Με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από τον χαμό του αξέχαστου ερμηνευτή Δημήτρη Μητροπάνου, η ΚΕ του ΚΚΕ μαζί με την οικογένειά του θα πραγματοποιήσουν μεγάλη συναυλία προς τιμήν του τη Δευτέρα 30 Μάη, στις 9 μ.μ., στο γήπεδο του Πανιωνίου στη Νέα Σμύρνη.
Τραγουδούν (με αλφαβητική σειρά): Πέγκυ Ζήνα, Παντελής Θαλασσινός, Βαγγέλης Κορακάκης, Λάκης Παπαδόπουλος, Μίλτος Πασχαλίδης, Γιώργος Σαμπάνης, Κώστας Τριανταφυλλίδης.
Παρουσίαση, σκηνοθεσία, επιμέλεια: Ιεροκλής Μιχαηλίδης
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Γιάννης Παπαζαχαριάκης.
Ηχοληψία: Δημήτρης Ευαγγελάτος.
Συμμετέχει η Ορχήστρα του Δημήτρη Μητροπάνου. Γιώργος Κατσίκας (ντραμς), Γιάννης Κυφωνίδης (πλήκτρα), Μίμης Ντούτσουλης (μπάσο), Γιάννης Παπαζαχαριάκης (κιθάρα), Γιώργος Παπαχριστούδης (πιάνο), Μάκης Πελέκας (μπουζούκι), Χρήστος Περτσινίδης (ηλεκτρική κιθάρα), Γιάννης Σινάνης (μπουζούκι), Ανδρέας Τράπαλης (βιολί), Ντίνος Χατζηιορδάνου (ακορντεόν).
***
Ο Δημήτρης Μητροπάνος για περισσότερα από 45 χρόνια βάδισε με συνέπεια στους δρόμους του ελληνικού τραγουδιού, αποκαλύπτοντας συνεχώς νέες πτυχές της μεγάλης του ερμηνευτικής γκάμας. Με το γνήσιο λαϊκό χρώμα της φωνής του χάρισε ανεπανάληπτες στιγμές, κερδίζοντας την αγάπη και τον σεβασμό όλων μας, κατακτώντας να τον νιώθουν μέχρι και σήμερα «δικό τους» τόσο οι παλιότερες όσο και οι νεότερες γενιές...
Ερμήνευσε με τον δικό του μοναδικό τρόπο τραγούδια που έχουν μείνει ανεξίτηλα στο πέρασμα του χρόνου. Στη φωνή του φτερούγισε το πείσμα όσων πηγαίνουν κόντρα στους δύσκολους καιρούς. Τα τραγούδια του συντρόφευσαν και συνεχίζουν να συντροφεύουν όσους θέλουν «έναν κόσμο πιο μεγάλο...».
Γεννήθηκε τον Απρίλη του 1948 στην Αγιά Μονή, μια φτωχική συνοικία των Τρικάλων. «Μικρή Μόσχα» την ονόμαζαν. Η οικογένειά του ήταν δοσμένη στους αγώνες και το κίνημα. Αντίσταση, ΔΣΕ, φυλακίσεις, εξορίες, εκτελέσεις... Μέχρι τα 16 του χρόνια θεωρούσε ότι ήταν ορφανός... Τότε έμαθε πως ο πατέρας του είναι πολιτικός εξόριστος στις σοσιαλιστικές χώρες.
Ερχόμενος στην Αθήνα και πριν ακόμα τελειώσει το Γυμνάσιο ξεκίνησε να δουλεύει ως τραγουδιστής. Πρώτος του μεγάλος «δάσκαλος» ο Γιώργος Ζαμπέτας. Ετσι ξεκινά η μεγάλη του πορεία στο ελληνικό λαϊκό τραγούδι. Στη συνέχεια συνεργάζεται με τον Μίκη Θεοδωράκη. Το 1971 ηχογραφεί τον δίσκο «Ο Αγιος Φεβρουάριος» σε μουσική του Δήμου Μούτση και στίχους του Μάνου Ελευθερίου, ένα έργο που, πλέον, θεωρείται από τα κλασικά της ελληνικής δισκογραφίας. Σειρά έχουν οι συνεργασίες με τους Γιώργο Κατσαρό, Γιώργο Χατζηνάσιο, Σπύρο Παπαβασιλείου, Τάκη Μουσαφίρη, Απόστολο Καλδάρα, Σταύρο Κουγιουμτζή, Χρήστο Νικολόπουλο και Γιάννη Σπανό.
Ειδικά από τις αρχές της δεκαετίας του '90 η φωνή του Δημήτρη Μητροπάνου είναι ο μελωδικός «τόπος» στον οποίο συναντιούνται, αναδεικνύονται και χαράσσονται στην καρδιά όλων μας οι μελωδίες μεγάλων συνθετών. Ανεπανάληπτες είναι οι ερμηνείες του σε ορισμένους δίσκους - σταθμούς της δισκογραφίας, «Η εθνική μας μοναξιά» του Μάριου Τόκα, η εμβληματική του συνεργασία με τον Θάνο Μικρούτσικο «Στου αιώνα την παράγκα», «Στης ψυχής το παρακάτω» του Δημήτρη Παπαδημητρίου, αλλά και άλλες γόνιμες «συναντήσεις», όπως με τον Χρήστο Λεοντή στο τραγούδι «Ερωτας αρχάγγελος» από τον ομώνυμο δίσκο, τον Λάκη Παπαδόπουλο, τον Βαγγέλη Κορακάκη κ.ά.
Την αγωνιστική παράδοση τίμησε μέχρι τέλους της ζωής του και ο Δημήτρης Μητροπάνος. Πορεύτηκε σταθερά στο πλευρό του ΚΚΕ, ενώ αλησμόνητες μένουν οι εμφανίσεις του στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ, εκεί που η φωνή του συναντούσε το τεράστιο λαϊκό πλήθος, με το οποίο τους ένωναν κοινές ελπίδες και οράματα...