Είναι μέχρι τώρα η ευχάριστη έκπληξη στην πολιτική σκηνή του τόπου κι αυτό γιατί η πιθανή υποψηφιότητα της Μαρίνας Κοντοτόλη, δεν είναι το… πρότυπο του πολιτικού που μέχρι τώρα είχαμε συνηθίσει. Η ίδια μαχήτρια της ζωής από τα 14 της όταν αναγκάστηκε να διακόψει το σχολείο για οικογενειακούς λόγους για να βγει στον στίβο της ζωής. “ Για εμένα πολιτική είναι η προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Πολιτική είναι να είσαι δίπλα στον συνάνθρωπο όταν σε χρειάζεται. Και υπό αυτήν την έννοια, με το μυαλό στον άνθρωπο, είμαι εδώ και χρόνια μάχιμη πολιτικός. Αλλά όχι πολιτικός με τη συμβατική έννοια” θα μας πει.
Η ίδια πιστεύει πως μια κυβέρνηση με το Αλέξη Τσίπρα μπορεί να αλλάξει στο καλύτερο τη ζωή των πολιτών. Πιστεύει πως “η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα σηματοδοτήσει μία νέα εποχή”.
Οσον αφορά την εικόνα που έχει αποκομίσει από τις επαφές που κάνει στα χωριά του νομού τονίζει πως: “είναι παρατημένοι στην τύχη τους. Είναι κοινή η αίσθηση, ότι νοιώθουν αποκομμένοι από τα κέντρα λήψης αποφάσεων και προδομένοι από τις ψευδεπίγραφες υποσχέσεις”.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΚΟΝΤΟ

1. Κυρία Κοντοτόλη, εν δυνάμει υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ.Η αλήθεια είναι πως στο άκουσμα της είδησης, στην αρχή πολλοί δεν το πίστεψαν. Τι σας οδήγησε σε αυτή την απόφαση;

Κατ’ αρχάς, είμαι υποχρεωμένη να διευκρινίσω ότι η ενδεχόμενη ένταξή μου στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ για τις επερχόμενες εθνικές εκλογές, θα αποφασιστεί το προσεχές διάστημα από τον Πρόεδρο Α. Τσίπρα και τα αρμόδια όργανα. Κι αυτό ισχύει για όλους μας. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιος ή κάποια, επίσημα, υποψήφιος βουλευτής.
Ίσως κάποιοι δεν το πίστεψαν, δικαιολογημένα, γιατί στο μυαλό τους έχουν ένα συγκεκριμένο μοντέλο πολιτικού.
Όμως, η δική μου ενασχόληση με την πολιτική, αγαπητέ κ. Κοντέ, δεν ξεκινάει τώρα. Στην πραγματικότητα με την πολιτική ασχολούμαι δεκαετίες. Όταν όμως εγώ λέω πολιτική, δεν εννοώ κατ’ανάγκην τα κόμματα. Για εμένα πολιτική είναι η προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Πολιτική είναι να είσαι δίπλα στον συνάνθρωπο όταν σε χρειάζεται. Και υπό αυτήν την έννοια, με το μυαλό στον άνθρωπο, είμαι εδώ και χρόνια μάχιμη πολιτικός. Αλλά όχι πολιτικός με τη συμβατική έννοια.
Πιστεύω ακράδαντα, πως τώρα είναι η στιγμή να βγουν μπροστά νέοι άνθρωποι και κυρίως γυναίκες με ρίζες στην τοπική μας κοινωνία, που μπαίνουν στην πολιτική για να δώσουν κι όχι για να πάρουν.

2. Πρόσφατα Πτυχιούχος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου. Τι ρόλο έπαιξε στη ζωή σας η επείγουσα ανάγκη να διακόψετε το σχολείο στην ηλικία των 14 ετών για οικογενειακούς λόγους;

