Στη Λάρισα βρέθηκε σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης όπου και συναντήθηκε με τους κτηνοτροφικούς συλλόγους της Θεσσαλίας, σε μια ανοιχτή συζήτηση, για τα βήματα που έχουν ακολουθηθεί και τις επόμενες ενέργειες για την αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφής.

Πιο συγκεκριμένα, αναλύθηκαν οι παρακάτω άξονες:

.Οι δηλώσεις ζημίας ζωικού κεφαλαίου, που ανήλθαν στις 2.201.Οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν το τελευταίο 10ήμερο του Οκτωβρίου!

.Το μέτρο 5.2 του ΠΑΑ 2014-2022: Δίνει τη δυνατότητα, χωρίς δαπάνη των κτηνοτρόφων για ζώα ή σταυλικές εγκαταστάσεις, να επανεκκινήσουν γρήγορα τη δραστηριότητά τους με την εγγύηση της Ελληνικής Κυβέρνησης.

.Η μέριμνα για όσους δεν ήταν δυνατόν να ασφαλίσουν την παραγωγή συγκεκριμένων ζώων, μέσα από πόρους ύψους 15,8 εκ. € (Γεωργικό Αποθεματικό του ’23).

.Η απαλλαγή από το τέλος εισφοράς γάλακτος-κρέατος στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για 2 έτη.

.Η αναστολή των ελέγχων του #ΟΠΕΚΕΠΕ για εύλογο χρονικό διάστημα.

.Η νομοθετική ρύθμιση για το ακατάσχετο των αποζημιώσεων που φέρνουμε άμεσα.

.Τα κτηνοτροφικά πάρκα και η απλοποίηση της διαδικασίας ίδρυσης και λειτουργίας τους μέσα από επερχόμενο νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ.

.Αναμένεται η υπογραφή της ΚΥΑ των κρατικών αποζημιώσεων απώλειας ζωικού κεφαλαίου από ασθένειες. Στη Θεσσαλία αναλογούν περί τα 2 εκ. €.

.Όσοι δήλωσαν ζημιές εγκαταστάσεων κι εξοπλισμού αποζημιώνονται από την Κρατική Αρωγή, με τις πρώτες προκαταβολές να έχουν δοθεί.

"Οι κτηνοτρόφοι μας εμπιστεύονται και αυτό μας δίνει δύναμη να κινηθούμε ακόμα πιο γρήγορα και αποτελεσματικά. Κανένας κτηνοτρόφος δεν είναι μόνος του!", σημειώνει σε δήλωσή του ο κ. Αυγενάκης