Μία ακόμη ημέρα κατά την διάρκεια της οποίας αναμένονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε ολόκληρη την χώρα, θα είναι η σημερινή Πέμπτη 18 Ιουλίου. Οι θερμές αέριες μάζες που καλύπτουν μεγάλο τμήμα της ανατολικής Ευρώπης και τα Βαλκάνια θα συνεχίσουν να μας επηρεάζουν, με τις υψηλότερες τιμές θερμοκρασίας να σημειώνονται στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας, κυρίως στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια.

Σύμφωνα με την επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επιδείνωσης Καιρού από την ΕΜΥ, επισημαίνεται ότι:

-σε υψηλά επίπεδα θα διατηρηθούν και οι ελάχιστες θερμοκρασίες, οι οποίες θα κυμαίνονται στις περισσότερες αστικές περιοχές περί τους 29 με 30 βαθμούς Κελσίου.

-σήμερα Πέμπτη 18/07 η μέγιστη θερμοκρασία προβλέπεται να φτάσει στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας τους 41 με 42 και τοπικά στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια τους 43 βαθμούς Κελσίου.

Στα Τρίκαλα η σημερινή ημέρα θα περάσει με λιακάδα και λίγα σύννεφα στον ουρανό, περισσότερο από το μεσημέρι και μετά, σύμφωνα με την πρόγνωση του meteo.gr.

Η θερμοκρασία τις μεσημβρινές ώρες θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ σε πολύ υψηλά επίπεδα θα παραμείνει μέχρι το απόγευμα. 

Νοτιάδες θα πνέουν και σήμερα έως 3 μποφόρ. 

Ο καύσωνας στα Τρίκαλα αναμένεται να διατηρηθεί μέχρι και την Τρίτη 23 Ιουλίου. Από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας προβλέπεται σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας, που θα πέσει στα κανονικά για την εποχή επίπεδα από τις 25-26/7, όπως φαίνεται και στον παρακάτω χάρτη του meteo.gr.

Την ίδια ώρα, τις αποκλίσεις των μοντέλων σχετικά με τις θερμοκρασίες των επόμενων ημερών εξηγεί σε ανάρτησή του ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς.

Όπως τονίζει, είναι πολύ νωρίς για σαφή συμπεράσματα για το πότε θα υπάρξει πέρας των υψηλών θερμοκρασιών, ωστόσο προσθέτει: «Οι ensemble προγνώσεις και των δύο μοντέλων μας δίνουν για την Αθήνα υποχώρηση του υδραργύρου κάπου μεταξύ 26 και 27 Ιουλίου. Το ίδιο και για τις περισσότερες περιοχές της χώρας».

Η ανάρτηση του Θοδωρή Κολυδά

«Επαναλαμβάνουμε, για άλλη μια φορά, ότι είναι πολύ νωρίς για σαφή συμπεράσματα για το πότε θα υπάρξει πέρας των υψηλών θερμοκρασιών. Οι ensemble προγνώσεις και των δύο μοντέλων μας δίνουν για την Αθήνα σαφή υποχώρηση του υδραργύρου κάπου μεταξύ 26 και 27 Ιουλίου. Το ίδιο ισχύει και για τις περισσότερες περιοχές της χώρας (με το ΕCMWF να τις δίνει νωρίτερα).

Οι αριθμητικές τιμές συγκλίνουν μέχρι τις 21 του μηνός, ενώ από εκεί και μετά παρουσιάζουν αποκλίσεις (αυτό διακρίνεται από τη διασπορά των τιμών στα μετεωγράμματα).
Αποκλίσεις υπάρχουν μεταξύ των μοντέλων, όπου αυτό το διακρίνουμε εύκολα αν παρατηρήσουμε τη μορφή της καμπύλης των θερμοκρασιών στα 850 hPa.

Τις διαφορές μπορείτε να τις διακρίνετε και στα δύο βίντεο τα οποία αποτυπώνουν τις αποκλίσεις από τις κανονικές τιμές στη στάθμη των 850 hPa τόσο στο ECMWF όσο και στο GFS.
Εκεί θα διακρίνετε και το επιθυμητό μπλε να πλησιάζει την περιοχή μας μεταξύ 26 και 27 Ιουλίου».