Ο Φύλακας του Κλουβιού της Ελένη Τούσια: Φαντασία που ριζώνει στο σκοτάδι
Γνώρισα την ΕλένηΤούσια πριν ένα χρόνο! Μέσα από το «Ο Φύλακας του Κλουβιού». Η συγγραφέας τολμά να στήσει ένα σύμπαν, όπου ο τρόμος μπλέκεται με τη φαντασία και η μοίρα χορεύει πάνω στο όριο ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πηγή.
Γράφει η Νεκταρία Βαρσαμή-Πουλτσίδη
Ακολουθώ τον Φύλακα, έναν αλλόκοτο και σχεδόν αποστασιοποιημένο πρωταγωνιστή, που ξυπνά μέσα στο σώμα ενός νεκρού -και το γεγονός αυτό από μόνο του είναι ανατριχιαστικό. Η αποστολή του ξεκινά χωρίς κανέναν ενθουσιασμό, σχεδόν σαν κατάρα, και πολύ γρήγορα βρίσκεσαι να κινείσαι μέσα στις σελίδες του παρέα με τον Νίκο, τη Ράνια και το Ωων.
Κάθε συνάντηση, κάθε διάλογος, κάθε βουτιά στο παρελθόν φέρνει μαζί του μυστικά, καταραμένες ψυχές, ανείπωτες επιθυμίες και υπαρξιακά αδιέξοδα.
Εκεί που το «Ο Φύλακας του Κλουβιού» πραγματικά κερδίζει, είναι στην ατμόσφαιρα. Η Λάρισα, ο Μισσισσιπής, η Δρακότρυπα, γίνονται σκηνικά που γεμίζουν με ομίχλη, αίμα, θάνατο αλλά και αναπάντεχες στιγμές τρυφερότητας. Η Ελένη Τούσια δεν φοβάται να βουτήξει βαθιά στο παράδοξο: ο τρόμος δεν γεννιέται από τέρατα που κρύβονται στις γωνίες, αλλά από εκείνο το ανατριχιαστικό αίσθημα της αποξένωσης, της μοναξιάς, του πόνου που δεν ξεπερνιέται ούτε με το θάνατο.
Οι χαρακτήρες δεν μένουν στη σφαίρα του φανταστικού. Η Ράνια, με το τραυματικό παρελθόν της, δεν εμφανίζεται απλώς ως θύμα αλλά και ως μοιραία μορφή που διεκδικεί χώρο, συναισθήματα, ακόμη και εκδίκηση. Ο Φύλακας, αντί για ήρωας, μοιάζει περισσότερο με χαμένη ψυχή, ένας παρατηρητής που τελικά αναγκάζεται να αισθανθεί, να αγαπήσει, να χάσει και να πληγωθεί.
Κάθε τους πράξη οδηγεί σε καινούρια ερωτήματα: πόσα μπορείς να αντέξεις όταν δεν ορίζεις τη μοίρα σου; Τι αφήνεις πίσω όταν δεν θυμάσαι πια ποιος ήσουν;
Στο κέντρο όλων αυτών, ένα ερωτικό τρίγωνο παγιδεύει τους πρωταγωνιστές, σπρώχνει την πλοκή στα άκρα και αφήνει την ένταση να πυκνώνει. Η σεξουαλικότητα και η βία δεν εξυπηρετούν απλώς το σοκ, αλλά γίνονται εργαλεία για να φανεί η πολυπλοκότητα της ανθρώπινης ύπαρξης. Η συγγραφέας ρισκάρει και τολμά: δείχνει το σώμα που υποφέρει, που ουρλιάζει, που διψάει για ελευθερία, αλλά και την ψυχή που αναζητά ένα νόημα μέσα στη δίνη του τρόμου.
Το μυθολογικό στοιχείο διαποτίζει όλη την αφήγηση. Ελληνικές και αμερικανικές παραδόσεις, αρχέγονες ιστορίες και σύγχρονα αδιέξοδα μπλέκονται σε ένα βιβλίο που σε κάνει να νιώθεις ότι διαβάζεις, αλλά και ότι ζεις μαζί με τους ήρωες κάθε παγωμένο ρίγος, κάθε έκρηξη, κάθε απώλεια. Σε κάποια σημεία, οι σκληρές εικόνες ίσως κουράσουν ή σοκάρουν, μα αντέχεις να συνεχίσεις, γιατί το κείμενο «χτυπάει» σε αληθινά υπαρξιακά ζητήματα.
Ψέματα δεν θα πω. «Ο Φύλακας του Κλουβιού» δεν είναι ένα βιβλίο για όλους. Οι ώριμοι αναγνώστες, όσοι ψάχνουν το σκοτεινό, το ιδιαίτερο, το διαφορετικό, θα βρουν εδώ μια πρόκληση και μια λογοτεχνική εμπειρία που δεν μοιάζει με καμία άλλη. Στο τέλος μένει η αίσθηση πως όλα τα κλουβιά, όσο γερά κι αν τα κλείσουμε, κάποια στιγμή ανοίγουν κι αυτό που βγαίνει από μέσα δεν είναι ποτέ το ίδιο με αυτό που φυλακίσαμε.
Άραγε, πόσοι από εμάς τολμούμε να κοιτάξουμε κατάματα τον Φύλακα του δικού μας Κλουβιού;