Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα αρχίσουν να βλέπουν στους λογαριασμούς τους τις αποζημιώσεις οι κτηνοτρόφοι και στο τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου οι αγρότες που επλήγησαν από τι θεομηνία στη Θεσσαλία.

Αυτό είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, μιλώντας στην εφημερίδα «Πελοπόννησος», επισημαίνοντας πως για πρώτη φορά θα αποζημιωθούν παραγωγές που δεν ήταν ασφαλισμένες στον ΕΛΓΑ, επειδή δεν υπήρχε πρόβλεψη, όπως πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, αρωματικά φυτά κ.λπ..

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια καταστροφή πέρα από κάθε φαντασία, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση συνολικά και το υπουργείο ειδικότερα ήταν παρόντες από την πρώτη στιγμή και ότι εξασφάλισαν τη στήριξη της Ευρώπης και στις 9 Νοεμβρίου αντιπροσωπεία υπουργών χωρών μελών της ΕΕ θα επισκεφθούν την περιοχή.

«Οι αποζημιώσεις θα ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ και προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, ύστερα από άδεια της ΕΕ και τα πρόσθετα μέτρα στήριξης ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ. Πιστεύουμε ότι με τη στήριξη όλων μας και με την υλοποίηση του σχεδίου ανασυγκρότησης του Θεσσαλικού Κάμπου που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, σύντομα θα επανέλθει η κανονικότητα στην περιοχή», τόνισε ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Κλιματική αλλαγή

Σε σχέση με την προσαρμογή της αγροτικής παραγωγής στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η κλιματική κρίση και στις απειλές, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι «κανένας κλάδος της οικονομίας δεν επηρεάζεται τόσο από την κλιματική κρίση όσο ο πρωτογενής τομέας». Μια καταστροφή, όπως είπε, δεν επηρεάζει μόνο την παραγωγή, αλλά και τη μεταποιητική βιομηχανία.

«Για τον λόγο αυτό πρέπει να ξαναδούμε το τι παράγουμε, πώς και πού το παράγουμε, είπε με έμφαση, δίνοντας ως παράδειγμα τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες οι οποίες, εξήγησε, μπορούν να διασφαλίσουν σε μεγαλύτερο βαθμό την παραγωγή από ό,τι οι υπαίθριες καλλιέργειες.

«Είναι ζητήματα που με τη συμβολή επιστημόνων τα εξετάζουμε, ενώ σε Ινστιτούτα του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ εξετάζονται και νέες πιο ανθεκτικές καλλιέργειες στην κλιματική αλλαγή», κατέληξε ο κ. Αυγενάκης.

ot.gr