Ο γράφων οφείλει μια απάντηση στον πρώην βουλευτή και υπουργό κ. Σωτήρη Χατζηγάκη, ο οποίος δημηγόρησε πριν λίγες ημέρες στον ηλεκτρονικό τύπο με αφορμή δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφκαγκ Σόϊμπλε. Ο γράφων ποσώς επιθυμεί να έλθει σε αντιπαράθεση ή να θίξει προσωπικώς έναν πρώην πολιτικό, ούτε είναι συνήγορος κανενός. Πλην όμως όταν η υποκρισία περισσεύει σ'αυτόν τον τόπο και η διαστρέβλωση κυριαρχεί, τότε με τρώει η πένα μου.

Τι είπε ο κ. Σόιμπλε και κάποιοι ενοχλήθηκαν; Είπε οτι μπορεί τα μέτρα του μνημονίου που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα λόγω της χρεωκοπίας της να ήταν σκληρά, πλην απαραίτητα και ό'τι έγινε ήταν για το καλό των Ελλήνων για τους οποίους τρέφει φιλικά αισθήματα.

Ο κ.Χατζηγάκης λοιπόν, κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, της κυβέρνησης δηλαδή που στα λίγα-ευτυχώς-χρόνια της κατάφερε να διπλασιάσει το εθνικό χρέος, κατάφερε να αποσυναρμολογήσει το κράτος και κατάφερε να φέρει την χώρα σε καθεστώς χρεωκοπίας, κατελήφθη από ιερή αγανάκτηση και κατεφέρθη εναντίον του Γερμανού υπουργού που έφερε την κύρια ευθύνη για την αντιστροφή της κατάστασης στην Ελλάδα. Και τι είπε ο κύριος Χατζηγάκης; Οτι '' η Ελλάδα δεν είναι χώρα λωτοφάγων κ. Σόιμπλε για να ξεχάσει την ανεργία και την φτωχοποίηση, τις αυτοκτονίες λόγω μνημονίου, την αλλοίωση των στατιστικών στοιχείων και την απειλή εξόδου από το ευρώ''. Μάλιστα, πολύ ωραία. Ας τα πάρουμε ένα-ένα.

Την ανεργία και την φτωχοποίηση αγαπητοί αναγνώστες και κύριε Χατζηγάκη δεν τις φέρνει όποιος έρχεται ως βοηθός με τα δισεκατομμύριά του για να σώσει μια χώρα από την χρεωκοπία και το χάος που ακολουθεί κάτι τέτοιο, αλλά ο προκαλέσας τις συνθήκες χρεωκοπίας και χάους. Αυτά λοιπόν να τα πείτε στις κυβερνήσεις που κυβέρνησαν κατά την Μεταπολίτευση και-γιατί όχι-και στον εαυτό σας με την ιδιότητα του κορυφαίου υπουργού στην τελευταία μοιραία κυβέρνηση της χρεωκοπίας. Δεν κυβερνούσε την Ελλάδα ο κύριος Σόιμπλε όταν αυτή ζούσε για δεκαετίες πέρα από τις οικονομικές δυνάμεις της, όταν υπερχρεωνόταν και στο εσωτερικό διαλυόταν και μεταβαλλόταν σε κράτος-εικονική πραγματικότητα. Ο Νικολά Σαρκοζί, ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας, εναντίον του οποίου ουδείς είπε ποτέ τίποτα, μόλις κατάλαβε οτι αυτό που συνέβη στην Ελλάδα δεν ήταν ένα οικονομικό ατύχημα, αλλά κάτι βαθύτερο, είπε οτι ''αυτή η χώρα χρειάζεται ανασυναρμολόγηση (remontage). Καταλάβατε ποτέ τι σημαίνει αυτό κύριε Χατζηγάκη; Ο Σόιμπλε φταίει και γι'αυτό; Όσο για τις αυτοκτονίες που αποδόθηκαν στο μνημόνιο, αν ποτέ αποδειχθεί οτι όντως αποδίδονται σ΄αυτό, τότε να αποδοθούν και αυτές σ'αυτούς που έφεραν την χώρα σ΄αυτήν την κατάσταση.

