«Μέτωπο» για την πρόληψη και αποκατάσταση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στους ανθρώπους, το περιβάλλον και τις υποδομές σχηματίζουν ομάδες δήμων της χώρας που απειλούνται από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, τα οποία εμφανίζονται ολοένα πιο συχνά τα τελευταία χρόνια.
Το Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες, το Ελληνικό Δίκτυο Πόλεων με Ποτάμια και το Δίκτυο Δήμων Περιοχής Πίνδου υπέγραψαν χθες στην Ηράκλεια Σερρών συμφωνία συνεργασίας η οποία, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, «ανοίγει το δρόμο οι πολυάριθμοι δήμοι μέλη των τριών Δικτύων, να αναπτύξουν συνέργειες για την υλοποίηση έργων και προγραμμάτων, μέσω εγχώριων και ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων, στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας και της προστασίας των πολιτών και της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης».
Την υπογραφή της συμφωνίας χαιρέτισε ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα σταθεί αρωγός στις προσπάθειές τους. Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών, με τρεις πυλώνες που είναι: πράσινη ανάπτυξη, πρόληψη και στήριξη - αποκατάσταση.
«Η επούλωση των αρνητικών επιπτώσεων της κρίσης πρέπει να γίνεται άμεσα, η στήριξη να φθάνει γρήγορα και δίκαια σε όλους όσοι έχουν ανάγκη και η αποκατάσταση να γίνεται με ανθεκτικό τρόπο στα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η κλιματική κρίση. Ακραία φαινόμενα είναι πλέον πιο πιθανό να συμβούν και να είναι πιο σφοδρά», τόνισε ο υφυπουργός. Ο κ. Τριαντόπουλος υπογράμμισε εξάλλου το προσωπικό ενδιαφέρον του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για τα προβλήματα των μικρών Δήμων υπενθυμίζοντας την πρόσφατη συνάντηση του με τους Δημάρχους 33 μικρών ορεινών Δήμων.
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης που ήταν επίσης παρών στην εκδήλωση, υπογράμμισε ότι η ομαδοποίηση των προβλημάτων όπως γίνεται στην περίπτωση των Δικτύων, είναι εξαιρετικά χρήσιμη και συμβάλλει στον κοινό στόχο που είναι η αντιμετώπισή τους.
Οι εκπρόσωποι των δήμων εξέφρασαν στις ομιλίες τους την αγωνία τους για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Ο δήμαρχος Ηράκλειας Γιώργος Κουτσάκης αναφέρθηκε στη σημασία της λίμνης Κερκίνης για το οικοσύστημα αλλά και για την οικονομία της περιοχής. «Εφόσον την σεβαστούμε και αποφασίσουμε να συμβιώσουμε μαζί της, θα μας βοηθήσει να αναπτυχθούμε ταχύτερα», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Τα ακραία φαινόμενα θα είναι πιο συχνά και πιο δυσεπίλυτα. Πρέπει όσο μπορούμε να δράσουμε προληπτικά και η αυτοδιοίκηση να αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί», ανέφερε ο πρόεδρος του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες και Δήμαρχος Δωρίδος, Γιώργος Καπετζώνης.
Ο δήμαρχος Αργιθέας Καρδίτσας και πρόεδρος του Δικτύου Δήμων Περιοχής Πίνδου, Ανδρέας Στεργίου σημείωσε πως η συνεργασία είναι η λέξη - κλειδί για τον σχεδιασμό της αντιμετώπισης των προκλήσεων. «Η κλιματική κρίση πριν λίγα χρόνια ήταν θεωρητική προσέγγιση, σήμερα τη ζούμε και σε πολλές περιπτώσεις η εμπειρία είναι τραυματική», τόνισε ενώ έκανε ειδική αναφορά στους δήμους της περιοχής της Δυτικής Θεσσαλίας που υπέστησαν βαριά πλήγματα από την κακοκαιρία «Ιανός» το Σεπτέμβριο του 2020. Σημειώνεται ότι ο Δήμος Αργιθέας εφαρμόζει πρωτοποριακό έργο κυκλικής οικονομίας για τη διαχείριση φερτών υλών από πλημμύρες.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)