Σε δύο φάσεις θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις για την εξαγορά καταπατημένων εκτάσεων του δημοσίου με το τίμημα να περιορίζεται ακόμα και στο 20% της αντικειμενικής αξίας.

Κοινή υπουργική απόφαση των Κ. Χατζηδάκη, Θ. Πετραλιά και Δ. Παπαστεργίου, ορίζει τα τι και πώς της διαδικασίας για τη δημιουργία της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας και την υποβολή αιτήσεων.

Σύμφωνα με την απόφαση, αιτήσεις ξεκινούν να υποβάλλονται:

- Στις 30 Σεπτεμβρίου όταν εντάσσονται οι περιφερειακές ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αρκαδίας, Έβρου, Εύβοιας, Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Κέρκυρας, Λάρισας, Λασιθίου, Λέσβου, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πιερίας, Ρεθύμνου, Σάμου, Τρικάλων, Φθιώτιδας, Χανίων, Χίου. Η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων για τους νομούς αυτούς, λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2025.

- Στις 31 Οκτωβρίου 2024 για όλες οι υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες. Η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων για τους νομούς αυτούς, λήγει στις 31 Οκτωβρίου 2025.

Η είσοδος των αιτούντων, σύμφωνα με το euro2day.gr,  γίνεται με κωδικούς ΤaxisΝet ενώ θα παρέχεται επίσης η δυνατότητα υποβολής της αίτησης εξαγοράς από εξουσιοδοτημένο πρόσωπο, το οποίο πρέπει να συμπληρώσει στο σύστημα τον Α.Φ.Μ. του και να επισυνάψει υπεύθυνη δήλωση εξουσιοδότησης από το gov.gr ή με βεβαίωση γνησίου υπογραφής.

Η πρόσβαση στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα γίνεται μέσω του gov.gr στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://aeda.apps.gov.gr