Γράφει και επιμελείται η Νεκταρία Βαρσαμή-Πουλτσίδη

Σας έλειψα; Βρισκόμουν ανάμεσα σε χάρτινους μα ολοζώντανους ήρωες και ταξίδευα καθημερινά σε διαφορετικούς μα τόσο ενδιαφέροντες προορισμούς. Καλά καταλάβατε, με παρέα τα βιβλία! Δείτε λοιπόν τι επέλεξα αυτή την εβδομάδα για εσάς! Και καλή σχολική χρονιά σ’ όλους τους μαθητές.

1-«Η θυσία της Άνοιξης» είναι το νέο βιβλίο του ταλαντούχου Σουηδού συγγραφέα αστυνομικής λογοτεχνίας Άντερς ντε λα Μοτ. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κέδρος. Η μετάφραση ανήκει στον Ξενοφών Παγκαλιά.

Παγανιστικές δοξασίες, βαθιά θαμμένα μυστικά και η υποβλητική φύση της σουηδικής επαρχίας συνθέτουν ένα ανατριχιαστικό μυθιστόρημα που καθηλώνει. Η πλοκή του εξελίσσεται μέσα από έρευνες κι αποκαλύψεις, όταν παράλληλα πλήθος ανατροπών ξαφνιάζει τον αναγνώστη, που πιστεύει ότι έχει βρει τη λύση, αλλά η ένταση κορυφώνεται λίγο πριν το απροσδόκητο φινάλε. Γκόθικ πινελιές, εγκαταλειμμένα, απειλητικά κτίσματα, σκοτεινά μυστικά, παλιές δοξασίες και θρυλικά όντα κορυφώνουν την αγωνία και την ένταση.

Ο συγγραφέας και η γραφή του χαρακτηρίζονται από υποθέσεις του παρελθόντος με κρυμμένα ένοχα μυστικά, που οι συνέπειές τους στοιχειώνουν κλειστές κοινότητες μέχρι σήμερα, από άκρως ενδιαφέροντες βασικούς και δευτερεύοντες χαρακτήρες με καταπιεσμένα συναισθήματα αγάπης, ζήλειας, θυμού και μίσους, από άριστες περιγραφές, ανατροπές και κάπως αργό ρυθμό στην αφήγηση, μεταξύ παρελθόντος και παρόντος. Το αποτέλεσμα είναι πάντα δυνατό κι απρόβλεπτο.

Ο συγγραφέας καταφέρνει να αποδώσει τις λεπτομέρειες της σουηδικής υπαίθρου, στήνοντας ένα μελαγχολικό σκηνικό στο πυκνό, σκοτεινό, γεμάτο υγρασία δάσος, στους βάλτους. Έτσι, ο αναγνώστης φτιάχνει ζωντανές εικόνες και δημιουργείται η κατάλληλη ατμόσφαιρα μυστηρίου και μια κλειστοφοβική αίσθηση.

Τι πραγματικά έγινε το 1986 κατά τη Βαλπουργιανή Νύχτα, την παραμονή πρωτομαγιάς; Τη νύχτα που καλωσορίζεται ο ερχομός της άνοιξης και κρατούνται μακριά τα ξωτικά και τα κακά πνεύματα, που, τα χρόνια του μεσαίωνα, συνδεόταν με τις μάγισσες και τα κακά πνεύματα;

Υπήρξε ανθρώπινη θυσία στον Μπλάντμαν; Ποιοι θέλουν να μην μαθευτεί ποτέ τι έγινε τότε και γιατί είναι έτοιμοι να φτάσουν μέχρι τον

