Γράφει ο Δρ. Κώστας Πατέρας D. Ed., M.Ed., Ph.D.

Η μεγαλύτερη καταστροφή στο Θεσσαλικό κάμπο έγινε εδώ και ένα χρόνο.

Στις 7 Σεπτεμβρίου 2023, άνοιξαν οι ουρανοί και έγινε ένας πρωτοφανής κατακλυσμός, αφού σχεδόν 750 τόνοι νερού έπεσαν σε κάθε στρέμμα.

Τίποτε δεν μπόρεσε να προφυλάξει τις ζωές των πολιτών, τις περιουσίες, τους επαγγελματίες, τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους.

Σπίτια, καλλιέργειες, γεωργικά και μεταφορικά εργαλεία, επιχειρήσεις και ζωικό κεφάλαιο έγιναν βορά (τροφή), των ποταμίων, Θεών της αρχαιότητας δηλ. των ποταμών και στο πέρασμά τους εξαφάνισαν κάθε μορφή ζωής.

Από την μια άκρη μέχρι την άλλη δεν άκουγες τίποτε άλλο από τους κατοίκους παρά το καταστραφήκαμε. Οι αγώνες μιας ζωής χάθηκαν στην λάσπη και τον βόρβορο» του Daniel και του Eleas.

Στα βουνά και στον κάμπο όλα θύμιζαν «Βιβλική» καταστροφή. Η Θεσσαλία, η εύφορος γη του Πλάτωνα, μεταβλήθηκε σε απέραντη λίμνη, που … πάγωσε τα όνειρα και την ζωή των πολιτών, ενώ χωριά, δρόμοι, γεφύρια χάθηκαν στα λασπόνερα και την μανία του υγρού στοιχείου.

Η έντονη ζωή των κατοίκων μεταβλήθηκε σε σκηνικό του Άδη. Όλα τα χωριά, που ήταν δίπλα στα ποτάμια, καταστράφηκαν ή ολοσχερώς ή εν μέρει.

Τα πάντα θύμιζαν «την ζωή εν τάφω».

Από την πολιτεία τίποτε δεν είχε γίνει, προκειμένου να αποφευχθεί το κακό.

Τα έργα έμειναν στα… χαρτιά, αν και είχαν διατεθεί πολλά εκατομμύρια ευρώ για αντιπλημμυρικά και προστατευτικά έργα.

Μετά από ένα χρόνο και πάλι δεν προχώρησε κανένα έργο. Ο Θεός να βάλει το χέρι του, γιατί αν πέσει έστω και μισή βροχή, απ’ ότι έπεσε με τον Daniel, θα κλάψουν … μάνες και παιδιά. Η αρνητική δήλωση της Greenpeace για την καταστροφή στην Θεσσαλία, ήταν κόλαφος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Όσο για τον Θεσσαλικό Σιδηρόδρομο είναι πολύ… μακρύς… ο δρόμος για την Ιθάκη και όσον αφορά την Δυτική Θεσσαλία μάλλον «έπεσε … ταφόπλακα».

Ξαφνικά ο Πρωθυπουργός, που φαίνεται ότι βρήκε το «Λεφτόδενδρο». Έταξε 3 δις.ευρώ για την ανάκαμψη της Θεσσαλίας και μετά από λίγες μέρες ο Χρήστος Τριαντόπουλος, Υφυπουργός Έργων και Υποδομών, έταξε άλλο 1,5 δις για τον ίδιο σκοπό.

Αυτά, βέβαια, είναι στο «κουβεντιαστό» και ενδεχομένως να ναι μέρος της προπαγάνδας, που υλοποιεί η κυβέρνηση του ΚυριαΚούλη Μητσοτάκη μετά την δημοσκοπική Κατρακύλα.

Ο Πρωθυπουργός πουλάει στον Λαό «φύκια για μεταξωτές κορδέλλες» και τα όσα τάξει είναι …. φούμαρα.

Ένα χρόνο μετά την «πλημμύρα» τίποτε δεν έγινε και τίποτε δεν δίνει κουράγιο στους πληγέντες, ότι κάποτε θα ξαναρχίσει η ζωή στα κατεστραμμένα χωριά του Θεσσαλικού κάμπου. Ακόμα και η γέφυρα στην Διάβα … καρκινοβατεί.

