Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, επισκέφτηκε το πρωί εργοτάξιο όπου εκτελούνται εργασίες για την αποκατάσταση ζημιών που προκάλεσε στο οδικό δίκτυο ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός».

Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την εξέλιξη των έργων, τα οποία υλοποιούνται σε 14 σημεία κατά μήκος του οδικού δικτύου των Δήμων Καρδίτσας, Αργιθέας και Μουζακίου. Πέραν της οδοποιίας, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την κατασκευή τεσσάρων γεφυρών για την ασφαλή διέλευση του ποταμού Πάμισου και δύο ρεμάτων.

Η αποκατάσταση έχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο ποσοστό χάρη στην ταχεία καταγραφή των ζημιών και την ολοκλήρωση των μελετών για τις τεχνικές παρεμβάσεις που απαιτούνταν. Κομμάτια του έργου, για το οποίο εξασφαλίστηκε προϋπολογισμός 134,4 εκατομμυρίων ευρώ, έχουν ήδη παραδοθεί στην κυκλοφορία, όπως η περιφερειακή οδός Μουζακίου και τμήματα του οδικού δικτύου του Δήμου Καρδίτσας.

«Για την κυβέρνησή μας δεν υπάρχει ξεχασμένη γωνιά της Ελλάδας. Αντίθετα, θα πρέπει η προσοχή μας να στρέφεται κατεξοχήν σε εκείνες τις περιοχές που στο παρελθόν δεν απολάμβαναν της απαραίτητης προσοχής της κεντρικής εξουσίας λόγω της απόστασης από τα μεγάλα κέντρα λήψης αποφάσεων. Αυτό ήρθαμε να το διορθώσουμε για τα καλά, για να αισθάνονται όλοι οι Έλληνες πολίτες, ασχέτως του αν κατοικούν στα μεγάλα αστικά κέντρα ή στο πιο απομονωμένο χωριό της Ελληνικής επικράτειας, ότι δεν υπάρχουν πολίτες δύο ταχυτήτων και ότι όλοι έχουν ίδια δικαιώματα, ίδιες ευκαιρίες στην ανάπτυξη, ίδιες δυνατότητες προστασίας από το κοινωνικό κράτος», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Δημαρχείο Αργιθέας, όπου συναντήθηκε στη συνέχεια με τον Δήμαρχο, Ανδρέα Στεργίου.

«Μεγάλη μας τιμή και χαρά για το γεγονός ότι πρώτη φορά στην ιστορία έρχεται στην έδρα του Δήμου, στο Ανθηρό, εν ενεργεία Πρωθυπουργός. Αυτό είναι κάτι το οποίο μας συγκινεί. Άλλωστε γίνατε και εσείς αποδέκτης της αγάπης του μόνιμου πληθυσμού. Για εμάς είναι πολύ μεγάλη ιστορία, πολύ μεγάλη στιγμή, το λέμε και το εννοούμε. Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία τρία χρόνια γίνονται ωραία πράγματα στην Αργιθέα και το επόμενο χρονικό διάστημα, με την συνδρομή και την καταλυτική σας βοήθεια, θα γίνουν ακόμα περισσότερα», σημείωσε από την πλευρά του ο Δήμαρχος. Στο επίκεντρο της συζήτησης στο Δημαρχείο βρέθηκε η στρατηγική της κυβέρνησης για την ανάδειξη της ορεινότητας και τη στήριξη των μικρών ορεινών Δήμων, η οποία είχε αναλυθεί κατά τη σύσκεψη του Πρωθυπουργού με τους 33 Δημάρχους του Δικτύου Ορεινών Δήμων, στις αρχές Μαΐου.