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Τη Βαλπουργία Νύχτα του 1986, κατά τη διάρκεια της παραδοσιακής παγανιστικής τελετής για τον ερχομό της άνοιξης, μια δεκαεξάχρονη βρίσκεται δολοφονημένη στο δάσος κοντά στο παλάτι Μπούκελουντ στη νότια Σουηδία. Ο ετεροθαλής αδελφός της καταδικάζεται ως ένοχος και η οικογένειά τους εξαφανίζεται χωρίς να αφήσει ίχνη.Την άνοιξη του 2019 η γιατρός ΤέαΛιντ προσλαμβάνεται στο ιατρείο της περιοχής. Σε μια βόλτα της στο δάσος, ανακαλύπτει, μέσα στον κορμό ενός δέντρου, μία φωτογραφία από την τραγική τελετή του 1986 και αρχίζει να κάνει ερωτήσεις στις οποίες κανένας δεν είναι πρόθυμος να απαντήσει. Όμως η υπόθεση έχει κοινά στοιχεία με το δικό της οδυνηρό παρελθόν και η Τέα επιμένει στην αναζήτηση της αλήθειας με κάθε κόστος.

Συγγραφέας: Άντερς ντε λα Μοτ

ISBN: 978-960-04-5283-9

Αρ. σελίδων: 568

Έτος έκδοσης: 2022

Εκδόσεις: Κέδρος

https://www.kedros.gr/product/9200/thysia-
anoixis.html?fbclid=IwAR3RNuWyrzBoEjXRbdEaarLIuCteuCcVky9SO
tl9xJESw_lPoKKB6PkJTJU

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα: Ο Άντερς ντε λα Μοτ είναι ένας από τους πιο ταλαντούχους Σουηδούς συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας. Γεννήθηκε το 1971 και ήταν αξιωματικός της σουηδικής αστυνομίας για οκτώ χρόνια. Εργάστηκε για επτά χρόνια ως διευθυντής ασφαλείας σε εταιρία ηλεκτρονικών υπολογιστών. Τα τελευταία χρόνια έχει αφοσιωθεί στο γράψιμο. Τα βιβλία του έχουν πουλήσει δεκάδες χιλιάδες αντίτυπα και έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Από τις Εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορούν Το τέλος του καλοκαιριού, Το έγκλημα του φθινοπώρου, Η φωτιά του χειμώνα και Η θυσία της άνοιξης.

2-Aπό τις Εκδόσεις Πνοή κυκλοφορεί το μυθιστόρημα του εκπαιδευτικού και συγγραφέα Μιχαήλ Μιχαλιού με τίτλο «Τα ακροκέραμα».

Πρόκειται για ένα κοινωνικό μυθιστόρημα ελπίδας και το τρίτο βιβλίο του συγγραφέα που εκδίδεται. Πρώτη φορά μυθιστόρημα ύστερα από δυο νουβέλες. Ήρωάς του ο Σπούτνικ. Ένα αγόρι που παλεύει με τους
δαίμονές του. Λατρεύει τις μηχανές και τις κόντρες.

Σε μια κόντρα η ζωή θα του δείξει για μια ακόμα φορά το άσχημο πρόσωπό της. Θα τα καταφέρει άραγε να συμφιλιωθεί μαζί της; Ένα δυνατό μυθιστόρημα με εξαιρετική γραφή και σκιαγράφηση χαρακτήρων που αγγίζει και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη και τον παρασέρνει με τις ζωντανές του εικόνες και περιγραφές.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Ο «Σπούτνικ» –αριστερών πεποιθήσεων γαρ και γρήγορος σαν τον ομώνυμο δορυφόρο– από φτωχόπαιδο και τσιράκι σε συνεργείο μοτοσικλετών, σε σύντομο χρονικό διάστημα γίνεται πρώτη φίρμα στην παραλιακή χάρη στις κόντρες. Μόνο ένα βράδυ θα τον προσπεράσει η μοίρα και θα φέρει τούμπα τόσο αυτόν όσο και τη ζωή του. Το πεπρωμένο θα του πάρει πολλά μα θα του φέρει περισσότερα. Το μόνο πρόβλημα είναι πως ό,τι αγαπάει στέκεται αντίκρυ του σαν ακροκέραμο. Κι ο αγώνας του να φτάσει απέναντι, είναι ετούτο το βιβλίο.

