Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα εξαγωγικά προϊόντα της Ελλάδας αποτελεί η φέτα, στην οποία δραστηριοποιείται ένας σημαντικός αριθμός παραγωγικών επιχειρήσεων με διεθνές εκτόπισμα στη διάθεση του εθνικού τυριού. Η Θεσσαλία έχει κάθε λόγο να υπερηφανεύεται για τις σπουδαίες εξαγωγικές μονάδες που διαθέτει, οι οποίες την καθιστούν πρώτη Ελληνική περιφέρεια σε παραγωγή και εξαγωγές.
Η πορεία διάθεσης της φέτας στο εξωτερικό είναι ανοδική τα τελευταία χρόνια, κάτι που αποδεικνύουν και τα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το 2022. Ειδικότερα, οι εξαγωγές φέτας την προηγούμενη χρονιά ανήλθαν από πλευράς τζίρου στα 605 εκατ. ευρώ, έναντι 388 εκατ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο ποσό το 2019, μία χρονιά η οποία θεωρείται συγκρίσιμη λόγω του ότι ήταν πριν την εκδήλωση της πανδημίας, η οποία επηρέασε τις συνθήκες κατανάλωσης στην αγορά.
Στον τομέα των εξαγωγών ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία (Όλυμπος - ΤΥΡΑΣ), της οικογένειας Σαράντη, ηγείται των εξαγωγών διαθέτοντας 14.800 τόνους, ενώ ο τζίρος της φέτας το 2022 ήταν 122,7 εκατ. ευρώ από το σύνολο των 493 εκατ. ευρώ που ήταν οι συνολικές πωλήσεις του ομίλου.
Η επίσης Τρικαλινή La Farm, της οικογένειας Πλεξίδα, διαθέτει στο εξωτερικό 10.000 τόνους φέτας κάθε χρόνο. Συνολικά, οι εξαγωγές της εταιρείας αντιστοιχούν στο 92% του τζίρου της, ο οποίος το 2022 ανήλθε στα 85 εκατ. ευρώ. Σημαντική εξαγωγική δύναμη αποτελεί και η Όμηρος της οικογένειας Γιάννίτση, επίσης από τα Τρίκαλα.
Η Δωδώνη, από τα Ιωάννινα, εξάγει περίπου 5.000 τόνους επώνυμης φέτας στο εξωτερικό. Επιπλέον, τα δύο τελευταία χρόνια το 50% του ετήσιου κύκλου εργασιών της εταιρείας προέρχεται από τις εξαγωγές της συνολικά.
Σε ό,τι αφορά την S.H.M. Hellas – Πήλιον ΑΒΕΕ, θυγατρική της γαλλικής Lactalis, η οποία την έχει εξαγοράσει, οι πωλούμενες ποσότητες ανά τον κόσμο κυμαίνονται σε περίπου 9.000-10.000 τόνους το έτος.
Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr (με πληροφορίες από Γιώργο Λαμπίρη, Capital.gr)