Την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας στις 20 Αυγούστου προτείνει η 14η έκθεση μεταμνημονιακής παρακολούθησης της Κομισιόν. Όπως αναφέρει η έκθεση, η Αθήνα έχει εκπληρώσει επιτυχώς τις περισσότερες από τις δεσμεύσεις και τις μεταρρυθμίσεις, παρά τις δύσκολες συνθήκες που προκλήθηκαν από τις οικονομικές επιπτώσεις των νέων κυμάτων της πανδημίας καθώς και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η υλοποίηση των δεσμεύσεων έχει ως αποτέλεσμα η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και η χρηματοοικονομική σταθερότητα να έχουν φτάσει σε σημείο όπου ο κίνδυνος μετάδοσης μιας κρίσης σε άλλες χώρες-μέλη να έχουν μειωθεί σημαντικά.
Καθώς οι ελληνικές αρχές παραμένουν αφοσιωμένες στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και την ολοκλήρωση όσων εκκρεμούν, προτείνεται να μην παραταθεί η ενισχυμένη επιτήρηση. Εάν η ενισχυμένη επιτήρηση δεν παραταθεί, η εποπτεία της οικονομικής, δημοσιονομικής και χρηματοοικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα θα συνεχιστεί στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας και του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.
Θα συνεχίσουν επίσης να ακολουθούνται σημαντικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις στο πλαίσιο της υλοποίηση του σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας, σημειώνει η Κομισιόν.
Η παρακολούθηση των συγκεκριμένων δεσμεύσεων για την τελική δόση των μέτρων για το χρέος θα γίνει στο πλαίσιο της πρώτης μεταμνημονιακής έκθεσης εποπτείας, που θα δημοσιευτεί τον Νοέμβριο του 2022.
«Πράσινο φως» για ελάφρυνση χρέους 748 εκατ. ευρώ
Η 14η έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας ανοίγει τον δρόμο για την αποδέσμευση ποσού ύψους 748 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα από το Eurogroup.
Πρόκειται για ποσό που αφορά την εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και συγκεκριμένα την επιστροφή των κερδών από ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης (ANFAs και SNPs), κ.α.
Ρήτρα διαφυγής και το 2023
Παράλληλα, η Κομισιόν προτείνει και επίσημα την παράταση της γενικής ρήτρας διαφυγής και το 2023, λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας και των οικονομικών κινδύνων που προκύπτουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους και τη διατάραξη της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Πάντως, τονίζεται ότι τα μέτρα που θα λάβουν οι χώρες-μέλη πρέπει να είναι στοχευμένα, με την απενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής να σχεδιάζεται το 2024.
Πηγή: moneyreview.gr