Συγγραφέας: Μιχαήλ Μιχαλιός

ΙSBN: 978-618-5520 24 3

Αρ. Σελίδων: 266

Έτος Έκδοσης: 2022

Εκδόσεις: Πνοή

https://www.ekdoseispnoi.gr/product/%CE%B1%CE%BA%CF%81%CE
%BF%CE%BA%CE%AD%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BF/

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα: Ο Μιχαήλ Μιχαλιός γεννήθηκε στην Ξάνθη και ζει στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Βυζαντινή Ιστορία. Υπηρετεί στη δημόσια εκπαίδευση. Έχει εκδώσει δύο νουβέλες και θεατρικά του έργα έχουν ανεβεί σε αθηναϊκές σκηνές.

3-«Υπάρχουν στον παράδεισο άσπρα γιασεμιά;» είναι το νέο βιβλίο της Μαρίας Πιερή-Στασίνου και κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Κέδρος.

Μια συναρπαστική ιστορία μυστηρίου γραμμένη με χιούμορ αλλά και τρυφερότητα. Τα όσα θίγει είναι δύσκολα για τα παιδιά, για τη ζωή και το θάνατο και για τη συμφιλίωση μαζί τους. Τίποτα όμως δεν είναι ακατόρθωτο όταν μια μεγάλη αλήθεια δίνεται με κατανοητό τρόπο. Κι αυτό η συγγραφέας το πετυχαίνει με το παραπάνω.

Με πρωτοπρόσωπη αφήγηση, με εναλλαγές στους πρωταγωνιστές, με τη συμμετοχή του αναγνώστη και με την αξιόλογη εικονογράφηση του κυρίου Ιωάννου, το παραμύθι καθίσταται ευανάγνωστο από παιδιά αλλά και από όσους έμειναν παιδιά.

Θα καταφέρει ο άτακτος Αλέξανδρος να διαλευκάνει το μυστήριο του άγνωστου κατοίκου ενός ερειπωμένου σπιτιού ή οι νυχτερινές επισκέψεις στο νεκροταφείο δε θα φανερώσουν το μυστήριο που κρύβουν; Στο παιδικό αυτό βιβλίο αναφέρεται εντέχνως το Κυπριακό, η αγάπη για τα ζώα, παρεμβαίνει κι η αγάπη στα ζώα, ο πόλεμος και η ειρήνη, ο πόνος, η θλίψη, η μοναξιά, οι αλλαγές και η συλλογικότητα.

Εδώ, οι νεαρές ηλικίες συναντούν την τρίτη, με αποτέλεσμα τα γλυκά νοήματα που αναδύονται με την ανάγνωση. Το 2020, στον Διαγωνισμό Συγγραφής της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, η Μαρία Πιερή Στασίνου έλαβε Εύφημο Μνεία για το παιδικό μυθιστόρημα μυστηρίου Υπάρχουν στον Παράδεισο άσπρα γιασεμιά;

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Ο Αλέξανδρος, ένα ζιζάνιο που δεν αφήνει τον κόσμο σε ησυχία, παρατηρεί κάτι περίεργο στην αυλή του απέναντι εγκαταλειμμένου σπιτιού. Σύντομα διαπιστώνει πως το σπίτι κάθε άλλο παρά έρημο είναι. Κάποιος μένει εκεί και παραμονεύει πίσω από τις κουρτίνες. Ποιος μπορεί να είναι και γιατί κρύβεται; Τι ξέρει για το σπίτι και τους ενοίκους του ο παππούς Ιωάννης; Ποια είναι η άγνωστη κυρία Χ.; Πού εξαφανίστηκε ο Μπίλι, ο αδέσποτος σκύλος της γειτονιάς; Ποιος αφήνει άσπρα γιασεμιά σε έναν άγνωστο τάφο στο κοντινό νεκροταφείο;

