρό η Ελπίδα να έχει πολλή δουλειά, αλλά, όταν κινδυνεύει το περιβάλλον, είναι έτοιμη για μια νέα περιπέτεια. Και η ριγέ βαλίτσα επιστρέφει...

Συγγραφέας: Έλενα Στανιού

ISBN: 978-618-01-4550-2

Αρ. σελίδων: 56

Έτος έκδοσης: 2022

Εκδόσεις: Ψυχογιός

3-Από τις Εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορεί το βιβλίο «Λεωφόρος Λίνκολν» του συγγραφέα Amor Towles. Η μετάφραση ανήκει στην Ρηγούλα Γεωργιάδου.

Νέα Υόρκη, 1954. Ένας άνδρας αποφυλακίζεται και προσπαθεί να κάνει μια νέα αρχή, όμως τότε όλα θα ανατραπούν μοιραία. Ένα πολυεπίπεδο μυθιστόρημα γεμάτο σασπένς και αξέχαστους, πρωτότυπους χαρακτήρες που θα σας δώσει άφθονη τροφή για σκέψη και δεν θα θέλετε να αφήσετε από τα χέρια σας.

Ένα αβίαστο κι ανεπιτήδευτο ταξίδι αυτοπραγμάτωσης της ιστορίας των αμερικάνικων δρόμων. Ξέρατε ότι η Λεωφόρος Λίνκολν είναι ο πρώτος αμερικανικός διηπειρωτικός δρόμος; Ονομάστηκε έτσι από τον Abraham Lincoln και η κατασκευή του ξεκίνησε το 1913. Πέντε και κάτι χιλιάδες χιλιόμετρα που ξεκινούσαν από την Τάιμς Σκουεάρ στη Νέα Υόρκη και κατέληγαν στο Λίνκολν Παρκ στο Σαν Φρανσίσκο. Και στη μέση, η Νεμπράσκα. «Οτιδήποτε μπορεί να πάει στραβά θα πάει στραβά»

Ο συγγραφέας χειρίζεται έντεχνα την αυθάδικη πλοκή, χωρίς μελοδραματισμούς και γραφικότητες, με κρυφές πινελιές νοσταλγίας. Πρόκειται για μια συγκινητική εξιστόρηση των ταξιδιών και της απροσδόκητης τροπής που μπορεί εκείνα να πάρουν. Μια ενδιαφέρουσα ξενάγηση στον αμερικανικό τρόπο ζωής, αποκαλυπτική και ζοφερή. Μια πολυεπίπεδη περιπέτεια αυτοανακάλυψης, με ετερόκλητους χαρακτήρες, από περιπλανώμενους μέχρι αριστοκράτες, από αποτυχημένους σαιξπηρικούς ηθοποιούς μέχρι απατεώνες πάστορες.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Τον Ιούνιο του 1954 ο δεκαοκτάχρονος Έμετ Γουάτσον επιστρέφει με το αυτοκίνητο των φυλακών στο σπίτι του στη Νεμπράσκα, αφού εξέτισε ποινή δεκαπέντε μηνών για φόνο εξ αμελείας. Έχει χάσει από καιρό τη μητέρα του, ο πατέρας του έχει πεθάνει πρόσφατα και το οικογενειακό αγρόκτημα έχει κατασχεθεί από την τράπεζα.

Ο Έμετ σχεδιάζει να πάρει τον οκτάχρονο αδελφό του, τον Μπίλι, και να τραβήξουν κατά την Καλιφόρνια για να φτιάξουν τη ζωή τους από την αρχή. Όταν όμως το αυτοκίνητο φεύγει, ο Έμετ ανακαλύπτει ότι δύο συγκρατούμενοί του από το αγροτικό αναμορφωτήριο –ο αποφασιστικός, χαρισματικός Ντάτσες και ο απλοϊκός, χαμένος στον κόσμο του Γούλι– είχαν τρυπώσει στο πορτμπαγκάζ.