«Μου δίνεται η δυνατότητα σήμερα να επισκεφθώ την ορεινή Αργιθέα, για να μιλήσουμε αφενός για τα σημαντικά έργα τα οποία έχουμε κάνει, αποκατάστασης των καταστροφικών ζημιών που άφησε πίσω του ο “Ιανός”, αλλά, κυρίως, να μιλήσουμε για το μέλλον. Για το μέλλον αυτού του ευλογημένου τόπου, για τη μεγάλη αναπτυξιακή δυναμική, για την προστασία του περιβάλλοντος που αποτελεί και το μεγάλο σας πλούτο, εδώ στα Άγραφα, στον πιο απομονωμένο δήμο της πατρίδας μας. Θα έχουμε την ευκαιρία, στη συνέχεια, να παρουσιάσουμε ένα καινούργιο αναπτυξιακό εργαλείο το οποίο φέρνει κοντά τρεις δήμους της ευρύτερης περιοχής με σημαντικούς χρηματοδοτικούς πόρους, για να μπορούμε να οραματιστούμε όχι μόνο τη σημερινή αλλά την επόμενη μέρα αυτής της περιοχής, με περισσότερο πληθυσμό να μένει στα βουνά μας, τα οποία θα πρέπει πραγματικά να τα γνωρίσουν όλοι όσοι αγαπούν τους ορεινούς όγκους», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Ελπίζω να έχουμε ολοκληρώσει τα πιο πολλά έργα πριν το χειμώνα και βέβαια, ταυτόχρονα, να εξετάζουμε τι παραπάνω μπορεί να γίνει στα πλαίσια των χρηματοδοτικών μας δυνατοτήτων για να μπορούμε να θωρακίσουμε τις υποδομές και γι’ αυτά τα οποία ξέρουμε ότι μπορεί ενδεχομένως να μας ξαναέρθουν στο μέλλον.

"Απάτητα Βουνά" των Αγράφων: Δεν θα υπάρξουν νέα έργα ανανεώσιμων πηγών 

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην πρωτοβουλία "Απάτητα Βουνά" και στον ορεινό όγκο των Αγράφων που τίθενται σε καθεστώς αυξημένης περιβαλλοντικής θωράκισης, τόνισε στην ομιλία του σε σχέση με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών τα εξής: 

"Όμως, η προστασία του περιβάλλοντος, αυτών των θαυμάσιων βουνών, περνά και από κάποιες άλλες πρωτοβουλίες τις οποίες έχουμε εξαγγείλει, με πιο σημαντική αυτή που αποτελεί το «πνευματικό παιδί» του Γιώργου Αμυρά, και αναφέρομαι στην πρωτοβουλία των «Απάτητων Βουνών». Ένα μεγάλο κομμάτι των Αγράφων έχουν χαρακτηριστεί πια «Απάτητα Βουνά».

Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι δεν μπορεί να γίνει κανείς καινούριος δρόμος και μιας και αναφέρθηκε ο Δήμαρχος, ναι, δεν μπορεί να γίνει -και δεν πρέπει να γίνει- καμία ανεμογεννήτρια. Και δεν θα γίνει καμία ανεμογεννήτρια στις περιοχές οι οποίες έχουν αυτόν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα. Διότι έχει δίκιο ο Δήμαρχος όταν είπε ότι υπάρχει μεγάλη συνεισφορά στο ισοζύγιο των ανανεώσιμων πηγών από τα νερά της ευρύτερης περιοχής, της νότιας απόληξης της Πίνδου, και έργα ακόμα τα οποία πρέπει να γίνουν και τα οποία μπορούν να γίνουν προκειμένου να ενισχύσουμε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Θέλω να σας θυμίσω ότι για κάποιες ώρες, την προηγούμενη Παρασκευή, έγινε κάτι που δεν είχε ξαναγίνει ποτέ στην Ελλάδα: όλη η ενέργεια της χώρας, η ηλεκτρική ενέργεια της χώρας, παρήχθη από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. υδροηλεκτρικά, ανανεώσιμες και φωτοβολταϊκά.

Αλλά κάθε Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας έχει τη θέση της. Αλλού θα μπουν τα αιολικά, αλλού θα μπουν τα φωτοβολταϊκά και αλλού θα γίνουν τα υδροηλεκτρικά. Και ναι, τα βουνά αυτά, τα ψηλά βουνά, θα πρέπει να προστατευτούν. Και από την οπτική επιβάρυνση αλλά κυρίως και από τα μεγάλα έργα υποδομής τα οποία πρέπει να γίνουν. Γι’ αυτό και να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο. Ό,τι έγινε, έγινε, αλλά από εδώ και στο εξής στα βουνά αυτά, στα ψηλά βουνά τα οποία χαρακτηρίζονται «Απάτητα», δεν θα υπάρξουν νέα έργα ανανεώσιμων πηγών, δεν θα υπάρχουν μεγάλες ανεμογεννήτριες.

Έχουμε χώρο, δόξα τω Θεώ, μπόλικο χώρο. Είναι τόσο γρήγορη η διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που κάνουμε μεγάλα άλματα ως χώρα, απλά έχει μεγάλη σημασία να ξέρουμε πού κάνουμε τι".

(*) φωτογραφίες: Γ.Τ. Πρωθυπουργού/Δημήτρης Παπαμήτσος

trikalaenimerosi.gr