Συγγραφέας: Μαρία Πιερή- Στασίνου

ISBN: 978-960-04-5282-2

Αρ. σελίδων: 96

Έτος έκδοσης: 2022

Εκδόσεις: Κέδρος

https://www.kedros.gr/product/9202/yparxoyn-ston-paradeiso-aspra-
giasemia.html?fbclid=IwAR3wL8bGjfsmIs9rB8TXZAsYLlHtRnigte5cD
OjeA-z3_LxasFHbWtuHwDw

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα: Η Μαρία Πιερή-Στασίνου γεννήθηκε στην Κύπρο. Είναι απόφοιτος του τμήματος Νηπιαγωγών της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Κύπρου και του τμήματος Επιστημών Αγωγής
του Πανεπιστημίου Κύπρου. Εργάζεται ως δασκάλα.Η ενασχόλησή της με το γράψιμο ξεκίνησε από πολύ νωρίς. Τιμήθηκε με το Σεβέρειο Βραβείο, ένα βραβείο που δινόταν στο καλύτερο δοκίμιο τελειόφοιτου μαθητή του Παγκυπρίου Γυμνασίου.

Το 2008 πήρε το Α΄ Βραβείο στον Διαγωνισμό Ποίησης Ευγενίας Παλαιολόγου-Πετρώνδα που διοργάνωσε ο Κυπριακός Σύνδεσμος Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου, ενώ το 2010, στον ίδιο διαγωνισμό, πήρε έπαινο.Το 2012, στον Διαγωνισμό Συγγραφής Κυπριώτικου Σκετς, που διοργάνωσε το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, της απονεμήθηκε το Α΄ Βραβείο, ενώ το 2014 απέσπασε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα σε διαγωνισμό που διοργάνωσε ο Κυπριακός Σύνδεσμος Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου.

Πρώτα βραβεία και διακρίσεις έχει πάρει και σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς στην Ελλάδα, τόσο στην ποίηση όσο και στο διήγημα. Το 2017 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ και το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου το παιδικό μυθιστόρημά της Ζει το ντόντο;. Το βιβλίο βρέθηκε το 2018 στη Χρυσή Λίστα του εκπαιδευτικού

Επίσης, την ίδια χρονιά, πήρε το Α΄ Βραβείο στον Διαγωνισμό Ποίησης Ευγενίας Παλαιολόγου Πετρώνδα.Το 2019 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πηγή το παιδικό μυθιστόρημά της Αν μπορείτε, πιάστε μας! και το 2020 από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη Το γελαστό λιοντάρι.Το 2020, στον Διαγωνισμό Συγγραφής της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, έλαβε Εύφημο Μνεία για το μυθιστόρημα μυστηρίου Υπάρχουν στον Παράδεισο άσπρα γιασεμιά;

Το 2021 το μυθιστόρημά της Η εκδίκηση των τριχωτών τεράτων απέσπασε έπαινο στον διαγωνισμό του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου.Είναι υπεύθυνη έκδοσης ενός περιοδικού
πολιτιστικού περιεχομένου. Επίσης, είναι μέλος του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου και της Ένωσης Θεατρικών Συγγραφέων Κύπρου.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη συγγραφέα στην ηλεκτρονική διεύθυνση m.stasinou@live.com.

4- Το βιβλίο «Κακοί Οιωνοί» είναι το πρώτο συνεργατικό βιβλίο των αδερφών Γεωργίας και Γιώτας Καλαμαρά. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Bookstagram Editions.

Η Γιώτα και η Γεωργία ενώνουν τις συγγραφικές τους δυνάμεις και προσφέρουν στο αναγνωστικό κοινό ένα βιβλίο καινοτόμο και πρωτότυπο για τα δεδομένα της ελληνικής λογοτεχνίας.

Πρόκειται για μια συλλογή διηγημάτων τρόμου που χωρίζονται σε δυο ενότητες. Η μια καταπιάνεται με την πλούσια θεματολογία της Ελληνικής μυθολογίας και η δεύτερη με τη δαιμονολογία μυθολογιών εκτός συνόρων.

