Στη Βουλή έφερε η Βουλευτής Τρικάλων, Μαρίνα Κοντοτόλη, με κατάθεση Κοινοβουλευτικής Αναφοράς προς τον Υπουργό Οικονομικών, προκειμένου να απαντήσει στη Βουλή, σχετικά με την επιτακτική ανάγκη άμεσης ενίσχυσης του Τελωνείου Τρικάλων με προσωπικό τουλάχιστον πέντε (5) υπαλλήλων στην οργανική σύνθεση και την αναβάθμισή του σε Τελωνείο Α΄ τάξης, λόγω του μεγάλου όγκου κύκλου εργασιών δύο Νομών (Τρικάλων-Καρδίτσας) και τη δημιουργία τριών (3) Τμημάτων.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε επιστολή της η Ένωση Τελωνειακών Υπαλλήλων της 5ης Τελωνειακής Περιφέρειας, το Τελωνείο Τρικάλων ουσιαστικά υπολειτουργεί, με μόλις 9 μόνιμους υπαλλήλους και δύο αποσπασμένους μικρής διάρκειας. Οι αυξημένες ανάγκες του Τελωνείου υποχρεώνουν το προσωπικό του να αναλάβει καθήκοντα για περισσότερες από μία θέσεις εργασίας, αδυνατώντας παράλληλα να συγκροτήσει κλιμάκια ελέγχου σε δύο παραγωγικούς νομούς, Τρικάλων και Καρδίτσας, μετά την κατάργηση του Τελωνείου Καρδίτσας.

Η κατάσταση αυτή, αφενός λειτουργεί σε βάρος των εργαζομένων, λόγω της επαγγελματικής εξουθένωσης, αφετέρου βλάπτει τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου, λόγω των ελλιπών ελέγχων. Γι΄ αυτό και ζητείται η απάντηση του αρμόδιου Υπουργού, αναφορικά με τα τιθέμενα προβλήματα λειτουργίας του Τελωνείου Τρικάλων.

Ακολουθεί ολόκληρη η αναφορά:Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ: «Άμεση αναβάθμιση κι ενίσχυση με προσωπικό του Τελωνείου Τρικάλων-Καρδίτσας».

Η Βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μαρίνα Κοντοτόλη, έχοντας υπόψη της την από 27-11-2023 επιστολή της Ένωσης Τελωνειακών Υπαλλήλων της 5ης Τελωνειακής Περιφέρειας, την καταθέτει ως Αναφορά προς τον Υπουργό Οικονομικών, προκειμένου να λάβει γνώση και να απαντήσει στην επιτακτική ανάγκη αναβάθμισης κι ενίσχυσης του Τελωνείου Τρικάλων, προκειμένου να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στο ρόλο του, προασπίζοντας το δημόσιο συμφέρον.

Στην επιστολή της η Ένωση Τελωνειακών Υπαλλήλων της 5ης Τελωνειακής Περιφέρειας αναφέρει μεταξύ άλλων:

Το Τελωνείο Τρικάλων λειτουργεί σε επίπεδο Τμήματος (Τελωνείο Β΄ τάξης) και κατόπιν της κατάργησης του Τελωνείου Καρδίτσας καλύπτει τις ανάγκες και των δύο Νομών.
Σήμερα υπηρετούν 9 υπάλληλοι με οργανική θέση και 2 αποσπασμένοι, οι οποίοι σύντομα επιστρέφουν στις υπηρεσίες τους.
Λόγω των αυξημένων υπηρεσιακών αναγκών οι υπάλληλοι έχουν τοποθετηθεί σε παραπάνω από μία θέσεις, αναλαμβάνοντας πολλαπλά καθήκοντα.
Λόγω έλλειψης προσωπικού κι ανάθεσης πολλών εργασιών σε κάθε υπάλληλο, είναι σχεδόν αδύνατο να συγκροτηθούν συνεργεία ελέγχου και κατά συνέπεια είναι αδύνατο να επιτευχθούν οι τιθέμενοι στόχοι από τη διοίκηση της ΑΑΔΕ. Το Τελωνείο Τρικάλων είναι εκτεθειμένο σε διαρκείς κινδύνους, αδυνατώντας να εξασφαλίσει τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου.
Πάγια κι επιτακτική ανάγκη άμεσης ενίσχυσης με προσωπικό τουλάχιστον πέντε (5) υπαλλήλων στην οργανική σύνθεση και η αναβάθμισή του σε Τελωνείο Ά τάξης, λόγω του μεγάλου όγκου κύκλου εργασιών δύο Νομών και η δημιουργία τριών (3) Τμημάτων.
Παρακαλούμε για την απάντηση και τις δικές σας ενέργειες.

Ακολουθεί η επιστολή της Ένωσης Τελωνειακών Υπαλλήλων της 5ης Τελωνειακής Περιφέρειας.

Αθήνα, 31 Ιανουαρίου 2024

Η καταθέτουσα Βουλευτής

Κοντοτόλη Μαρίνα