Το πολιτικό κόστος από τις πυρκαγιές, τον κατακλυσμό, την ακρίβεια, το έγκλημα των Τεμπών, τις Υποκλοπές, την απαξίωση του ΕΣΥ και της Παιδείας, είναι τεράστιο και ο Πρωθυπουργός της Ν.Δ. είναι σε ελεύθερη πτώση.

Τριάντα (30) Σχολεία κλείνουν στα Τρίκαλα και 6 στους 10 νέους γιατρούς φεύγουν για στο εξωτερικό.

Η παρουσία του στη Δ.Ε.Θ., στη Θεσσαλονίκη και η αγωνιώδης προσπάθεια με τους «μποναμάδες» για φόρους, εισφορές, συντάξεις, μισθούς, επιδόματα και στεγαστικά δάνεια, γίνονται για να αλλάξει το … βαρύ κλίμα. Πέφτουν, όμως όλα στο κενό.

Τα … καλάθια του Πρωθυπουργού είναι χωρίς … ΠΑΤΟ και γίνονται όλα κάτω από την …. εποπτεία των ΜΑΤ, λόγω … λαοφιλίας…!

Η ΔΕΘ πάει κάθε χρόνο από τα κακό στο χειρότερο και οι ψεύτικες υποσχέσεις θυμίζουν τις ακάλυπτες επιταγές του αποτυχημένου… εμποράκου.

Γνωρίζουν όλοι οι «καρεκλοκένταυροι» του Μαξίμου, πως η εξουσία χάνεται οριστικά και αμετάκλητα, παρά τις χωρίς αντίκρυσμα ψευτοπαροχές του ΚυριαΚούλη Μητσοτάκη και της παρέας του.

Ο Πρωθυπουργός είναι πλέον αναξιόπιστος, ανίκανος και ξεκομμένος από την καθημερινότητα των δυστυχισμένων πολιτών.

Σκέπτεται να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, ώστε να εξασφαλίζεται η αυτοδυναμία με 32%-33%, ενώ για να μπεί ένα κόμμα στην Βουλή θα χρειάζεται του ποσοστό του 5% αντι του 3%, που ισχύει μέχρι σήμερα.

Επίσης θέλει να αλλάξει και το μπόνους των 50 εδρών, για το πρώτο κόμμα.

Φυσικά αυτά θα γίνουν για τα καλό της χώρας και της Δημοκρατίας…! Τύφλα να έχει ο Σουλτάνος της Τουρκίας.

Όλοι αυτοί οι σχεδιασμοί είναι στον αέρα, γιατί γίνονται εν αγνοία του Λαού και φυσικά αυτός ο εκλογικός νόμος θα οδηγήσει σε διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις και σε αδιέξοδα.

Λέτε να πάθει, ό,τι έπαθε ο Μακρόν στην Γαλλία; Μάλλον.

Κανένας νόμος και καμία προπαγάνδα ή ψευτοπαροχή δεν σώζει μια κυβέρνηση, που καταδίκασε στην φτώχεια την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών και που μοιράζει «ουρανοκατέβατα» κέρδη στους Ολιγάρχες της Ενέργειας, της Διατροφής, των Έργων και των Προμηθειών.

Τα βουνά και ο κάμπος γεμίζουν με φωτοβολταϊκά και Αιολικά Πάρκα, αλλά η τιμή του ρεύματος μοιράζει… εγκεφαλικά. 200 ευρώ έχει η μεγαβατώρα…!

Βέβαια κανένας πολίτης δεν γνωρίζει, για το μελλοντικά σχέδια του Πρωθυπουργού.

Χθες… έσκασε το μυστικό της αναθεώρησης του Συντάγματος μέσα στο 2025.

Θα … το κόψει και θα το … ράψει στις δικές του πολιτικές προοπτικές και σκοπιμότητες.

Κανένας, όμως, δεν αποκλείει να πάθε και αυτός ότι έπαθε «ο όνομα και πράγμα» Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος από χθες έπαψε να ναι Αρχηγός Κόμματος και φυσικά δεν πρόλαβε να αλλάξει το
όνομα του Σύριζα και να φτιάξει προσωπικό κόμμα. Κηρύχθηκε… έκπτωτος.

Και ο ΚυριαΚούλης Μητσοτάκης ονειρευόταν να αλλάξει την μορφή και το λειτουργία της Ν.Δ. και ξεκίνησε από την κατάργηση των Ν.Ο.Δ.Ε. και την δημιουργία των ΔΕΕΠ, με διορισμένους της αρεσκείας του.