Το ανάγνωσμα προσφέρει μεγάλες δόσεις τρόμου και ανεξάντλητης φαντασίας και αποτελεί ενδιαφέρουσα πρόταση για όλους τους λάτρεις αυτού του είδους, αλλά όχι μόνο. Περνάει ταυτόχρονα πολλά και ποικίλα μηνύματα και προβληματίζει.

Στο βιβλίο συμμετέχουν και οι συγγραφείς Γιώργος Δάμτσιος και Μπάμπης Δρουκόπουλος με δυο μοναδικά διηγήματα. Φαντασία, τρόμος και μυστήριο έχουν την τιμητική τους στο μυθιστόρημα αυτό. Μυθολογικός και υπερφυσικός τρόμος υποδέχονται τους αναγνώστες σε δύο ξεχωριστές ενότητες. Ελληνική μυθολογία- Οι αδερφές Καλαμαρά στα καλύτερά τους. Στον ατμοσφαιρικό πρόλογο ο Παντελής Μαυρομμάτης. Σε εξώφυλλο της Μάγδας Ασημακοπούλου και οπισθόφυλλο με τον Θανάση Παπαγεωργίου.

Ένα ταξίδι στον χωροχρόνο με μηνύματα που προβληματίζουν τον σκεπτόμενο αναγνώστη. Ένα ανατρεπτικό ανάγνωσμα στο οποίο με πρωταγωνιστές αρχαίους Έλληνες θεούς και δαίμονες. Περί μυθολογικού τρόμου, μια διαφορετική οπτική για την αρχαία Ελλάδα, και περί υπερφυσικού τρόμου στη σύγχρονη εποχή. Καλογραμμένες ιστορίες απ’ τα Βαλκάνια ως την Ιαπωνία. Ένα άξιο πάντρεμα συναισθηματικής και άμεσης πρόζας.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Αυτό το βιβλίο υπόσχεται ένα ταξίδι στον χώρο και στον χρόνο! Το «Κακοί οιωνοί» είναι ένα ανατρεπτικό βιβλίο, στο οποίο θα απολαύσετε ιστορίες που έχουν για πρωταγωνιστές
αρχαίους Έλληνες θεούς και, δαίμονες. Διαβάζοντας περί μυθολογικού τρόμου στο πρώτο μέρος, θα δείτε μία διαφορετική οπτική από αυτή που ίσως έχετε στο μυαλό σας για την αρχαία Ελλάδα, ενώ το δεύτερο μέρος παρουσιάζει τον υπερφυσικό τρόμο, στη σύγχρονη εποχή.

Η ελληνική μυθολογία είναι ανεξάντλητη, πλούσια και τρομερά ενδιαφέρουσα. Και σκοτεινή. Και μας είναι και οικεία. Κατ’επέκταση, η έμπνευση που μπορούν να αντλήσουν οι συγγραφείς τρόμου από αυτή, είναι τεράστια. Παρ’όλα αυτά, ελάχιστοι Έλληνες συγγραφείς, έχουν καταπιαστεί με την μυθολογία μας. Οι αδερφές Καλαμαρά όμως, «παρασύρθηκαν» από τον πλούτο και τη φαντασία που τη διακατέχει και μας παρουσιάζουν ερεβώδεις ιστορίες γεμάτες έμπνευση και τρόμο.

Δεν μένουν όμως μόνο στην εγχώρια μυθολογία, καθώς σε αυτό το βιβλίο θα δείτε να ξεδιπλώνονται μυθολογίες και άλλων λαών. Θα ταξιδέψετε από τα Βαλκάνια, μέχρι την Ιαπωνία. Όλες οι ιστορίες, είναι
καλοδουλεμένες, καλογραμμένες και τις αγάπησα για πολλούς λόγους. Είμαι σίγουρος ότι θα τις αγαπήσετε κι εσείς.

Η αγάπη μου για τη λογοτεχνία τρόμου και ιδιαίτερα την ελληνική, είναι τεράστια. Εύχομαι αυτό το βιβλίο να είναι το έναυσμα και για άλλες

Θανάσης Παπαγεωργίου, αρχισυντάκτης του περιοδικού τρόμου και φαντασίας «Αλλόκοσμες ιστορίες».

