Γράφει ο Δημήτρης Παπαθανασίου, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου και Κινηματικής Εξόρμησης του ΜέΡΑ25

Σε μια περίοδο που η ολιγαρχία και το πολιτικό προσωπικό που την υπηρετεί πιστά τα τελευταία 30 χρόνια, βουλιάζουν τη χώρα σε όλο και βαθύτερη χρεοκοπία, μέσα από διαδοχικές οικονομικές και κοινωνικές κρίσεις, την ίδια ώρα που όλοι μαζί θριαμβολογούν ότι  η κοινωνία δήθεν ξεπερνά τους κάβους, ενώ αυτή θαλασσοδέρνεται στα ανοικτά του πελάγους των χιλιάδων προβλημάτων, η ολοκλήρωση του 1ου Διαβουλευτικού Συνεδρίου του ΜέΡΑ25 (12-15 Μάη 2022) μας δίνει την ευκαιρία να αποτιμήσουμε, αλλά και να  επαναπροσδιορίσουμε, τη στρατηγική και την ιδεολογία μας, ώστε να προετοιμαστούμε καλύτερα για τους αγώνες που έρχονται.

Από τις τελευταίες εθνικές εκλογές του 2019, το ΜέΡΑ25 μετεξελίχθηκε σταδιακά από το κόμμα που ξαναέφερε το ΟΧΙ του 2015 στη Βουλή σε κόμμα με καθαρή ταξική, αντικαπιταλιστική, αυτοδιαχειριστική ατζέντα, σε ένα κόμμα που αγωνίζεται μέσα και μαζί με τα κινήματα για την Αποκεντρωμένη Συμμετοχική Δημοκρατία με στόχο την Πράσινη Μετακαπιταλιστική Φεμινιστική Κοινή Ευημερία.

Οι οικονομικές εξελίξεις (ιδίως η πλήρης εξάρτηση κρατών & επιχειρήσεων από την «ποσοτική χαλάρωση» μαζί με την υποκατάσταση μονοπωλιακών αγορών από νέο-φεουδαρχικές ψηφιακές πλατφόρμες) ακυρώνουν τον Πράσινο Κεϋνσιανισμό γύρω από τον οποίο περιστρεφόταν το πρόγραμμα του DiEM25  και, συνεπώς, του ΜέΡΑ25. 

Σήμερα, απαιτείται πολύ πιο ριζοσπαστικό πρόγραμμα για την Ελλάδα, την Ευρώπη, τον κόσμο από εκείνο που προτείναμε το 2019, καθώς από το 2016 και ύστερα, ένας νέος φαύλος κύκλος αποτελεί το business model της ευρωζώνης. Τα χρήματα που τυπώνει διαρκώς η ΕΚΤ για να διασώζει την ευρωζώνη γενούν νέες προσόδους στους ολιγάρχες που ίδρυσαν ταμεία για να απορροφήσουν παλιόχαρτα (π.χ. κόκκινα δάνεια, μετοχές σε εταιρείες-ζόμπι, ομόλογα πτωχευμένων κρατών) και νέα ρευστότητα στις τράπεζες από τις οποίες προήλθαν αυτά τα παλιόχαρτα. Έτσι, η πτώχευση των μικρομεσαίων είναι πηγή πλούτου για τραπεζίτες και αρπακτικά, και συνεπώς οι θεσμικές λύσεις, σαν αυτές που προτείνει το ΜέΡΑ25, θέτουν ζήτημα επιβίωσης της ολιγαρχικής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άρα, η αντίστασή τους στις θέσεις μας θα είναι λυσσαλέα. Για αυτό, το ΜέΡΑ25 πρέπει να είναι ειλικρινές με τους πολίτες:

Η ψήφος τους στο ΜέΡΑ25 είναι ψήφος εγγυημένης ρήξης.

Σήμερα, 4 σχεδόν χρόνια μετά το 4ο Μνημόνιο του Αυγούστου 2018, και ιδίως μετά τις εξελίξεις που έφερε η πανδημία, στο ΜέΡΑ25  παραδεχόμαστε ξεκάθαρα ότι τα περιθώρια για συστημικές λύσεις εντός της ευρωζώνης έχουν στενέψει, ίσως και να εξαφανίστηκαν.

Η πρότασή μας για σύστημα δημοσιονομικών συναλλαγών, που λειτουργεί παράλληλα ως το ιδανικό πρώτο βήμα για την δημιουργία εθνικού νομίσματος, όποτε και εάν αυτό απαιτηθεί, και η υποδομή ενός μελλοντικού βασικού εισοδήματος πρέπει και μπορεί να αποτελέσει την γέφυρα μεταξύ πολιτικών  δυνάμεων  που, στο παρελθόν, διαφωνήσαμε για το ευρώ.

Στην Ιδρυτική μας Διακήρυξη απευθύναμε σε όλους τους πολίτες το κάλεσμα εναντίον της χρεοδουλοπαροικίας στη βάση της ανάλυσης ότι η χρεοκοπία αφορά όλες και όλους, προτείνοντας πολιτικές ριζοσπαστικές, αλλά εντός του πλαισίου του ιδιάζοντος ελληνικού και ευρωπαϊκού καπιταλιστικού συστήματος.

Σήμερα, που ένα 25%-30% του πληθυσμού ωφελείται από την εμβάθυνση της χρεοδουλοπαροικίας, το ενωτικό μας κάλεσμα θα πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψη ότι σοβαρό ποσοστό του πληθυσμού δεν έχει λόγο  να διακινδυνεύσει  την ρήξη με την χρεοδουλοπαροικία. Οπότε, σαφώς και με ειλικρίνεια πρέπει να ξεκαθαρίσουμε στους πολίτες ότι το πρόγραμμά μας δεν αφορά όλους.

Αφορά τους προλετάριους, το πρεκαριάτο, τους μικρομεσαίους, τους δημιουργικούς επιχειρηματίες που συνθλίβονται από τους ραντιέρηδες, τις γυναίκες, τους μετανάστες και τη νεολαία.

Στους υπόλοιπους λέμε: Αν σας νοιάζει μόνο το ιδιωτικό συμφέρον σας, ναι, είμαστε αντίπαλοι. Αν όμως σας νοιάζει το μέλλον αυτής της χώρας, η δυνατότητα της κοινωνίας να αναπαράγεται, τότε ελάτε κι εσείς μαζί μας.

Το μήνυμά μας, λοιπόν, σε όποιον θέλει να μπει εμπόδιο στην ολιγαρχία είναι μήνυμα ενότητας. Από το βήμα του 1ου Διαβουλευτικού μας Συνεδρίου, θα καλέσουμε πολίτες, κινήματα και κόμματα σε ακηδεμόνευτη παλλαϊκή συστράτευση, με στόχο να ανατρέψουμε την ολιγαρχία, όχι να ενσωματωθούμε σε αυτήν, με στόχο να παλέψουμε για τους ανθρώπους και όχι για τα αξιώματα. Γιατί για το ΜέΡΑ25, η ρήξη με το παλιό και το άδικο είναι η μόνη απάντηση στην κρίση.