Ερώτηση του βουλευτή και προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, δίνει την απάντηση, δια του υφυπουργού Διονύση Σταμενίτη, για την σημερινή εικόνα των υπο κατασκευή φραγμάτων στη Θεσσαλία.  Η κατάσταση πάντως δεν εμπνέει αισιοδοξία καθώς οι εξαγγελίες  δεν συμβαδίζουν με το πρακτικό αποτέλεσμα και οι καθυστερήσεις είναι μεγάλες.

ΠΡΟΣ:            Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

Τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

ΘΕΜΑ: «Απαραίτητα φράγματα στη Θεσσαλία»

Κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με ενημέρωση κατοίκων της περιφέρειας Θεσσαλίας, στην έκθεση νέων πιθανών καταστροφικών πλημμυρών τύπου «Ιανού», «Daniel» και «Elias», κινδυνεύει να βρεθεί ξανά η Θεσσαλία λόγω της μη ολοκλήρωσης κατασκευής τουλάχιστον έξι σημαντικών φραγμάτων στην περιοχή τους. Μας μετέφεραν οι ως άνω ότι υπάρχει σύγχυση μεταξύ των συμπολιτών τους αν τελικά θα γίνουν πράξη οι κατά καιρούς υποσχέσεις των αρμοδίων Φορέων, σχετικά για την πορεία υλοποίησης σημαντικών φραγμάτων. Ζητούν οι ως άνω κάτοικοι αφενός την επίσημη ενημέρωση της Πολιτείας, σχετικά με την εξέλιξη των σχετικών τεχνικών έργων και αφετέρου τα χρονοδιαγράμματα κατασκευής τους. Πρόκειται μεταξύ άλλων για τα εξής φράγματα: 1) το φράγμα Ποταμού Ενιπέα (Σκοπιάς), στη θέση «Παλιοδερλί» του Δήμου Φαρσάλων, Νομού Λάρισας, 2) το φράγμα Ποταμού Πορταϊκού, του Δήμου Πύλης, Νομού Τρικάλων, 3) το φράγμα Ποταμού Πάμισου, του Δήμου Μουζακίου, Νομού Καρδίτσας,

4) το φράγμα Ποταμού Ληθαίου, του Δήμου Μετεώρων, Νομού Τρικάλων, 5) το φράγμα Ποταμού Νεοχωρίτη, του Δήμου Μετεώρων και του Δήμου Τρικκαίων, Νομού Τρικάλων και 6) το φράγμα Ποταμού Ελασσονίτη, του Δήμου Ελασσόνας και του Δήμου Τυρνάβου, Νομού Λάρισας. Μας τόνισαν οι ως άνω ότι είναι πολλαπλά τα οφέλη, κυρίως για την τοπική αγροτική οικονομία από την κατασκευή των παραπάνω φραγμάτων, καθώς θα βοηθήσει τόσο στην ορθή διαχείριση των υδάτων στην ευρύτερη περιοχή τους όσο και στην προστασία αυτής από πλημμυρικά φαινόμενα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη της Θεσσαλίας.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί: 

Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, ώστε να προχωρήσει η κατασκευή των παραπάνω φραγμάτων στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας προς όφελος της τοπικής κοινωνίας;

Απάντηση στην υπ’ αριθ. 6166/31-7-2024 Ερώτηση

Σχετικά με την παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Κ. Βελόπουλος, για τα θέματα της αρμοδιότητάς μας, σας πληροφορούμε τα εξής:

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) έχει ως πρωταρχικό στόχο την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων και την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών, ως εκ τούτου προκρίνει έργα και μελέτες έργων που εξυπηρετούν τους σκοπούς αυτούς, αναλόγως των χρηματοδοτικών εργαλείων που διαθέτει. Και συγκεκριμένα:

  • τη Δράση  3.1. «Υποδομές  Εγγείων  Βελτιώσεων»   του   ΠΑΑ    2014-
  1. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης Δράσης, είχε εκδοθεί Πρόσκληση για μεγάλα έργα άνω των 2,2 εκ €, στην οποία δεν υποβλήθηκε πρόταση για το συγκεκριμένο έργο από την οικεία Περιφέρεια.
  • το Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης  του ΥπΑΑΤ 2021-2025, το οποίο λόγω του χαμηλού προϋπολογισμού του κατευθύνεται σε ανειλημμένες υποχρεώσεις που δεν έχουν περατωθεί
  • το ΥΔΩΡ.  0., το  μεγαλύτερο πρόγραμμα αρδευτικών  έργων   των   τελευταίων 50  ετών, με έργα τα οποία θα πραγματοποιηθούν μέσω ΣΔΙΤ, με χρηματοδότηση  από  το Ταμείο Ανάκαμψης και το Εθνικό ΠΔΕ.