Συγγραφέας: Γεωργία Καλαμαρά & Γιώτα Καλαμαρά

ISBN: 978-618-86122-0-4

Αρ. σελίδων: 350

Έτος έκδοσης: 2022

Εκδόσεις: BookstagramEditions

https://www.instagram.com/bookstagram.store/?fbclid=IwAR3UU0YhL
M4LHJERqRndvL2Xiw2E9xYZUG9znICYfvSZD4kDhTGNBNGd1NI

Λίγα λόγια για τις συγγραφείς: Η Γεωργία Καλαμαρά γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ηλεία. Είναι έγγαμη και μητέρα τριών παιδιών. Εργάζεται και κατοικεί στην Αθήνα. Πολλά διηγήματά της έχουν βραβευτεί και διακριθεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς και κυκλοφορούν σε δεκατρείς ανθολογίες μέχρι στιγμής ενώ κάποια άλλα έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες (δημοκρατία, Η ΓΝΩΜΗ) και σε λογοτεχνικά περιοδικά (Λογοτεχνικό Δελτίο, ΚΕΦΑΛΟΣ).

Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια δημιουργικής γραφής για μυθιστόρημα και διήγημα, σεμινάρια για τη λογοτεχνία του φανταστικού, καθώς επίσης και σεμινάριο διόρθωσης κι επιμέλειας κειμένων. Από τις εκδόσεις Λυκόφως κυκλοφορεί η ανθολογία «Βρόχος» (2019) όπου φιλοξενείται η συγγραφική της συνεργασία με τον συγγραφέα Γιώργο Δάμτσιο. Οι «Φεγγαροφύλακες» (εκδόσεις Γράφημα-2020) είναι το πρώτο της
μυθιστόρημα επικής φαντασίας.

Το εν λόγω μυθιστόρημα ενέπνευσε τη metal μπάντα SilentVortex και συνέθεσε το τραγούδι «Moonkeepers». Η νουβέλα «Ήμισυς» (Μάρτιος 2021) και το ψυχολογικό θρίλερ «Μη μου ξυπνάς τη λύπη» (Δεκέμβριος 2021) κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Υδροπλάνο. Η συλλογή διηγημάτων τρόμου «Κακοί Οιωνοί» που συνέγραψε μαζί με την αδερφή της Γιώτα Καλαμαρά μόλις κυκλοφόρησε από τις Bookstagram editions.

H Γιώτα Καλαμαρά γεννήθηκε στην Ηλεία το 1978 όπου και διαμένει με τον σύζυγο και τα δίδυμα αγόρια τους. Εργάζεται στο Ελληνικό Δημόσιο και συγκεκριμένα είναι αξιωματικός της ΕλληνικήςΑστυνομίας. Αγαπάει τα ζώα, τα ταξίδια, τα βιβλία και τη δημιουργική απασχόληση με χειροτεχνίες. Από τις εκδόσεις Γράφημα, κυκλοφορεί η νουβέλα της με τίτλο «Τα βλέπω» ενώ διηγήματά της έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς και περιλαμβάνονται σε ανθολογίες των εκδόσεων «Γράφημα, i write, Συμπαντικές διαδρομές».

Το σχολικό έτος 2020- 2021 έγραψε δυο (2) παραμύθια για τους μαθητές του 2ου Νηπιαγωγείου Ανδραβίδας, ένα εκ των οποίων έχει δημοσιευτεί στο επίσημο blog του σχολείου. https://www.facebook.com/giota.kalamara  

5- «Η στιγμή και το στίγμα» είναι το δεύτερο μυθιστόρημά του καθηγητή Βιολογίας Γιάννη Μανέτα και κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Κέδρος.

2015. Η αρχή της ιστορίας σε μια τράπεζα και 2032, το τέλος κι η εκκένωση του γκέτο των αθηναϊκών βορείων προαστίων. Μια οδυνηρή ιστορία χωρίς αρχή και τέλος... Μια όχι και τόσο φανταστική ιστορία-οιωνός των δυσοίωνων μελλούμενων στην παγκόσμια πανεπιστημιακή και όχι μόνο κοινότητα.

