Στη Βουλή έφερε η Βουλευτής Τρικάλων, Μαρίνα Κοντοτόλη, το υπόμνημα του Ιατρικού Συλλόγου Τρικάλων «Ο ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ», για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και την αδυναμία λειτουργίας των εργαστηρίων τους, εξαιτίας της δωδεκάχρονης επιβολής πληρωμής clawback.
Αναφορά προς τον Υπουργό Υγείας, κατατέθηκε σήμερα από τη Βουλευτή Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Μαρίνα Κοντοτόλη, ζητώντας του να απαντήσει στη Βουλή σε όσα αναφέρει στο υπόμνημά του ο Ιατρικός Σύλλογος Τρικάλων, για τη μακροχρόνια υφαρπαγή εισοδήματος που υφίσταται ο κλάδος.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος Τρικάλων, το ύψος του clawback πρέπει να καθιερωθεί εώς 5%, με ταυτόχρονη αύξηση του προϋπολογισμού σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα και να ληφθούν μέτρα για την ορθή εφαρμογή των κανόνων συνταγογράφησης, εκτέλεσης και ελέγχου. Για να παραμείνουν όμως τα εργαστήριά τους ανοιχτά θέτουν ως απαραίτητη προϋπόθεση την παραγραφή του τεχνητού χρέους που έχει δημιουργηθεί μέχρι και σήμερα κατά 50% και ζητούν την Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων μέσω του ΠΙΣ και των Ιατρικών Συλλόγων, ενώ τάσσονται ομόφωνα κατά, στο άρθρο 69 του Ν 5102/2024 (ΦΕΚ 55Α’ 13/04/24), ως μια άκρως αντισυνταγματική διάταξη.
Ολόκληρη η Αναφορά της κ. Μαρίνας Κοντοτόλη για τον κ. Υπουργό Υγείας, με θέμα: «Σε αδιέξοδο τα μικροβιολογικά εργαστήρια των Τρικάλων, που εδώ και δύο εβδομάδες παραμένουν κλειστά. Δεν μπορούν πλέον να ανταπεξέλθουν στα έξοδά τους. Μεγάλες οι κυβερνητικές ευθύνες».
Η Βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μαρίνα Κοντοτόλη, έχοντας υπόψη της την από 2/5/2024 επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου Τρικάλων «Ο ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ», την καταθέτει ως αναφορά προς τον Υπουργό Υγείας, ζητώντας του να απαντήσει στη Βουλή για τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα μικροβιολογικά εργαστήρια, τα οποία σιγά σιγά σβήνουν και οδηγούνται προς τη χρεοκοπία.
Στην επιστολή του ο Ιατρικός Σύλλογος Τρικάλων επισημαίνει μεταξύ άλλων:
Να καθιερωθεί όριο στο ύψος του clawback εώς 5%, πέραν του οποίου την ευθύνη θα αναλαμβάνει το κράτος, ταυτόχρονα με σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Απαραίτητη κρίνουμε τη λήψη μέτρων για την ορθή και ορθολογική εφαρμογή των κανόνων συνταγογράφησης, εκτέλεσης και ελέγχου.
Για να μπορέσουν να παραμείνουν ανοιχτά τα εργαστήρια μας, θέλουμε την παραγραφή του τεχνητού χρέους που έχει δημιουργηθεί μέχρι σήμερα, κατά 50%.
Ζητάμε την Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων μέσω του ΠΙΣ και των Ιατρικών Συλλόγων και τασσόμαστε ομόφωνα κατά στο άρθρο 69 του Ν 5102/2024 (ΦΕΚ 55Α’ 13/04/24), ως μια άκρως αντισυνταγματική διάταξη.
Η επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου Τρικάλων «Ο ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ»
Αδυναμία λειτουργίας εργαστηρίων από τη 12χρονη επιβολή καταλογισμών πληρωμής clawback
Το Διοικητικό Συμβούλιο στηρίζει ομόφωνα τις αποφάσεις των περιφερειακών ενώσεων εργαστηριακών ιατρών για τον περιορισμό της λειτουργίας τους, όποτε το αποφασίσουν, αρχής γενόμενης από 08/05/2024, λόγω της 12χρονης επιβολής καταλογισμών πληρωμής clawback.
Μετά την κραυγή αγωνίας του κλάδου, που υφίσταται μακροχρόνια συστηματική υφαρπαγή εισοδήματος με πρωτοφανείς, για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα, περικοπές αποζημίωσης που υπερβαίνουν το 60%, αποτυπώνεται τραγική έλλειψη ρευστότητας των εργαστηρίων, αδυναμίας πληρωμής προμηθευτών και εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού, τα οποία εξυπηρετούν με αξιοπιστία και ταχύτητα, ανελλιπώς τους ασφαλισμένους.
Η πολιτεία μετακυλύει 12 χρόνια, το κόστος της ασφάλισης των πολιτών στους ιατρούς της χώρας, αδιαφορώντας για τις αντισυνταγματικές πρακτικές και τις δυσμενείς συνέπειες του καταχρηστικού αυτού μέτρου.
Τα εργαστήρια της γειτονιάς σβήνουν, οι ελευθεροεπαγγελματίες επιστήμονες διάγνωσης της χώρας χρεοκοπούν και τα Δημόσια Νοσοκομεία αδειάζουν από νέους ειδικευόμενους ιατρούς βιοπαθολογίας, ακτινολογίας, πυρηνικής ιατρικής, κυτταρολογίας και παθολογικής ανατομικής, δημιουργώντας ένα καίριο χτύπημα στη διάγνωση των ασθενειών (ειδικά του καρκίνου), τον προληπτικό έλεγχο του πληθυσμού και στη δημόσια υγεία της χώρας.
Το ΔΣ στηρίζει τις βασικές διεκδικήσεις του εργαστηριακού κλάδου:
1) Καθιέρωση ορίου (κεντρικό πλαφόν) στο ύψος του clawback έως 5%, πέραν του οποίου την ευθύνη θα αναλαμβάνει το Κράτος, με σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού για τη διάγνωση, στο ύψος του Ευρωπαϊκού μέσου όρου.
2) Λήψη μέτρων για την ορθή και ορθολογική εφαρμογή κανόνων συνταγογράφησης, εκτέλεσης και ελέγχου.
3) Παραγραφή του τεχνητού χρέους που έχει δημιουργηθεί μέχρι σήμερα, κατά 50%.
4) Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων μέσω του ΠΙΣ και των Ιατρικών Συλλόγων.
Τέλος, το ΔΣ αντιτίθεται ομόφωνα στο άρθρο 69 του Ν 5102/2024 (ΦΕΚ 55Α’ 13/04/24) ως άκρως αντισυνταγματική και καταχρηστική διάταξη.