Οι δυο τους έχουν σκαρφιστεί ένα εντελώς διαφορετικό πλάνο για το μέλλον του Έμετ – ένα σχέδιο που θα οδηγήσει και τους τέσσερις σε ένα μοιραίο ταξίδι προς την αντίθετη κατεύθυνση: προς την πόλη της Νέας Υόρκης. Με πλοκή που απλώνεται σε διάστημα δέκα ημερών, το τρίτο μυθιστόρημα του Towles αποτελεί μια πολυεπίπεδη περιπέτεια αυτοανακάλυψης, γεμάτη ετερόκλητους χαρακτήρες, από περιπλανώμενους που ζουν μέρα με τη μέρα ακολουθώντας τις γραμμές του τρένου και πληθωρικούς αρτίστες του βαριετέ μέχρι αριστοκράτες του Άπερ Ιστ Σάιντ. Ένα συναρπαστικό, απολαυστικό ταξίδι· ένα μυθιστόρημα ζωντανό, χειμαρρώδες και συγκινητικό.

Συγγραφέας: Amor Towles

ISBN: 978-960-653-662-5

Αρ. σελίδων: 720

Έτος έκδοσης: 2022

Εκδόσεις: Διόπτρα

4-Από τις Εκδόσεις Μίνωας κυκλοφορεί το βιβλίο «Παγωμένος» του συγγραφέα Μπερνάρ Μινιέ. Η μετάφραση ανήκει στη Χριστίνα Μανιά. Μια πένα που ήρθε για να μείνει. Το πρώτο της σειράς με βασικό πρωταγωνιστή τον επιθεωρητή Μαρτέν Σερβάζ.

Ένα ευφυές, πολυεπίπεδο αστυνομικό μυθιστόρημα εκδίκησης που υπόσχεται να κάνει αυτό για το οποίο σε προϊδεάζει από τον τίτλο κιόλας. Να σε αφήσει παγωμένο από τρόμο. Ψυχρή ατμόσφαιρα, με σοκαριστικές ανατροπές και κινηματογραφική αφήγηση. Σφιχτή πλοκή, ένταση και έντονη δράση, μυστήριο και σασπένς, ζωντανοί διάλογοι και εξαιρετικά άρτιοι χαρακτήρες στα συν.

Σε ένα επιβλητικό τοπίο στα χιόνια των γαλλικών Πυρηναίων ξετυλίγεται μια φρικτή ιστορία δολοφονιών, τη στιγμή που ένας ψυχοπαθής κατά συρροή δολοφόνος βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον τόπο του εγκλήματος… και ίσως να μην είναι ο μόνος.

Δύο ιστορίες που ενώνονται χάρη στα λάθη και τα κρυμμένα μυστικά του παρελθόντος. Ένα έργο τρέλας και θανάτου

Ένα θρίλερ υψηλού επιπέδου, εθιστικό, ανατριχιαστικά βάναυσο, με γερή δόση δέους και τρόμου σε ένα υποβλητικό σκηνικό. Επικίνδυτο, ανελέητο. Και μέσα σε όλα αυτά, ένας ντετέκτιβ που αρνείται να παραδώσει τα όπλα.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Το Σεν Μαρτέν ντε Κομίνζ είναι μια μικρή πόλη στα γαλλικά Πυρηναία, με βαρύ και ανελέητο χειμώνα, όπου ποτέ δεν συμβαίνει τίποτα το ιδιαίτερο. Μέχρι εκείνο το χειμωνιάτικο πρωινό που κάποιοι εργάτες ανακαλύπτουν το ακέφαλο, γδαρμένο σώμα ενός αλόγου, κρεμασμένο από την άκρη ενός τελεφερίκ μέσα στους πάγους.

Την ίδια μέρα μια νεαρή ψυχολόγος, η Ντιάν Μπεργκ, ξεκινάει δουλειά σε ένα άσυλο υψηλής ασφαλείας για παρανοϊκούς εγκληματίες, λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά από το μακάβριο θέαμα. Η Ντιάν προβληματίζεται με τις ανορθόδοξες μεθόδους που χρησιμοποιεί ο διευθυντής του ασύλου και θορυβείται έντονα όταν συνειδητοποιεί πως εξαφανίζονται φάρμακα και κάποιος βγαίνει κρυφά έξω τις νύχτες.

