Mε αφανισμό απειλείται το Περτούλι του Δήμου Πύλης, καθώς καμία υλοτομική δραστηριότητα δεν πραγματοποιείται μετά από 70 χρόνια και οι 50 οικογένειες που συντηρούνται από αυτές τις εργασίες βρίσκονται σε απελπισία.
Αιτία το άρθρο του νόμου Κεραμέως (296, ν. 4957/2022) που καταργεί την αυτοτέλεια του Ταμείου Διαχείρισης Αγροκτήματος και Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το οποίο διαχειρίζεται το ιστορικό πανέμορφο δάσος συνολικής έκτασης 33.000 στρεμμάτων.
Για «εγκληματική πολιτική» κάνουν λόγο φορείς και κάτοικοι της περιοχής, ζητώντας αναστολή του άρθρου που κατάργησε τα ΝΠΔΔ του ΑΠΘ.
Με αφορμή τις αρνητικές συνέπειες που επιφέρει ο ψηφισμένος από την προηγούμενη Βουλή νόμος στην αλλαγής της διαχείρισης του δάσους Περτουλίου, ο Δήμαρχος Πύλης Κώστας Μαράβας προέβη στην παρακάτω δήλωση:
«Πάγιο μέλημά μας είναι η απρόσκοπτη απασχόληση των εργαζομένων υλοτόμων στα δάση του δήμου μας και η κοινωνική ισορροπία στις τοπικές κοινότητες.
Δυστυχώς η πρόσφατα ψηφισθείσα διάταξη ανατρέπει το καθεστώς απασχόλησης των εργαζομένων στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Έτσι πενήντα οικογένειες μένουν χωρίς εισόδημα και πολλές χωρίς τα ξύλα του χειμώνα που νόμιμα δικαιούνταν.
Δυστυχώς αποφάσεις πάνω και πέρα από εμάς ανατρέπουν τον οικογενειακό προγραμματισμό των συνδημοτών μας.
Δεσμεύομαι να επικοινωνήσω άμεσα με τον νέο Υπουργό Παιδείας κο Πιερρακάκη Κυριάκο ώστε να του εκθέσω σε όλη τη διάσταση το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και απειλεί με αφανισμό τους υλοτόμους του δάσους Περτουλίου.
Θα ζητήσω την αναβολή της εφαρμογής του νόμου για εύλογο χρονικό διάστημα, ώστε με επιχειρήματα και προτάσεις τόσο από το Δήμο Πύλης, όσο και από τον Πρόεδρο της Τ.Κ. Περτουλίου Παπαχαραλάμπου Δημήτριο, τους προέδρους των δασικών συνεταιρισμών και τους εκπροσώπους φορέων, να αλλάξει η συγκεκριμένη διάταξη.
Η ζωντάνια των ορεινών του δήμου μας εξαρτάται από την μόνιμη διαμονή των κατοίκων τους. Γι’ αυτό θα παλέψουμε».