Στη Βουλή έφερε η Βουλευτής Τρικάλων, Μαρίνα Κοντοτόλη, το αίτημα του Προέδρου της Κοινότητας Κλοκοτού του Δήμου Φαρκαδόνας να αποκατασταθεί η γέφυρα του ποταμού Νεοχωρίτη που έχει καταστραφεί ολοσχερώς από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023.

Αναφορά προς προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών και τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κατατέθηκε σήμερα από τη Βουλευτή Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Μαρίνα Κοντοτόλη, ζητώντας να απαντήσουν στη Βουλή, πότε πρόκειται να επισκευαστεί η γέφυρα του Κλοκοτού, ενώ έχουν περάσει πέντε μήνες από τις φονικές πλημμύρες.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κλοκοτού, η γέφυρα του ποταμού Νεοχωρίτη είναι κομβικής σημασίας για τους αγρότες της περιοχής, αφού είναι η μοναδική που συνδέει το χωριό Κλοκοτός με τις καλλιεργούμενες εκτάσεις που ανέρχονται στα 4.000 στρέμματα.

Πρόκειται, με άλλα λόγια, για μία από τις βασικές υποδομές που χρήζουν αποκατάστασης, δεδομένου ότι για να φτάσουν σήμερα στα χωράφια τους αναγκάζονται να διανύσουν με τα αγροτικά τους μηχανήματα μία απόσταση 5-10 χιλιομέτρων από το γειτονικό χωριό Γεωργανάδες.

Η κατάσταση αυτή, εκτός ότι ταλαιπωρεί αγρότες και κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, κοστίζει ακριβά και σε καύσιμα, σε μια περίοδο που το καλλιεργητικό κόστος είναι στα ύψη. Γι΄ αυτό και απαιτείται η άμεση ανακατασκευή της γέφυρας, πριν ξεκινήσει η νέα καλλιεργητική περίοδος.

Ακολουθεί ολόκληρη η αναφορά:

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για:

1. Τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

2. τον κ. Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

ΘΕΜΑ: «Άμεση αποκατάσταση της γέφυρας Κλοκοτού Φαρκαδόνας».

Η Βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μαρίνα Κοντοτόλη, έχοντας υπόψη της την επιστολή του Προέδρου της Κοινότητας Κλοκοτού του Δήμου Φαρκαδόνας, την καταθέτει ως Αναφορά προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών και τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, καλώντας τους να απαντήσουν στη Βουλή, για το τι πρόκειται να πράξουν αναφορικά με την αποκατάσταση κρίσιμων υποδομών που επλήγησαν από τις φονικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023.

Στην επιστολή του ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κλοκοτού του Δήμου Φαρκαδόνας αναφέρει, μεταξύ άλλων:

· Τα πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή μας και ειδικά στο χωριό μας, τον Κλοκοτό, έχουν μακρύ παρελθόν, πολύ φοβόμαστε και μέλλον. Για αυτό οι ευθύνες έρχονται από μακριά κι είναι βαρύτατες. Όλοι γνώριζαν ότι είμαστε από τα «πρώτα θύματα» της κάθε πλημμύρας. Γνώριζαν και μας άφηναν απροστάτευτους;

· Οι υποδομές της περιοχής μας έχουν υποστεί τεράστιες καταστροφές. Η γέφυρα του Κλοκοτού στον Νεοχωρίτη ποταμό έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

· Δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στους αγρότες και στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, καθώς είναι αυτή που συνδέει το χωριό μας με τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, περίπου 4.000 στρέμματα.

· Σήμερα, για να εξυπηρετηθούν οι αγρότες αναγκάζονται να φτάσουν στις καλλιέργειές τους από παρακαμπτήριες οδούς διανύοντας από 5 έως και 10 χιλιόμετρα επιπλέον. Είναι φανερό ότι πέρα από την ταλαιπωρία, καθώς τα αγροτικά μηχανήματα κινούνται με μικρές ταχύτητες και δεν έχουν την ευελιξία των Ι.Χ., ανεβαίνει και το κόστος μετάβασης σε καύσιμα.

· Απαιτούμε από την πολιτεία να αναλάβει κι αυτή τη δική της ευθύνη. Να αποκατασταθούν άμεσα οι υποδομές που είναι στην αρμοδιότητά σας, όπως η γέφυρα του Κλοκοτού, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε πρόσβαση στις καλλιέργειές μας.

Παρακαλούμε για την απάντηση και τις δικές σας ενέργειες.