Ο επιθεωρητής Μαρτέν Σερβάζ, ένας χαρισματικός ντετέκτιβ του Εγκληματολογικού από την Τουλούζη, δεν μπορεί να πιστέψει πως τον καλούν για να εξιχνιάσει τον θάνατο ενός ζώου. Ωστόσο υπάρχει κάτι το ανησυχητικό στο συγκεκριμένο έγκλημα, που δεν μπορεί να αγνοήσει. Στο σημείο όπου βρέθηκε το αποκεφαλισμένο άλογο ανακαλύπτουν το DNA του πιο διαβόητου τροφίμου του ασύλου, ενός πανέξυπνου πρώην εισαγγελέα που έχει κατηγορηθεί για τον βιασμό και τη δολοφονία αρκετών γυναικών. Ο Σερβάζ και η μυστηριώδης συνάδελφός του Ιρέν Ζιγκλέρ πρέπει να κάνουν τα πάντα για να διαλευκάνουν το τρομακτικό μυστήριο και να κατατροπώσουν τον πιο μοχθηρό κι έξυπνο αντίπαλο που θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν.

Συγγραφέας: Μπερνάρ Μινιέ

ISBN: 978-618-02-2181-7

Αρ. σελίδων: 824

Έτος έκδοσης: 2022

Εκδόσεις: Μίνωας

5-Από τις Εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορεί το βιβλίο «Ήθελα μόνο ένα αντίο» της συγγραφέως Πασχαλίας Τραυλού. Το βιβλίο επανακυκλοφορεί με νέο εξώφυλλο.

Ένα βιβλίο-σταθμός σε μια πλήρως αναθεωρημένη έκδοση μιας αλησμόνητης ιστορίας με αφετηρία την προκυμαία της Σμύρνης ως τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ένα συγκινητικό ανάγνωσμα με ακέραιους χαρακτήρες για τον έρωτα και τον πόλεμο, τη μοίρα και για όλες εκείνες τις στιγμές που ο άνθρωπος παλεύει με τα σκοτάδια του ώσπου να βρει το φως.

Η απίστευτη ιστορία της Ισμήνης και του Οσμάν με φόντο την Καταστροφή της Σμύρνης, τον διωγμό των Ελλήνων από τη Μικρά Ασία και τα δεινά της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας προκαλεί στον αναγνώστη βαθιά συναισθήματα και μνήμες. Εντάσεις, αγωνία, πόνος, μίσος, προδοσίες, μηνύματα επιβίωσης κι ένας ανεκπλήρωτος έρωτας, δοσμένα με λεπτομερείς περιγραφές, εικόνες κι αρώματα.

Το κισμέτ θα επέμβει για να μας χαρίσει ένα αναπάντεχο φινάλε αυτογνωσίας.

Ένα βιβλίο-ύμνος στην ειρήνη και στην αγάπη που αποδεικνύει ότι η ιστορία γράφεται με αίμα, δάκρυ και άχτι και όχι με την ξύλινη γλώσσα των ιστορικών.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: 1999. Η Άννα, μια μπαλαρίνα που έχει εγκαταλείψει τον χορό έπειτα από ένα ατύχημα, μαθαίνει από τη γιαγιά της, την αιωνόβια Σμυρνιά Ισμήνη, την προσωπική της ιστορία, η οποία της δίνει κουράγιο για να απεξαρτηθεί από τα ναρκωτικά, ενώ παράλληλα ο έρωτάς της για τον Τούρκο πυροσβέστη Μουράτ φουντώνει.

1922. Μια αγάπη ψυχορραγεί στην προκυμαία της Σμύρνης. Η Ισμήνη φεύγει πρόσφυγας στην Ελλάδα με ενθύμια του έρωτά της το δαχτυλίδι του αγαπημένου της Οσμάν και το παιδί του στα σπλάχνα της. Εκείνος θα μείνει πίσω να αναμετριέται με τον χωρισμό τους και τη δειλία που έδειξε. Όμως και οι δυο θα θυμούνται για πάντα το αντίο που δεν πρόφτασε να ειπωθεί και τους όρκους που απέμειναν μετέωροι.Η ζωή της Ισμήνης θα μπει στην κοίτη της ελληνικής ιστορίας και θα ακολουθήσει τη μοίρα της.