Ελαφρότητα και ειρωνεία συνοδεύουν το όποιο πολιτιστικό τέλος προς μια στρατηγικά οικονομική κατάληξη. Απόκληροι και πλουτισμός, αυτοσυντήρηση και μελέτες για την ανθρώπινη συμπεριφορά Δύσθυμο χιούμορ και σαρκασμός για την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά πανεπιστήμια, στην κοινωνία, στο ξεπούλημα πολιτισμού και παραδόσεων, στο ξεκλήρισμα της υπαίθρου. Το τέλος εγείρει σκέψεις και σε λυτρώνει, ή μήπως όχι; Εκτός αν...

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Γιατί ο γερο-Μοσχονάς, καθηγητής παλαιάς κοπής, έστειλε φοιτητές του να μελετήσουν τις ορμόνες της απάθειας και της επιθετικότητας των ανθρώπων του περιθωρίου στην κατάληψη της Αλκυονίδας;Tι έψαχνε, άραγε, ο νεαρός ανθρωπολόγος στο γκέτο των αστέγων του κέντρου; Πώς η Μακρόνησος έγινε η SiliconValley της Ελλάδας; Τι σχέση έχουν όλα αυτά με την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και την εισαγωγή της πολιτιστικής κληρονομιάς στο χρηματιστήριο; Ποιες συγκυρίες οδήγησαν τις τροχιές της ζωής του ανθρωπολόγου και των επενδυτών της Μακρονήσου (και κατοίκων του
γκέτο των βορείων προαστίων) να συμπέσουν στο πανεπιστημιακό αμφιθέατρο, με κατάληξη έναν φόνο;

Μια ιστορία που αρχίζει το 2015 σε μια τράπεζα και τελειώνει το 2032, με τη φαιδρή εκκένωση του γκέτο των βορείων προαστίων της Αθήνας. Αλλά και μια ιστορία που θα μπορούσε να είχε αρχίσει και να τελειώσει αλλού, αλλιώς ή άλλοτε, μια ιστορία χωρίς αρχή και τέλος.

Συγγραφέας: Γιάννης Μανέτας

ISBN: 978-960-04-5271-6

Αρ. σελίδων: 248

Έτος έκδοσης: 2022

Εκδόσεις: Κέδρος

https://www.kedros.gr/product/9199/stigmi-
stigma.html?fbclid=IwAR0SNkRU-
_XCoLr9tuz9v_EAMup5q1k40JHhCYb5U-0zG_0sQMt_nwZ82iM

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα: Ο Γιάννης Μανέτας είναι ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Η στιγμή και το στίγμα είναι το δεύτερο μυθιστόρημά του. Προηγήθηκε το Τη νύχτα που αγκάλιασε το Ginkgobiloba (2017), από τις εκδόσεις Αιώρα.

Επίσης έχει ασχοληθεί με την επιστημονική εκλαΐκευση, εκδίδοντας τα βιβλία Τι θα έβλεπε η Αλίκη στη χώρα των φυτών (2010), Περί φυτών αφηγήματα: μικρές ιστορίες για φυτά που άλλαξαν τον κόσμο (2014) και Η ζωή σήμερα, άλλοτε, αλλού και στο μέλλον: η λογική των βιολογικών συστημάτων (2018), όλα από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.

6-«Πέρα από τ’ άστρα» είναι το πέμπτο και τελευταίο βιβλίο της σειράς Angel Eyes της εκδότριας, εικονογράφου και συγγραφέα Λίλας Κίσσα- Φραγκομίχαλου και κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Angel Eyes fantasy art.

Στο βιβλίο αυτό ξεκλειδώνουν όλα τα μυστήρια του Ονειρόκοσμου. Η Αμόρια επιστρέφει κοντά μας δυνατή και αποφασισμένη να φτάσει σε αλήθειες προαιώνιες προκειμένου να λύσει πλέον τον γρίφο της ύπαρξής
της. Η μύησή της στη μαγεία ολοκληρώνεται. Η ανέλιξή της στην εσωτερική κλίμακα κορυφώνεται.

