Στην τελική ευθεία διαμόρφωσης των χώρων βρίσκονται οι εργασίες στο Μουσείο Τσιτσάνη, καθώς, όπως τονίζει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής Στέλιος Καραγιώργος «οι εργασίες εφαρμογής της μουσειολογικής μελέτης για την εγκατάσταση των εκθεμάτων και την εν γένει λειτουργία του Μουσείου Τσιτσάνη έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και ήδη έχει αρχίσει η εγκατάσταση του ψηφιακού εξοπλισμού και των διαδραστικών εφαρμογών».
Με αυτά δεδομένα και αφού ολοκληρωθούν οι απαραίτητες δοκιμές, πολύ σύντομα, θα είμαστε στην ευχάριστη θέση, προσθέτει ο ίδιος, πολίτες και δημοτική αρχή, να γιορτάσουμε τα εγκαίνια του πρώτου ολοκληρωμένου Μουσείου για Έλληνα δημιουργό στην πατρίδα μας. «Με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία αποδέχθηκε την πρόσκληση, καθώς και σημαντικών προσωπικοτήτων από το χώρο της μουσικής θα κόψουμε την κορδέλα σε ένα ιστορικό κτήριο», πρόσθεσε. Το κτήριο των παλιών φυλακών που, από χώρος εγκλεισμού έχει μετατραπεί σε χώρο ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς εκτός από τη στέγαση του Μουσείου Τσιτσάνη, έχει αναδειχθεί με εξαιρετικό τρόπο από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων και το Δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό, έργο του Σινάν (MimarSinan), σπουδαίου αρχιτέκτονα της Οθωμανικής περιόδου.
Στο μουσείο ο επισκέπτης με τρόπο ταιριαστό στην εποχή και με τη βοήθεια της τεχνολογίας, θα περιηγηθεί και θα ανακαλύψει εκτός από τον πλούτο των τραγουδιών, τις σημαντικότερες πτυχές της δημιουργικής σταδιοδρομίας του Τσιτσάνη, καθώς και τα στοιχεία εκείνα που τον καθόρισαν ως μια από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του Ελληνικού πολιτισμού.
Οι επισκέπτες που θα βρεθούν στο μουσείο θα δουν τα προσωπικά αντικείμενα, τα μουσικά όργανα, διάφορα άλλα μικρά και μεγάλα εκθέματα που σχετίζονται με τη ζωή και το έργο του μεγάλου δημιουργού, καθώς και στοιχεία για το κοινωνικό και ιστορικό περιβάλλον που έζησε και δραστηριοποιήθηκε καλλιτεχνικά ο Βασίλης Τσιτσάνης.
Επίσης θα ακούσουν και θα βρουν τεκμηριωμένες πληροφορίες για τα τραγούδια του, θα δουν και θα ακούσουν τι έχουν πει οι συνάδελφοί του από το μεγάλο σινάφι της μουσικής και αν έχουν και ταλέντο, με τη βοήθεια της τεχνολογίας μπορεί να τραγουδήσουν και μαζί του.
Λίγη υπομονή ακόμα, τονίζει ο κ. Καραγιώργος, κοντεύουμε και σύντομα η επιθυμία του Τσιτσάνη, που επίσημα μεταφέρθηκε στη δημοτική αρχή και εκφράστηκε και δημόσια μπροστά σε 7.000 θεατές στη συναυλία που έδωσε το 1980 στο στάδιο των Τρικάλων, θα γίνει πραγματικότητα. Για να καταλήξει τονίζοντας: «Το Μουσείο Τσιτσάνη θα είναι έτοιμο να υποδεχθεί το κοινό, και η δημοτική αρχή - εκφράζοντας το κοινό αίσθημα των Τρικαλινών πολιτών - μπορεί με ικανοποίηση να νιώσει πως έκανε αυτό που έπρεπε και αυτό που όφειλε».
Απ. Ζώης (ΑΠΕ-ΜΠΕ)