Πράγματι, υποχρεώθηκα, για να στηρίξω την οικογένειά μου, να διακόψω το σχολείο για να εργαστώ σε ηλικία 13 ετών, στη θέση της μητέρας μου που αντιμετώπισε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας. Αυτή η απροσδόκητη εξέλιξη σε μία τρυφερή και δημιουργική ηλικία, καθόρισε σε μεγάλο βαθμό την πορεία της ζωής μου. Έπαιξε τεράστιο ρόλο στη ζωή μου. Κυρίως γέννησε μέσα μου ένα μεγάλο απωθημένο για τα γράμματα και το σχολείο. Γι αυτό κι ενώ είχα φτάσει σε ηλικία 38 ετών, μητέρα δύο παιδιών και εργαζόμενη σε δύο επιχειρήσεις, γράφτηκα στο νυχτερινό γενικό λύκειο Τρικάλων, όπου μετά από 4 χρόνια φοίτησης, απέκτησα το πολυπόθητο για εμένα απολυτήριο λυκείου. Στη συνέχεια πήρα τη μεγάλη απόφαση και συμμετείχα στις Πανελλήνιες εξετάσεις μέσα από τις οποίες πέτυχα την εισαγωγή μου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Και από εφέτος κρατώ στα χέρια μου ό,τι πιο πολύτιμο έχω αποκτήσει, μετά τα παιδιά μου, που είναι το πτυχίο πολιτικών επιστημών.

3. Γιατί με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία;

Γιατί πιστεύω στην ανάγκη να υπάρξει άμεσα πολιτική αλλαγή. Γιατί είμαι βέβαιη πως μέσα από μία προοδευτική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, μπορούν να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στη ζωή των πολιτών, προς όφελός τους.

Εξάλλου, αν μελετήσει κανείς τους βασικούς προγραμματικούς άξονες, που εξήγγειλε ο Πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ, εύκολα θ’ αντιληφθεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ έχει καταθέσει ήδη έναν ολοκληρωμένο οδικό χάρτη διακυβέρνησης την επομένη των εκλογών. Με συγκεκριμένες κι απολύτως ρεαλιστικές απαντήσεις στα αδιέξοδα της ενεργειακής ακρίβειας, των διογκούμενων λογαριασμών ρεύματος που αδυνατούν οι πολίτες να πληρώσουν, καθώς και στη βίαιη φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης, των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των αγροτών και των κτηνοτρόφων.


4. Το βάπτισμα του πυρός το πήρατε με την εκλογή σας στο Επιμελητήριο. Να υποθέσω πως ήταν και αυτό μια ακόμη αιτία;

Η εκλογή μου στο Επιμελητήριο ήταν για εμένα μία ιδιαίτερη επιτυχία και μεγάλη τιμή που με εμπιστευτήκαν με την ψήφο τους τόσοι συμπολίτες μας, που καθημερινά παράγουν και δημιουργούν.
Με τον αγαπητό Πρόεδρο κ. Γιαγιάκο, όλους τους συναδέλφους, καθώς και τους εξαιρετικούς εργαζόμενους στο Επιμελητήριο, κάνουμε συστηματική δουλειά, με γνώμονα πάντα την ευημερία και την προκοπή των επαγγελματιών του τόπου μας. Αναφορικά με την οργάνωση και το συντονισμό τους στην κατεύθυνση της ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού των επιχειρήσεων του νομού, την προώθηση της ευρείας χρήσης νέων τεχνολογιών και της ανάληψης δράσεων για τη βελτίωσης των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού τους.

5. Τι σας είπαν οι δικοί σας άνθρωποι όταν τους το ανακοινώσατε;

Συνάντησα, έκπληξη, ενθουσιασμό, φόβο αλλά και δικαίωση για όσους συστηματικά αλλά διακριτικά υποστήριζαν την ενεργό συμμετοχή μου στις εθνικές εκλογές.
Βέβαια καθοριστική υπήρξε η γνώμη ενός ανθρώπου που αγαπώ και σέβομαι, ο οποίος όταν του το ανακοίνωσα, με ανέλπιστη και ενθαρρυντική βεβαιότητα μου αποκρίθηκε: «Είμαι βέβαιος ότι μπορείς. Μπορείς, αρκεί να αντέχεις τις κακοτοπιές και τις δολοπλοκίες της πολιτικής».
Είμαι πολύ ικανοποιημένη και χαρούμενη που μετά από το χρονικό διάστημα των πρώτων μηνών, βλέποντας τη συνεχή καθημερινή δουλειά μου για τον τόπο μου και τους ανθρώπους του, καθώς και την όρεξή μου να προσφέρω με όλες μου τις δυνάμεις, μου είπε: «Όπως σου είπα, μπορείς. Είσαι σαν το ψάρι ΜΕΣΑ στο νερό»!