Τι ζητάς σ’ ένα βιβλίο φαντασίας και δεν περιέχεται στο συγκεκριμένο; Έρωτα; Έχει. Αλλόκοσμα πλάσματα; Εννοείται πως έχει. Έντονη δράση, ανατροπές και μυστήριο; Πάντα. Ζωντανές περιγραφές και εικόνες; Απ’ αυτές κι αν έχει! Μεστός λόγος, ώριμοι χαρακτήρες, υπέροχη δομή ανά κεφάλαιο. Πέρα απ’ τ’ άστρα, ο αναγνώστης αφήνει στην άκρη τον πόνο για να οδηγηθεί στη λύτρωση.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: «Στους αντίποδες τις βρίσκει, Φόβου, Θανάτου και Κενού. Λέξεις τρεις Ιερές λαλεί κι ανοίγει τα μυστήρια η Κόρη με το Μάτι». Γιατί γεννήθηκε η Αμόρια και αξιώθηκε το όνομα
της Αθανασίας; Σε ποιο μονοπάτι την οδηγούν τώρα οι Φύλακες; Πού βρίσκεται ο τελικός προορισμός για την Αργυρή Ιέρεια; Η καρδιά της σε ποιον ανήκει πραγματικά; Η μύησή της στη μαγεία ολοκληρώνεται. Η ανέλιξή της στην εσωτερική κλίμακα κορυφώνεται. Τι θα αντιμετωπίσει, όταν βρεθεί πέρα απ’ τ’ Άστρα; Το 5ο και τελευταίο βιβλίο της σειράς Angel Eyes είναι εδώ για να ξεκλειδώσει όλα τα μυστήρια του Ονειρόκοσμου!

Συγγραφέας: Λίλα Κίσσα-Φραγκομίχαλου

ISBN: 9786188502123

Αρ. σελίδων: 626

Έτος έκδοσης: 2022

Εκδόσεις: Angel Eyes fantasy art

https://angeleyes.gr/shop/fantasybooks/beyond_the_stars/

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα: Η Λίλα Κίσσα-Φραγκομίχαλου γεννήθηκε το 1976 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με πτυχίο Γαλλικής Φιλολογίας. Εργάστηκε για πολλά χρόνια σαν καθηγήτρια αγγλικής και γαλλικής γλώσσας. Τα τελευταία 15 χρόνια ζει με τον σύζυγο και την κόρη της στη Χίο και το μεγάλο της κίνητρο για ζωή είναι να κάνει τους
συνανθρώπους της να ονειρεύονται περισσότερο. Συγγραφέας και εικονογράφος του Φανταστικού δημιούργησε το 2011 τον Ονειρόκοσμο AngelEyes συνδυάζοντας τις κλίσεις της κι έκτοτε προσπαθεί να αναβιώσει το είδος του εικονογραφημένου μυθιστορήματος.

Έχει κάνει τρεις ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής στη Χίο, ενώ συμμετέχει πολύ συχνά σε εγχώρια φεστιβάλ του Φανταστικού και της pop κουλτούρας, όπου έχει τη χαρά να συναντά και να συνομιλεί με το αναγνωστικό κοινό.

Βιβλία της που κυκλοφορούν μέχρι στιγμής είναι τα εξής: AngelEyes Βιβλίο Ι: Φύλακες (2016), AngelEyes Βιβλίο ΙΙ: Το μονοπάτι (2017), AngelEyes Βιβλίο ΙΙΙ: Προορισμός (2018), AngelEyes Βιβλίο IV: Αργυρή Ιέρεια (2019), Inari: Ο Δράκος με τις Επτά Καρδιές (2019), Το Δάσος που Βρυχάται (2020), Κάτω Κόσμος Βιβλίο I: Αθάνατες του Αζραέλ.