Ήδη 6 μεγάλα  αρδευτικά  έργα έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας  συνολικού  προϋπολογισμού ύψους  676.850.000 €, εκ των οποίων τα 192 εκ € από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Μεταξύ των ενταγμένων έργων είναι:

α) τα δίκτυα άρδευσης του ΤΟΕΒ Ταυρωπού (προϋπολογισμός128,75 εκ €), και

β) το αρδευτικό δίκτυο Υπερείας Λάρισας – Ορφανών Καρδίτσας (προϋπολογισμός107,2 εκ €)

  • η παρέμβαση Π3-73-1.1 «Έργα Υποδομών Εγγείων Βελτιώσεων» του Στρατηγικού Σχεδίου της νέας ΚΑΠ με προϋπολογισμό 350 εκ €. Για τη χρηματοδότηση νέων έργων εξοικονόμησης νερού.

Αναμένεται η έκδοση νέας Πρόσκλησης ως το τέλος του έτους, στο πλαίσιο της οποίας μπορεί να υποβληθεί διοικητικά ώριμη πρόταση από ενδιαφερόμενο φορέα. Η οποία θα αξιολογηθεί και θα μοριοδοτηθεί.

Στις 30.09.2024 εστάλη νέο έγγραφο προς τις Περιφέρειες για την καταγραφή και αποστολή αιτημάτων στη Διεύθυνση Εγγείων Βελτιώσεων του Υπουργείου μας, εν όψει και της επικείμενης Πρόσκλησης.

Ειδικά για τα έργα που αναφέρονται στην ερώτηση ισχύουν τα εξής:

  • Για το Φράγμα ποταμού Ενιπέα (Σκοπιάς), στη θέση «Παλιοδερλί» του Δήμου Φαρσάλων, Π.Ε. Λάρισας, έχει καταγραφεί σχετικό αίτημα της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην αρμόδια Διεύθυνση του ΥΠΑΑΤ, ωστόσο δεν παρουσιάζει ωριμότητα.
  • Το φράγμα Πύλης Ν. Τρικάλων, αποτελεί ένα έργο πολλαπλού σκοπού και ως τέτοιο έχει μελετηθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ομοίως, το φράγμα Μουζακίου Ν. Καρδίτσας, αποτελεί έργο πολλαπλού σκοπού, καθώς έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με την μελέτη της «Δ.Ε.Η./Δ.Α.Υ.Ε.» έτους 1987. Το ΥΠΑΑΤ προκρίνει έργα και μελέτες έργων που εξυπηρετούν κυρίως αρδευτικούς σκοπούς.
  • Το Φράγμα Ποταμού Ληθαίου, Δήμου Μετεώρων, Π.Ε. Τρικάλων, αποτελεί ανειλημμένη υποχρέωση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2007-2013 με χρηματοδότηση για την ολοκλήρωσή του από το ΠΑΑ 2014-2020.
  • Για το Φράγμα Ποταμού Νεοχωρίτη, Δήμου Μετεώρων και του Δήμου Τρικκαίων, Π.Ε. Τρικάλων, επικαιροποιήθηκε η μελέτη με τίτλο «Νεοχωρίτη Τρικάλων – Εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση των υποδομών άρδευσης της Π.Ε. Τρικάλων», με εθνική χρηματοδότηση από το Τομεακό Πρόγραμμα του ΥΠΑΑΤ 2021-2025, προκειμένου να παρουσιάσει «ωριμότητα» για την δυνατότητα ένταξής του στις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στο Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης (ΤΑΑ).
  • Για το Φράγμα Ποταμού Ελασσονίτη, Δήμου Ελασσόνας και του Δήμου Τύρναβου, Π.Ε. Λάρισας (Φράγμα Αγιονερίου)» αρμόδια είναι η οικεία Περιφέρεια (Θεσσαλίας) η οποία και έχει μελετήσει και εν μέρει κατασκευάσει το εν λόγω έργο (Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης).

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΤΑΜΕΝΙΤΗΣ

Λ.Ε trikalaenimerosi.gr