Μικρό καλάθι θα πρέπει να κρατήσουν όσοι ποντάρουν στο άνοιγµα των «κενών ακινήτων» προκειµένου να λύσουν το στεγαστικό τους πρόβληµα.
Σύµφωνα µε την ΕΛΣΤΑΤ, τα κλειστά ακίνητα σε όλη τη χώρα είναι 793.884, εκ των οποίων τα 406.859 είναι διαθέσιµα προς ενοικίαση. Στη Θεσσαλία ο αριθμός για τα δεδομένα του πληθυσμού είναι αρκετά υψηλός, 38.569, όταν στις όμορες περιφέρειες η Ήπειρος έχει 22.816 και η Στερεά Ελλάδα 35.885.
Η λεπτοµερής ανάλυση των δεδοµένων που συγκέντρωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή κατά την πρόσφατη διαδικασία απογραφής πληθυσµού και κατοικιών, υπολογίζει σε 793.884 τα κλειστά ακίνητα. Από αυτά όµως, µόνο τα 406.859 είναι διαθέσιµα για ενοικίαση και άλλα 59.530 πωλούνται. Επίσης, και αυτά είναι διάσπαρτα σε ολόκληρη τη χώρα. Στην Αττική, για παράδειγµα, όπου εντοπίζεται το µεγάλο πρόβληµα στέγασης, όλες µαζί οι κενές κατοικίες είναι µόλις 255.298 και από αυτές, διαθέσιµες για ενοικίαση ή πώληση είναι οι 151.945.
Εχει όµως σηµασία και το πού βρίσκονται. Τουλάχιστον οι µισές είναι στον κεντρικό τοµέα της Αθήνας. Οποιος περιµένει ότι θα βρει ένα κενό διαµέρισµα στα βόρεια προάστια, τότε θα πρέπει να γνωρίζει ότι όλο το σύνολο είναι (και µάλιστα µε τα δεδοµένα του 2021 που έγινε η απογραφή) λιγότερα από 11.150. Στα περίπου 15.528 ακίνητα ανέρχεται η διαθεσιµότητα στα νότια προάστια και στα µόλις 9.188 στα ανατολικά. Και το κυριότερο; Μιλάµε κατά κύριο λόγο για πολύ παλαιά ακίνητα τα οποία χρήζουν εκτεταµένων επισκευών προκειµένου να επανέλθουν στην αγορά. Εντυπωσιακό το ακόλουθο στατιστικό εύρηµα: από τις 6,6 εκατ. κατοικίες που κατέγραψε η απογραφή στο σύνολο της χώρας, µόλις... 27.754 είναι αυτές που χτίστηκαν µετά το 2016 και δεν χρησιµοποιούνται ως κύριες κατοικίες. Αυτό δεν σηµαίνει απαραίτητα ότι είναι και κενές καθώς στην κατάταξη η ΕΛΣΤΑΤ ενσωµατώνει και τις δευτερεύουσες κατοικίες αλλά και τα εξοχικά. Συµπέρασµα: Οι διαθέσιµες για ενοικίαση κενές κατοικίες ανά την επικράτεια είναι σαφώς λιγότερες σε σχέση µε αυτό που αποτυπώνει το αρχικό εντυπωσιακό µέγεθος των 793.884, είναι παλαιές στη συντριπτική τους πλειοψηφία αλλά και διάσπαρτες σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Το γεγονός ότι αυτά τα στοιχεία έχουν συλλεγεί το 2021, εντείνει ακόµη περισσότερο τον προβληµατισµό καθώς έχουν µεσολαβήσει τρία χρόνια όξυνσης του στεγαστικού προβλήµατος αλλά και αύξησης των τιµών των ακινήτων και των ενοικίων, κάτι που ασφαλώς και αποτέλεσε κίνητρο για τους ιδιοκτήτες των κλειστών διαµερισµάτων να τα ρίξουν ξανά στην αγορά. Αυτό σηµαίνει ότι παρά τα ισχυρά οικονοµικά και φορολογικά κίνητρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για να τονώσει τη διαδικασία του... ανοίγµατος, δύσκολα θα υπάρξει ανταπόκριση από περισσότερους από 9.00010.000 ιδιοκτήτες µέσα στο επόµενο 14µηνο, περίοδο κατά την οποία ουσιαστικά θα παραµένουν τα κίνητρα σε ισχύ.
Επίσης πολλά αναξιοποίητα ακίνητα έχουν περάσει στην κυριότητα των τραπεζών λόγω χρεών, έχουν µπλεγµένο ιδιοκτησιακό καθεστώς ύστερα από αλλεπάλληλες κληρονοµιές µε αποτέλεσµα να µην µπορούν να ληφθούν αποφάσεις, ή έχουν υποστεί πολύ µεγάλες φθορές µε το πέρασµα του χρόνου.
Ζήσης Ηρειώτης, kosmoslarissa.gr