6. Είστε από τους ανθρώπους που ως επαγγελματίας πάντα είχατε προσφορά σε ομάδες και ανθρώπους που το είχαν ανάγκη. Βλέπετε αυτές τις ανάγκες να μεγαλώνουν, να βαθαίνουν οι κοινωνικές ανισότητες;

Βεβαίως, γιατί δυστυχώς τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας έχουμε γίνει μάρτυρες κοινωνικά άδικων και εξοργιστικών ανισοτήτων, μεταξύ των ανθρώπων της βιοπάλης και των σκανδαλωδώς ευνοούμενων εκλεκτών της κυβέρνησης. Δείτε δύο αποκαλυπτικά και χαρακτηριστικά δείγματα. Ο βουλευτής κ.Πάτσης με όσα τρομερά και σκανδαλώδη αποκαλύφθηκαν ότι παράνομα κερδοσκοπούσε, στην πλάτη των ανθρώπων που χάνουν το σπίτι τους από πλειστηριασμούς. Ή ο επικεφαλής της ΔΕΗ κ.Στάσης που δίνει στον εαυτό του 1.000 € την ημέρα μεροκάματο, ναι καλά διαβάσατε. Αυτές οι περιπτώσεις είναι δυστυχώς ο κανόνας σήμερα.
Αλλά και στον τομέα της Υγείας οι ανισότητες αποδείχτηκαν χαώδεις, ιδιαιτέρως την εποχή της Πανδημίας, που στην ελληνική επαρχία κυρίως, θρηνήσαμε άδικα πολλούς αγαπημένους συνανθρώπους μας, στους οποίους δε δόθηκε η ευκαιρία για μία αξιοπρεπή νοσηλεία και εισαγωγή σε ΜΕΘ, λόγω ιδεοληπτικών εμμονών, όπως προσφάτως παραδέχθηκε ο ίδιος ο κ. Τσιόδρας.

7. Έχετε ξεκινήσει μια σειρά επαφών σε αρκετά χωριά του νομού. Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα που σας μεταφέρουν;

Βασικά είναι η αίσθηση πως είναι παρατημένοι στην τύχη τους.
Είναι κοινή η αίσθηση, ότι νοιώθουν αποκομμένοι από τα κέντρα λήψης αποφάσεων και προδομένοι από τις ψευδεπίγραφες υποσχέσεις. Που είναι στους συνταξιούχους οι υποσχέσεις για τα αναδρομικά, που είναι στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, ή στους νέους επιχειρηματίες οι πολιτικές στήριξης που θα τους επιτρέψουν να κρατήσουν ανοιχτές τις επιχειρήσεις τους, ή ζωντανά τα κοπάδια τους; Που είναι η μείωση στο ΦΠΑ στα τρόφιμα ή η κατάργηση του φόρου στα καύσιμα των αγροτών;
Δυστυχώς, η πλειοψηφία της κοινωνίας, δεν εισπράττει καμία έμπρακτη συμπαράσταση στον καθημερινό γολγοθά της οικονομικής επισφάλειας, με το μισθό ή τη σύνταξη να τελειώνει πολύ πριν τα μέσα του μήνα.

8. Πιστεύετε πως μπορεί να αλλάξει η αρνητική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη χώρα;

Είμαι σίγουρη πως θα αλλάξει. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα σηματοδοτήσει μία νέα εποχή, όπου προτεραιότητα θα έχουν οι πολίτες κι όχι τα μεγάλα κρατικοδίαιτα συμφέροντα. Που προτεραιότητα θα έχει ο Τρικαλινός και η Τρικαλινή κι όχι ο Πάτσης και ο Στάσης.
Έχω την ισχυρή πεποίθηση ότι οι πολίτες θα μας δώσουν τη δυνατότητα να εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να εφαρμόσουμε πολιτικές ανάταξης της κοινωνίας, να οικοδομήσουμε ένα ελπιδοφόρο μέλλον βιώσιμης ανάπτυξης και ίσων ευκαιριών. Να επαναφέρουμε το κράτος δικαίου που «αλώθηκε», με γνώμονα τη δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα για «Δικαιοσύνη Παντού».
Όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε.