Στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με τίτλο: «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία και λοιπές διατάξεις», τοποθετήθηκε η Τρικαλινή Βουλευτής, Κατερίνα Παπακώστα Παλιούρα.
Η Βουλευτής από την αρχή της τοποθέτησής της απευθύνθηκε με αιχμές, προς τα αντιπολιτευτικά έδρανα, κάνοντας νύξη για τον θεσμό των Πρότυπων και Πειραματικών σχολείων και την «Ψήφο Εμπιστοσύνης», που έδωσε σε αυτά ο ίδιος ο Αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, στέλνοντας τον γιο του σε Πρότυπο Σχολείο.
Εν συνεχεία, στην ομιλία της έδωσε έμφαση σε καίριες διατάξεις του Νομοσχεδίου, για τις οποίες ανέφερε πως, τα 3/5 και τα 4/5 ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν με αυτές και κρίνουν πως είναι στην σωστή κατεύθυνση.
«Φέραμε στην Βουλή προς ψήφιση ένα Νομοσχέδιο ,που στην κοινωνία αναμφισβήτητα έχει διευρυμένη αποδοχή και από την άλλη πλευρά εσείς ποιείτε τη νήσσα…
Λέξεις κλειδιά και για το παρόν Νομοθέτημα, αποτελούν μετά βεβαιότητας , η ενίσχυση της αυτονομίας, η ευελιξία και η αποτελεσματικότητα των ελληνικών πανεπιστημίων, η αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων από το υπουργείο προς τα ίδια τα πανεπιστήμια, η διεπιστημονικότητα, η κινητικότητα φοιτητών και ερευνητών, η ανάπτυξη συνεργασιών, η εξωστρέφεια και η παραγωγή γνώσης, έρευνας και καινοτομίας, που διαχέονται προς όφελος της κοινωνίας.»
Κλείνοντας την ομιλία της η κα. Παπακώστα δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο υψίστης σημασίας θέμα του Νομού μας, το οποίο αφορά την διαχείριση του Δάσους του Περτουλίου από το ΑΠΘ.
«Η προωθούμενη συγχώνευση του Ταμείου Δασών με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ελλοχεύει πιθανόν κινδύνους δυσλειτουργίας, για την οποία θα παρακαλούσα να μας εγγυηθεί τόσο το Υπουργείο, όσο και η κανονιστικώς δρώσα διοίκηση, ότι θα διασφαλιστεί με τους ίδιους όρους η απρόσκοπτη διοίκηση και διαχείριση των δασών.
Έως σήμερα η διαχείριση γινόταν αποτελεσματικά από το Ταμείο Δασών, προς όφελος όχι μόνον του ΑΠΘ, αλλά και των τοπικών κοινωνιών, οι οποίες μέχρι σήμερα ωφελούνταν από πόρους δημοσίων επενδύσεων, προερχόμενες από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, οικείους Δήμους και Περιφέρειες, που διαχρονικά χρηματοδοτούσαν τις περιφερειακές δασικές υπηρεσίες.
Το ΑΠΘ θα πρέπει να εξομοιωθεί πλήρως με τις περιφερειακές δασικές υπηρεσίες, προκειμένου να μην διασαλευθεί το έργο που παρέχεται σήμερα από το Ταμείο Δασών και από τους εργαζομένους του.»
Ολόκληρο το βίντεο της Ομιλίας εδώ.