Το «πράσινο φως» πήραν τα φαρμακεία για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και πλέον οι πολίτες θα μπορούν να πηγαίνουν εκεί, όπως ακριβώς συμβαίνει και με το εμβόλιο για την γρίπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιοι επιστήμονες στο Υπουργείο Υγείας αποφάσισαν κατά πλειοψηφία ότι είναι ασφαλές, αλλά και σημαντικό να γίνει το μεγάλο βήμα και το εμβολιαστικό πρόγραμμα να μεταφερθεί και στα φαρμακεία, υπό προϋποθέσεις, που ακόμη ωστόσο, δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα.

«Είναι πολύ σημαντικό να πάει ο εμβολιασμός της COVID-19 στα Φαρμακεία», αναφέρει, στο iatropedia.gr, ο Καθηγητής Παιδιατρικής, Γεώργιος Χρούσος, ο οποίος είναι και μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμών και συνεχίζει: «Μας ζήτησε τη γνώμη μας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών η κα. Θεοδωρίδου και η πλειοψηφία είπε, ότι πρέπει να συμμετέχουν τα Φαρμακεία. Εγώ δήλωσα υπέρ. Αν και αναγνωρίζω ότι αυτό μπορεί να μην αρέσει σε ορισμένους γιατρούς».

Ο ίδιος εκφράζει την πεποίθηση πως με τον τρόπο που είναι δομημένη η κοινωνία στην Ελλάδα, οι φαρμακοποιοί κάνουν Πρωτοβάθμια και μπορούν να κάνουν για ορισμένα απλά πράγματα. «Δηλαδή μπορούν να χορηγήσουν εμβόλια, δεν είναι σπουδαίο αυτό να κάνουν μια ένεση. Και πρέπει να τους χρησιμοποιήσουμε παντού τους φαρμακοποιούς και πιο πολύ για να περάσουμε και μηνύματα για τον εμβολιασμό στον πληθυσμό», επισημαίνει ο Γεώργιος Χρούσος.

Μάλιστα, υποστηρίζει ότι οι φαρμακοποιοί πρέπει να προετοιμαστούν, ενώ προσθέτει πως μπορούν να ανταπεξέλθουν με επάρκεια στον ρόλο αυτό. «Πρέπει να έχει το φαρμακείο να χορηγήσει επιτόπου αντιαλλεργικά αν τύχει κάτι, μια αλλεργία σε ένα εμβόλιο. Να μπορεί επιτόπου ο φαρμακοποιός να κάνει την ένεση που χρειάζεται. Πρέπει, επίσης, να ξέρουν τις επιπλοκές των εμβολίων, χρειάζονται δηλαδή λίγη εκπαίδευση, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν οτιδήποτε υπάρξει. Τίποτε άλλο. Έχουν μεγάλη εμπειρία οι φαρμακοποιοί και μπορούν να τα κάνουν», καταλήγει ο Καθηγητής Παιδιατρικής.

Αντιδράσεις από τους γιατρούς

Εντούτοις, η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους γιατρούς, με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ), να θέτει με επιστολή του σειρά ζητημάτων που αφορούν τόσο στο θέμα της επιβάρυνσης του πολίτη, όσο και σε ζητήματα ασφάλειας στα φαρμακεία.

Ωστόσο, το υπουργείο Υγείας αντιτείνει πως ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού έχει περάσει πλέον στα φαρμακεία σε πολλές χώρες της Ευρώπης και οι επιστήμονες έχουν γνωμοδοτήσει ότι αυτό είναι ασφαλές.