Σταμάτησε, όμως, εκεί πρώτον γιατί θα γίνονταν, ότι έγινε στο Σύριζα και δεύτερον γιατί εφάρμοσε το Ρωμαϊκό «Διαίρει και Βασίλευε, δηλ. « Divide et impera.» 

Έτσι έφτιαξε μια κυβέρνηση με καιροσκόπους Αριστερούς, με αποτυχημένους Σοσιαλιστές, με τα κουφάρια του Σημιτικού ΠΑΣΟΚ και με … μπόλικους ΛΟΑΤΚΙ.

Οι μόνοι που έμειναν στα … «κρύα του λουτρού» ήταν οι Δεξιοί, οι αξιοπρεπείς, οι τίμιοι και οι αγωνιστές της Ν.Δ., του Κων/νου Καραμανλή.

Η ηχηρή απουσία από την Δ.Ε.Θ. των δύο πρώην Πρωθυπουργών, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, δείχνει, πως η Ν.Δ. του Μητσοτάκη είναι «καζάνι που βράζει» και η απαξίωση του κόμματος, από τον αυταρχικό και ανίκανο Πρωθυπουργό πρέπει να σταματήσει.

Έχουμε Δημοκρατία και δεν θέλουμε πολιτική Δικτατορία.

Η κοινωνία είναι με τα «μυαλά στα κάγκελα» με την ακρίβεια, με τον «Γάμο» των ομοφυλοφίλων, με τα Ελληνοτουρκικά, με τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες και με τα χάλια της οικονομίας.

Το επίπεδο της καθημερινότητας είναι δραματικό και οι πολίτες πέρασαν από την περιθωριοποίηση, στην απαξίωση και στην δυστυχία.

Μόνο ο ΚυριαΚούλης τα βλέπει «Όλα καλά».

Οι του Σύριζα έκαναν αυτό, που έπρεπε να κάνουν από καιρό, για το καλό τους και το καλό της χώρας.

Οι άνθρωποι της Ν.Δ. του Μητσοτάκη θα κάνουν την δική τους επανάσταση ή θα περιμένουν να γίνουν Υπουργοί, Υφυπουργοί ή να μπουν στις εκλογικές λίστες, ζώντας κάτω από το … άγριο βλέμμα του Πρωθυπουργού;

Δεν πρέπει να ισχύσει αυτό που τόνιζε ο Αινσταίν ότι «η εξουσία ελκύει ανθρώπους με χαμηλή ηθική», γιατί υπάρχουν, έστω και λίγοι, «που είναι οικείοι με την αρετή και ξένοι με την κακία», όπως έλεγε ο Κλεόβουλος ο Λίνδιος.

«Τον λόγον είδωλον των έργων» έγραφε ο Σόλων, ο Αθηναίος δηλ. τα λόγια των πολιτικών πρέπει να ναι ο καθρέπτης των έργων.

Δυστυχώς τα «έργα και οι ημέρες» του σημερινού Πρωθυπουργού, που τάζει τα πάντα στους πάντες και το … παίζει και … ΣΩΤΗΡΑΣ, δείχνουν πως ο ΚυριαΚούλης Μητσοτάκης θα πάθει ότι και ο Στέφανος Κασσελάκης. Γι΄αυτό ψάχνει για δίοδο … διαφυγής.

Το … πάθος του ΚυριαΚούλη Μητσοτάκη να τα αλλάξει όλα, για να σώσει την πατρίδα μας, είναι πολύ επικίνδυνο.

Όπως δε ανέφερε H. I. MENCEN, αμερικανός αρθρογράφος, «το πάθος να σώσει τον κόσμο είναι σχεδόν πάντα το προσωπείο του πάθους για να τον εξουσιάσει».

Πρέπει να βρεθούν άνθρωποι που να προέρχονται από τον Λαό, όχι από τα τζάκια, που να πολιτεύονται με τον Λαό και που να εργάζονται για τον Λαό.

Τότε η πολιτεία ευημερεί, κατά τον Πλάτωνα, και φυσικά ευημερούν όλοι οι πολίτες.

Δυστυχώς ο Ελληνικός Λαός είναι απογοητευμένος με τον τρόπο που λειτουργεί η «Δημοκρατία» και γι΄αυτό γύρισε την πλάτη στα κόμματα εξουσίας, που τα θεωρεί υπεύθυνα για το κατάντημα της χώρας.