Η Σμυρνιά θα αγαπηθεί και θα ξαναγαπήσει, θα αποκτήσει παιδιά και εγγόνια, θα θρηνήσει για σκληρές απώλειες και θα βιώσει γεγονότα που θα υφάνουν τον ιστό νέων αναπόδραστων αναμνήσεων.Τον Οσμάν όμως δεν θα τον ξεχάσει ως τα στερνά της. Η σχέση τους θα επηρεάσει καταλυτικά την εγγονή της όταν το παρελθόν και το παρόν θα μπλεχτούν αναπόδραστα.

Ένα βιβλίο ύμνος στην ειρήνη και στην αγάπη. Ένα βιβλίο που αποδεικνύει ότι η ιστορία γράφεταιμε αίμα, δάκρυ και άχτι και όχι με την ξύλινη γλώσσα των ιστορικών.

Συγγραφέας: Πασχαλία Τραυλού

ISBN: 978-960-653-879-7

Αρ. σελίδων: 608

Έτος έκδοσης: 2022

Εκδόσεις: Διόπτρα

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Εκτός από βιβλία, δεν μπορώ να μην προτείνω και αξιόλογους ανθρώπους και προσπάθειες που βρίσκουν χώρο και ανθίζουν παρά τον ζόφο της εποχής.

Εκδόσεις Γραφή:

Πριν από ένα χρόνο περίπου στα Τρίκαλα συστήνεται ο εκδοτικός οίκος Γραφή, από τον ιδρυτή του κύριο Δημήτρη Σαριγγαλά. Στην πόλη με τις 14 γέφυρες που ενώνουν τις όχθες του Ληθαίου, με το Βαρούσι και τα όμορφα αρχοντικά του, το βυζαντινό κάστρο και το

Ρολόι με τη θέα που σου κόβει την ανάσα, τους χαμογελαστούς ποδηλάτες και το εξαιρετικό μουσείο Τσιτσάνη, σε έναν χώρο που μέχρι πριν λίγα χρόνια φιλοξενούσε τις φυλακές Τρικάλων, ο Δημήτρης Σαριγγαλάς τολμάει, κόντρα στις χαμένες αξίες και τους δύσκολους καιρούς, να κάνει αυτό που αγαπάει. Να φτιάχνει βιβλία.

Όπως μας ανάφερε χαρακτηριστικά: «Ευχόμαστε το αναγνωστικό κοινό να στηρίξει την προσπάθειά μας και υποσχόμαστε με τη σειρά μας ότι θα προσπαθούμε πάντα να υπηρετούμε με συνέπεια και αφοσίωση το καλό βιβλίο. Άλλωστε για τους ανθρώπους των Εκδόσεων Γραφή, πέρα και πάνω από τους αριθμούς μετράνε οι λέξεις…»

Email επικοινωνίας: info@graphi.gr

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να μαθαίνετε όλα τα νέα των Εκδόσεων: https://www.graphi.gr/

Μικρό αφιέρωμα στην κα Ιωάννα – Σταυρούλα Αθανασοπούλου

Η νηπιαγωγός, εικονογράφος και συγγραφέας Ιωάννα – Σταυρούλα Αθανασοπούλου μέσα από το βιβλίο της «Σκάκι, το Παιχνίδι των Βασιλιάδων» μας ταξιδεύει στην Κωνσταντινούπολη του 11ου αιώνα και με γλώσσα λιτή και κατανοητή υπόσχεται να εισάγει τα παιδιά στα μυστικά του μεγαλύτερου παιχνιδιού στρατηγικής, του σκακιού, οι ρίζες του οποίου χάνονται στα βάθη των αιώνων. Την εικονογράφηση έχει αναλάβει η ίδια η συγγραφέας, ζωντανεύοντας με λεπτομέρεια τα κάστρα, τους ιππότες και τους βασιλιάδες των μεσαιωνικών χρόνων, στοιχεία άρρηκτα συνδεδεμένα με τις σημερινές ονομασίες των πεσσών.