Τα στατιστικά του ελληνικού κράτους και πάλι. Αποτελεί πάγιο καημό των υπουργών της μοιραίας κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή τα στατιστικά του έτους 2009. Ο γράφων ούτε στατιστικολόγος είναι, ούτε ήταν εκεί. Γνωρίζω όμως δυο πράγματα. Πρώτον, ο κ. Γεωργίου, τότε επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας, τον οποίον με τόση μανία κυνήγησαν δικαστικοί κύκλοι, τελικώς απηλλάγη των κατηγοριών περί νοθεύσεως των στοιχείων του δημοσίου χρέους και δεύτερον, ο μετέπειτα υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου παρεδέχθη χρόνια αλλοίωση των στατιστικών και καλλωπισμό τους, σε σημείο να ομιλούν τότε όλοι οι ξένοι περιφρονητικά για ''greek statistics''. Ασχέτως όλων αυτών όμως γνωρίζουμε οτι το χρέος είναι χρέος και δεν αποκρύβεται και η ευθύνη ανήκει στον δημιουργήσαντα αυτό. Όσο για την απειλή Σόιμπλε περί εξώσεως της Ελλάδος από την Ευρωζώνη, τι θα περιμένατε εσείς ο ίδιος κύριε Χατζηγάκη όταν ελληνικές κυβερνήσεις επί σειρά ετών αρνούνται να εκπληρώσουν τις συμβατικές υποχρεώσεις τους και με περίτεχνες υπουργικές αποφάσεις στην ουσία ακυρώνουν τους νόμους που σε συμφωνία με τους δανειστές ψήφισαν; Υπενθυμίζω οτι στο άθλημα της ακύρωσης νόμων μέσω υπουργικών αποφάσεων μεγαλούργησε η κυβέρνηση Σαμαρά με συνεταίρο τον Ευάγγελο Βενιζέλο που τελευταίως τον στείλαμε ως...σοφό στις Βρυξέλλες! Αυτά είναι τα κόμματά μας, αυτές οι κυβερνήσεις τους, αυτοί και οι σοφοί τους.  

Όταν σοβαροί υπουργοί σοβαρών κρατών αντιμετωπίζουν συμπεριφορά ανατολιτών, αναγκαστικά σκληραίνουν την στάση τους. Και ιδιαίτερα όταν έχουν δώσει από τις τσέπες των φορολογουμένων τους πολλά δισεκατομμύρια για την σωτηρία των εταίρων με ανατολίτικη  και πονηρή νοοτροπία. Ο δανειστής κυρίως ενδιαφέρεται να πάρει τα χρήματά του πίσω. Είναι φυσικό να απαιτεί μέτρα λιτότητος που να διασφαλίζουν την επιστροφή των δανεικών. Του πήρε καιρό του ελληνικού λαού, αλλά αυτό τουλάχιστον το κατάλαβε. Εσείς τι ακριβώς δεν καταλάβατε κύριε Χατζηγάκη; Εκτός αν είχατε την απαίτηση να μας χρηματοδοτούν οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι για να ζούμε ανέμελα όπως παλιά. Ακούστε κύριε. Για υπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή που άφησε την Ελλάδα γυμνή και αθωράκιστη μπροστά στην κρίση, το μόνο που σας ταιριάζει είναι η αιδήμων σιωπή για να κάνω έκκληση στην κλασική παιδεία σας, της οποίας φαίνεται οτι είστε εγκρατής. Εκφράζω όμως μια απορία. Νομίζω οτι υπήρξατε πολιτικό τέκνο ενός μεγάλου ευπατρίδη πολιτικού, του Ευάγγελου Αβέρωφ, ο οποίος αν κυβερνούσε δεν θα άφηνε ποτέ την Ελλάδα σες αυτά τα χάλια που την αφήσατε εσείς και η κυβέρνησή σας. Αλήθεια, δεν μάθατε τίποτε από αυτόν; 

Ιωάννης Ξηρός -   Ταξίαρχος ε.α.