Στο μήνυμά του ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων, Αλέξανδρος Καπανιάρης, για την 6η Μαρτίου - Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού, αναφέρει τα εξής:
"Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της βίας στο σχολείο. Ο όρος «εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (schoolbullying), όπως και ο όρος «θυματοποίηση» (victimization) χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν μια κατάσταση κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά με σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές/τριες από συμμαθητές/τριες τους εντός και εκτός σχολείου. Διακρίνεται σε σωματική, λεκτική, ψυχολογική, ρατσιστική και ηλεκτρονική. Αφορά στους μαθητές και στις μαθήτριες όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης και έχει ψυχολογικές και κοινωνικές προεκτάσεις.
Η ημέρα αυτή δίνει την αφορμή σε εκπαιδευτικούς , μαθητές/τριες και γονείς των σχολείων της χώρας να ανταλλάξουν ιδέες, σκέψεις και πληροφορίες και να προβληματιστούν πάνω σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης της σχολικής βίας ή του εκφοβισμού που εκδηλώνεται μεταξύ των μαθητών/τριών.
Για να παταχθεί το φαινόμενο αυτό πρέπει να μπορούμε να προλάβουμε τη βία, καλλιεργώντας μία κουλτούρα αλληλεγγύης, σεβασμού και ανεκτικότητας προς όφελος όλων των μαθητών/τριών. Οφείλουμε να είμαστε δίπλα τους δημιουργώντας την προοπτική ενός καλύτερου, δικαιότερου και ασφαλέστερου κόσμου, περιορίζοντας το φαινόμενο της βίας καθώς είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε μαθητή/τριας να εκπαιδεύεται μέσα σε κλίμα συναισθηματικής ασφάλειας και σε περιβάλλον που διασφαλίζει τη σωματική και ψυχική του ακεραιότητα.
Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων στα πλαίσια της πρόληψης φαινομένων βίας και εκφοβισμού έχει αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίεςόπως: τα «Εργαστήρια Εποπτείας», πρόγραμμα επιμόρφωσης των Συμβούλων Σχολικής Ζωής που πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με το τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Θεσσαλίας, τηδράση διαδικτυακή «Ακαδημία για Γονείς» για γονείς και εκπαιδευτικούς που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και άλλων επιστημονικών φορέων καθώς και επιμορφωτικό σεμινάριο γιατην ενδυνάμωση του παιδαγωγικού ρόλου των εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων Γυμνασίων, ΓΕΛ και ΕΠΑΛ σε συνεργασία με την κα Δέσποινα Καραμπατζάκη, εκπαιδευτικό κλάδου ΠΕ02".