Το Thessaly Evros Pass κατέγραψε εντυπωσιακή πρεμιέρα με πάνω από 100.000 αιτήσεις μέσα σε μία ημέρα, ενώ σήμερα είναι η τελευταία ημέρα για τις υποβολές. Η πλατφόρμα vouchers.gov.gr θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και σήμερα για όσους ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα, το οποίο αποσκοπεί στη στήριξη του εγχώριου τουρισμού των περιοχών της Θεσσαλίας και του Έβρου που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές το 2023.

Το πρόγραμμα, με προϋπολογισμό 4.45 εκατομμύρια ευρώ, προσφέρει άυλες ψηφιακές χρεωστικές κάρτες για κάλυψη δαπανών σε διαμονή, εστίαση και τοπικές μεταφορές στις πληγείσες περιοχές. Οι δικαιούχοι θα επιλεγούν μέσω κλήρωσης από τον φορέα υλοποίησης, μετά τη λήξη της περιόδου υποβολής αιτήσεων. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα του προγράμματος.

Το πρόγραμμα Thessaly Evros Pass διακρίνεται σε τρεις κατηγορίες:

  1. Thessaly Α Pass: Καλύπτει τους Δήμους Νοτίου Πηλίου και Ζαγοράς Μουρεσίου, καθώς και τις Δημοτικές Ενότητες Αγριάς, Πορταριάς, Αρτέμιδος και Μακρυνίτσης του Δήμου Βόλου, προσφέροντας οικονομική ενίσχυση εκατό (100) ευρώ σε όσους το επιλέξουν.
  2. Thessaly Β Pass: Αφορά τους Δήμους Λίμνης Πλαστήρα, Αγιάς, Τεμπών, Πύλης (εκτός των Δημοτικών Ενοτήτων Γόμφων και Πιαλείων) και Μετεώρων, με οικονομική ενίσχυση εκατόν πενήντα (150) ευρώ για τους επισκέπτες.
  3. Evros Pass: Καλύπτει το Δήμο Σουφλίου και τη Δημοτική Ενότητα Φερών του Δήμου Αλεξανδρούπολης, με οικονομική ενίσχυση διακόσια (200) ευρώ για τους δικαιούχους.

Για τη συμμετοχή στο Thessaly Evros Pass, δεν απαιτούνται εισοδηματικά κριτήρια. Επιτρέπεται η υποβολή αίτησης από:

  • Φορολογικούς κατοίκους Ελλάδος, σύμφωνα με την τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση εισοδήματος του 2022.
  • Άτομα που δεν διαθέτουν ως κύρια κατοικία κάποια από τις περιοχές που καλύπτει το πρόγραμμα, βάσει της τελευταίας φορολογικής δήλωσης.
  • Άτομα που δεν είναι ωφελούμενοι του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού για την περίοδο 2023-2024 ή δεν έχουν επιλεγεί για την περίοδο 2024-2025.
  • Άτομα που δεν έχουν επιλεγεί ως δικαιούχοι συναφούς παροχής από άλλο φορέα για την ίδια χρονική περίοδο.

Για τους έγγαμους ή τα άτομα που βρίσκονται σε σύμφωνο συμβίωσης, το δικαίωμα υποβολής αίτησης για το «Thessaly Evros Pass» ανήκει στον φορολογικά υπόχρεο ή σε έναν εκ των δύο, εφόσον υποβάλλουν χωριστές δηλώσεις.

Το εν λόγω πρόγραμμα είναι διαθέσιμο για χρήση αποκλειστικά από τον ίδιο τον δικαιούχο ή από τους ωφελούμενους που ορίζονται ως:

Τα ενήλικα τέκνα του δικαιούχου που είναι δηλωμένα ως εξαρτώμενα μέλη στη φορολογική δήλωση του φορολογικού έτους 2022.

Ο/η σύζυγος του δικαιούχου ή το άτομο με το οποίο έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

Οι αιτήσεις για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα υποβάλλονται μέσα από μια απλή και φιλική διαδικασία, και καλύπτουν τρεις φάσεις διαθεσιμότητας: Ιούλιος – Αύγουστος, Σεπτέμβριος – Οκτώβριος και Νοέμβριος – Δεκέμβριος. Οι δικαιούχοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τον προορισμό και τη φάση ή τις φάσεις της προτίμησής τους κατά την υποβολή της αίτησής τους.

Διαδικασία υποβολής αίτησης για το Thessaly Evros Pass αναλυτικά:

  1. Ο πολίτης προσέρχεται στην πλατφόρμα vouchers.gov.gr και συνδέεται με τους κωδικούς του TaxisNet.
  2. Καταχωρίζει τα στοιχεία επικοινωνίας του, δηλαδή το email και τον αριθμό κινητού τηλεφώνου, τα οποία επιβεβαιώνει μέσω ειδικού υπερσυνδέσμου και κωδικού μίας χρήσης (OTP).
  3. Στη συνέχεια, επιλέγει τον προορισμό και την φάση ή τις φάσεις που επιθυμεί.
  4. Ολοκληρώνει τη διαδικασία υποβολής της αίτησης, δηλώνοντας υπεύθυνα ότι δεν ανήκει σε καμία από τις μη επιλέξιμες κατηγορίες δικαιούχων και επιλέγει «Υποβολή».

Σημείωση: Αν ο πολίτης έχει ήδη καταχωρήσει τα στοιχεία επικοινωνίας του στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (Ε.Μ. Επ.) στο emep.gov.gr, τα στοιχεία αυτά αντλούνται αυτόματα και δεν απαιτείται περαιτέρω επιβεβαίωση. Επιπλέον, η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί και μέσω ΚΕΠ.

Οι επιλεγέντες δικαιούχοι θα λάβουν την άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα εντός 2 εργάσιμων ημερών από την ημέρα κλήρωσης. Στη συνέχεια, ο Πάροχος Υπηρεσιών Πληρωμών θα τους ενημερώσει για τα βήματα ενεργοποίησης της κάρτας.

Το πρόγραμμα Thessaly Evros Pass είναι μια πρωτοβουλία του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε. – GRNET), υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

ergasia.gr