Με έλλειμμα κοντά στα 73 εκατ. ευρώ φαίνεται να κλείνει για τους αγρότες ο κύκλος πληρωμών για το 2023, με τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ να «καθησυχάζει» τους δικαιούχους με τη την διαβεβαίωση ότι οι λογαριασμοί κλείνουν στις 15 Οκτωβρίου.

Οι πληροφορίες θέλουν το σύνολο του ποσού που πιστώθηκε να προσεγγίζει τα 167 εκατ. ευρώ, με τις εντολές της Τρίτης να φθάνουν περί τα 87 εκατ. ευρώ, ενώ Τετάρτη πέρασαν στους λογαριασμούς των αγροτών άλλα 80 εκατ. ευρώ περίπου.

Η αίσθηση που υπάρχει με βάση και τις διαπιστώσεις των αγροτών, είναι ότι, γίνονται πληρωμές σε όλα τα καθεστώτα, αλλά σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις τα χρήματα είναι λιγότερα. Έτσι μόνο εξηγείται το γεγονός ότι, ενώ έπρεπε να κλείσει η τελευταία φάση των πληρωμών με ένα ποσό της τάξεως των 240 εκατ. ευρώ, να κλείνει (τουλάχιστον σ’ αυτή τη φάση) με ένα ποσό της τάξεως των 167 εκατ. ευρώ.

Στις απορίες που προκύπτουν δεν απαντά ούτε η ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς δεν μπαίνει στον κόπο να ενημερώσει για τις κατά στρέμμα ενισχύσεις σε κάθε ειδικότερη κατηγορία, έτσι ώστε ο αγρότης να ξέρει τουλάχιστον τι έπρεπε να περιμένει και τι είδε τελικά στο λογαριασμό του.

Αυτό που βεβαιώνεται πάντως από τις αντιδράσεις των αγροτών είναι ότι για αλλή μια φορά η Ελλάδα, μοιάζει με καζάνι που βράζει. Κανένας αγρότης δεν δηλώνει ευχαριστημένος και από αυτή την εκκαθάριση, ενώ αντίθετα ξεχειλίζει η οργή τους όχι μόνο για τη μεγάλη καθυστέρηση και το έλλειμμα επίσημης ενημέρωσης που συστηματικά καταγράφεται αλλά και για την ποιότητα των πληρωμών και τις αναντιστοιχίες οι οποίες συνεχώς προκύπτουν.

agronews.gr