Στις 16 Απριλίου εορτάζεται φέτος το ορθόδοξο Πάσχα και οι κτηνοτροφικές μονάδες ήδη έχουν αρχίσει και προετοιμάζονται γι' αυτό -όσο μπορούν δηλαδή- με όλα όσα συμβαίνουν στο μέτωπο της ακρίβειας των ζωοτροφών και του υπέρμετρου κόστους.

Το μόνο δεδομένο φέτος είναι πως λόγω της μεγάλης μείωσης στο ζωικό κεφάλαιο της χώρας, η προσφορά ντόπιου αμνοεριφίου θα είναι περιορισμένη, άρα αν η πολιτεία κάνει σωστά τη δουλειά της και δεν υπάρξουν φαινόμενα νοθείας και ελληνοποιήσεων, τότε αναμένεται εκτόξευση των τιμών παραγωγού, δεδομένης και της ολοσχερούς πλέον άρσης των μέτρων για τον κορονοϊό, που ταλαιπώρησε τόσα χρόνια και τις κτηνοτροφικές μονάδες, ιδίως σε εορταστικές περιόδους.

Ο κ. Γιάννης Γκουρομπίνος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας θεωρεί δεδομένη μια αύξηση των τιμών παραγωγού στα ντόπια αμνοερίφια, δεδομένου ότι και ο κτηνοτρόφος πρέπει να αμειφθεί για τον κόπο του και δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλη μείωση στα κοπάδια.

«Το φετινό Πάσχα εκτιμώ πως οι τιμές παραγωγού στο ντόπιο αμνοερίφιο δεν θα είναι κάτω από 10 με 12 ευρώ το κιλό. Σήμερα οι τιμές παίζουν γύρω στα 6 με 6,5 ευρώ το κιλό, υπάρχει τεχνητή κάμψη, αλλά θεωρώ πως θα πάρουν την ανιούσα οι τιμές όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα.

Πρέπει να επισημάνουμε πως οι περισσότεροι που έχουν ζώντα ζώα, τα πάνε νωρίς για σφαγή, μόλις πιάσουν τα 7-8 κιλά, λόγω του κόστους εκτροφής και αυτό πιστεύω θα συντελέσει στη μεγάλη αύξηση τιμών που έρχεται το Πάσχα», τονίζει ο κ. Γκουρομπίνος.

Mε πληροφορίες από agrotypos.gr