Bonus: μια μικρή εγκυκλοπαίδεια με λήμματα αναφορικά με τα ιστορικά πρόσωπα και μέρη που συναντoύν οι ήρωες του παραμυθιού. Τέλος, σελίδες με ευχάριστες δραστηριότητες, στις οποίες οι μικροί αναγνώστες μπορούν να εξασκηθούν στο στήσιμο και τις επιτρεπόμενες κινήσεις των πεσσών.

Χάρη στην άριστη συνεργασία μας, η Ιωάννα-Σταυρούλα Αθανασοπούλου δεν αρνήθηκε να απαντήσει σε δυο ερωτήσεις μας.

Καλησπέρα σας κυρία Αθανασοπούλου. Θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε ποια ήταν η έμπνευση για τη συγγραφή ενός βιβλίου για παιδιά με στόχο την εκμάθηση σκακιού;

Απ: Η έμπνευση ήρθε από τα παιδιά, από τους μαθητές και τις μαθήτριές μου. Στο Νηπιαγωγείο όπου εργάζομαι από το 2014 έχουμε εντάξει το σκάκι στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα των Νηπίων, στα πλαίσια ετήσιων δημιουργικών εργαστηρίων.

Χάρη σε αυτά τα παιδιά δημιουργήθηκε ο ήρωας του βιβλίου, ο μικρός Θεολόγος. Όλες οι απορίες που έχει, για την κίνηση των πεσσών, όλες οι πρώτες δυσκολίες που αντιμετωπίζει μέχρι να εξοικειωθεί με τους κανόνες αλλά και όλες οι αντιστοιχίες των κομματιών με τις ιδιότητες των πραγματικών προσώπων ή αντικειμένων από όπου έχουν πάρει τα ονόματά τους, έχουν ακουστεί στην τάξη μας πριν γραφτούν στο χαρτί.

Πώς επιλέξατε το συγκεκριμένο ιστορικό πλαίσιο για την ιστορία;

Απ: Έχω μεγάλη αγάπη για τη μεσαιωνική ιστορία, διαβάζω από χόμπι. Πέρα όμως από τη δική μου προσωπική ενασχόληση με μία ιστορική περίοδο που ίσως να μην είναι τόσο σκοτεινή όσο νομίζουμε, θεωρώ πως αποτελεί τον ιδανικό χρόνο και τόπο για να ζωντανέψει μία ιστορία σκακιού στη φαντασία των παιδιών. Είναι η εποχή των βασιλισσών, των κάστρων και των αξιωματικών. Τα ίδια τα ονόματα των κομματιών μας ταξιδεύουν ασυνείδητα σε αυτούς τους χρόνους που, από την απόσταση μιας χιλιετίας, μοιάζουν πια με παραμύθι ικανό να εμπνεύσει νέες ιστορίες και πολλές καλές παρτίδες. Ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία!

Βιογραφικό: Η Ιωάννα - Σταυρούλα Αθανασοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, στη γειτονιά του Αρδηττού. Το 2012 αποφοίτησε από το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών της Φλώρινας. Από το 2014 εργάζεται σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια των Βριλησσίων, ως νηπιαγωγός και υπεύθυνη των σκακιστικών εργαστηρίων. Με διακρίσεις στο σχέδιο και τα κόμικς, από το 2015 έως σήμερα συνεργάζεται ως εικονογράφος με πολλούς εκδοτικούς οίκους. Το 2016 συμμετάσχειμε 7 πίνακες στην έκθεση του Φεστιβάλ Αφήγησης Αθηνών με θέμα το λαϊκό παραμύθι.

Το πρώτο της βιβλίο ως συγγραφέας, κυκλοφορεί το 2020 από την Ελληνοεκδοτική. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη συγγραφέα μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στο facebook:

https://www.facebook.com/IoannaStavrulaAthanasopoulou