Γράφει ο Ιωάννης Ξηρός, Μέλος του Συλλόγου Δρομέων Τρικάλων   

Την 5 Νοεμ. 2023 έλαβε χώρα στην Κωνσταντινούπολη Μαραθώνιος Αγώνας Δρόμου (42 χλμ.) και αγώνας 15 χλμ., όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Εφέτος ειδικά οι αγώνες έγιναν προς τιμήν των 100χρονων της ανακήρυξης της Τουρκικής Δημοκρατίας από τον Κεμάλ Ατατούρκ το 1923 και με ιδιαίτερη λαμπρότητα και φιλοξενία. 45.000 δρομείς από όλον τον κόσμο συμμετείχαν στην γιορτή του αθλητισμού. Σ'αυτούς υπήρχαν και 26 δρομείς από τον Σύλλογο Δρομέων Τρικάλων για τους αγώνες των 42 και 15χλμ., μεταξύ των οποίων και ο γράφων στα 15χλμ. Η αποστολή διοργανώθηκε επιτυχώς από το Γραφείο Ταξιδίων κ. Χρήστου Λίπα, ο οποίος συμμετείχε στον αγώνα των 42χλμ. και τον οποίον όλοι οι δρομείς και οι φίλοι που μας συνόδευσαν ευχαριστούμε.

Η διοργάνωση των αγώνων από τους Τούρκους διοργανωτές (προεξάρχοντος του Δήμου Κωνσταντινουπόλεως) ήταν επίσης άψογη συνδυαζόμενη με την αξεπέραστη τουρκική φιλοξενία. Πλήθη κόσμου μας επευφημούσαν και μας ενθάρρυναν συνοδεία μουσικής από διάφορες μπάντες. 

Κατά την τριήμερη εκδρομή και με συνοδεία Ρωμιάς ξεναγού (πολύ ικανής) οι 40 Τρικαλινοί του ταξιδίου είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε όλα τα αγιάσματα του χριστιανικού παρελθόντος της Πόλης ( Οικουμενικό Πατριαρχείο, Μονή Ζωοδόχου Πηγής, Βλαχέρνες). Όταν επισκεφθήκαμε την Αγία Σοφία όλοι προσέξαμε οτι η ξεναγός μετά την λέξη Αγία Σοφία έβαζε και την κτητική αντωνυμία ''μας'' θέλοντας να δείξει οτι στο διάβα των αιώνων και ασχέτως της τύχης της Αγίας Σοφίας οι Ρωμιοί της Πόλης δεν ξεχνούν οτι την έχτισαν οι πρόγονοί τους και πάντα την θεωρούν δική τους.  

Καταπληκτική ήταν και η θαλάσσια βόλτα με καράβι στον Βόσπορο όπου μπορεί κανείς να κάνει ανασκόπηση της Ιστορίας της Πόλης (Κεράτιος Κόλπος, Βουκολέων, Διπλοκιόνιον, Πύργος Γαλατά, αρχαία τείχη κ.ά.) βλέποντας και τα θαυμαστά αρχιτεκτονήματα και της οθωμανικής και σύγχρονης εποχής.

Ο γράφων έτρεξε αυτόν τον αγώνα εις μνήμην και προς τιμήν της αειμνήστου ημών Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και ειδικά του τελευταίου ηρωϊκώς πεσόντος Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στον οποίον (δεν θα κουραστώ ποτέ να το λέω) οφείλουμε μια αγιοποίηση. Κατά τα άλλα ευχαριστώ από καρδιάς όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχή διοργάνωση και ευχαριστώ τον λαό της σύγχρονης Κωνσταντινουπόλεως-Ιστανμπούλ για την φιλοξενία για τους οποίους εύχομαι την καλύτερη των τυχών.