Γράφει ο Μπάμπης Δ. Δεληλίγκας, Πρώην Αντινομάρχης Και Αντιδήμαρχος Τρικκαίων

Η Ελληνική Χωροφυλακή ήταν το μεγαλύτερο και σημαντικότερο σώμα ασφαλείας της Ελλάδας για 150 χρόνια. Συστήθηκε με βασιλικό διάταγμα την 1η Ιουνίου 1833, ανήμερα των γενεθλίων του βασιλιά Όθωνα, ως Βασιλικό Σώμα Χωροφυλακής και μετονομάσθηκε αργότερα σε Ελληνική Βασιλική Χωροφυλακή και στη συνέχεια σε Ελληνική Χωροφυλακή μέχρι το 1984, όταν με νόμο συγχωνεύθηκε με την Αστυνομία Πόλεων σε ενιαίο αστυνομικό σώμα υπό την σύγχρονη ονομασία Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ).

Η Χωροφυλακή, ένας από τους σημαντικότερους οργανισμούς του ελληνικού κράτους για πολλά χρόνια, ήταν υπεύθυνη για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια σε όλη την Ελλάδα εκτός από την Αθήνα, τον Πειραιά, την Πάτρα και την Κέρκυρα, που ήταν αρμοδιότητα της Αστυνομίας Πόλεων.

Το 1906 η Χωροφυλακή ανασυγκροτήθηκε αποκτώντας τις δικές της εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις. Τέσσερις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας (η Αθήνα, ο Πειραιάς, η Πάτρα και η Κέρκυρα), απέκτησαν τη δική τους Αστυνομία Πόλεων τη δεκαετία του 1920 και η Χωροφυλακή διατήρησε την ευθύνη όλης της υπόλοιπης επικράτειας. Τα δυο Σώματα ήταν αυτόνομα, είχαν τον δικό τους αρχηγό και μόνο σε εξαιρετικά σοβαρές περιπτώσεις υπήρχε συνεργασία μεταξύ τους.

Πρώτος αρχηγός του νεοσύστατου αυτού σώματος ανέλαβε ο Γάλλος φιλέλληνας συνταγματάρχης Φραγκίσκος Γκραγιάρ που ήταν ήδη διορισμένος από τον Φεβρουάριο του 1833 αρχηγός του στρατιωτικού οίκου του βασιλιά Όθωνα.

Τον Ιούλιο λοιπόν του 1920 με νόμο του Ελευθερίου Βενιζέλου αποφασίστηκε να συσταθεί Υπηρεσία Αστυνομίας παράλληλα με την ελληνική Χωροφυλακή για τον έλεγχο και την εποπτεία συγκεκριμένων αστυνομικών καθηκόντων. Η πρώτη πόλη που απέκτησε Αστυνομία ήταν η Κέρκυρα (1921), ακολούθησε η Πάτρα (1922), ο Πειραιάς (1923) και η Αθήνα (1929). Στη Θεσσαλονίκη δεν έγινε εφικτό γιατί αντέδρασε η τότε διοίκηση της Χωροφυλακής.

Το πρωτοαυτοκίνητο της χωροφυλακής στα Τρίκαλα 1933 - Στο τιμόνι ο Απόστολος Ντεληλίγκας (Δεληλίγκας)  - συνοδηγός αγνώστων στοιχείων και όρθιος ο Δημήτριος Γκούμας (Μητσος)

 

Το 1984 αποφασίστηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με Υπουργό Δημοσίας Τάξεως τότε τον Γιάννη Σκουλαρίκη, η συγχώνευση των δύο σωμάτων, της Ελληνικής Χωροφυλακής και της Αστυνομίας Πόλεων, σε ένα, την Ελληνική Αστυνομία.

Στα 64 χρόνια της ιστορίας της (1920-1984) η Αστυνομία Πόλεων είχε 40 αρχηγούς. Πρώτος αρχηγός ήταν ο Σερ Φρέντερικ Λοχ Χαλλιντέϊ (1920-1929), ενώ ο Ιωάννης Νίτσος (1982-1984) παραιτούμενος αρνήθηκε την ενοποίηση με την Χωροφυλακή. Έτσι ανέλαβε ο Ιωάννης Ραφτόπουλος (1984), ο οποίος ήταν ο τελευταίος αρχηγός της Αστυνομίας Πόλεων και υ0πήρξε ο πρώτος αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας μαζί με τον προερχόμενο από την Χωροφυλακή Εμμανουήλ Μπριλλάκη.      

Κάπως έτσι έκλεισε το κεφάλαιο της Αστυνομίας Πόλεων. Μπορεί βέβαια η Αστυνομία Πόλεων και οι σχολές Αστυνομίας που ξεκίνησαν από εδώ να έχουν ξεχαστεί, όμως σίγουρα έχουν περάσει μέσα στις μοναδικότητες και τις πρωτοπορίες της Κέρκυρας, και αυτό γιατί από εδώ ξεκίνησε ένα νέο αστυνομικό σώμα στο οποίο υπηρέτησαν και γυναίκες. Αν και είχε τους ίδιους στόχους με την Ελληνική Χωροφυλακή, ξεχώρισε ως προς την εξωτερική εμφάνιση και έδρασε με διαφορετικό σύστημα και νοοτροπία. Άλλωστε δεν ήταν τυχαίο, ούτε το μέρος, ούτε ο χώρος, που επιλέχθηκε για την ίδρυσή της.