Την Κυριακή 26 Μαΐου (11 π.μ.) θα τελεστεί το ετήσιο μνημόσυνο υπέρ της Πατρίδος πεσόντων στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο Ζάρκο Τρικάλων 

Μνημείο Πεσόντων 6ου Συντάγματος στο Ζάρκο

Στις Ανατολικές παρυφές του χωριού Ζάρκο Τρικάλων, υπάρχουν δύο (2) στρατόπεδα, όπου είχε την έδρα του το 6ο Σύνταγμα Πεζικού, για την φύλαξη των, τότε, συνόρων με την Οθωμανική αυτοκρατορία.

Η ονομασία τους ήταν και είναι –ακόμη και σήμερα- Στρατόπεδο Άλφα και Στρατόπεδο Βήτα.

Εντός του Στρατοπέδου Άλφα (με εμβαδόν περί τα 48 στρέμματα), φιλοτεχνήθηκε και κατασκευάστηκε το 1953, από έναν Στρατιώτη του Συντάγματος, έχοντας ως «μοντέλο» έναν άλλον Στρατιώτη φέροντα στολή και οπλισμό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μνημείο παρόμοιο με αυτό του Αγνώστου Στρατιώτη στην Πλατεία Συντάγματος των Αθηνών.

Ο στρατιώτης – καλλιτέχνης, που φιλοτέχνησε το Μνημείο, είναι ο γνωστός Έλληνας ζωγράφος και γλύπτης Σταύρος Παπασάββας (1928 – 2018).

Το Μνημείο αυτό είναι ένα από τα ελάχιστα παρόμοια σύγχρονα Μνημεία που υπάρχουν στην χώρα μας, με τεχνοτροπία βασισμένη σε αυτή των Αρχαίων Μνημείων.

είναι το γνωστό γλυπτό που απεικονίζει τον πεσόντα οπλίτη (ίσως είναι ο Λαομέδων) σε ένα τμήμα του αετώματος του ναού της Αφαίας Αθηνάς στην Αίγινα, το οποίο αποχωρίστηκε και εκτίθεται στην Γλυπτοθήκη του Μονάχου, από το 1828 έως σήμερα. (Η συνέχεια του αίματος παρουσιάζεται στην τέχνη, όταν παλαιότερα αντικείμενά της επανεμφανίζονται και εμπνέουν ανάλογα έργα σε νεότερες εποχές.)

Το έτος 1982, τα δύο Στρατόπεδα (έκταση, κτηριακές εγκαταστάσεις και Μνημείο) παραδόθηκαν επίσημα, με πρακτικό, από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ) στην τότε Κοινότητα Ζάρκου Τρικάλων.

Στις μέρες μας, σχεδόν εβδομήντα χρόνια μετά την κατασκευή του, διαπιστώθηκε ότι το Μνημείο αλλά και ο χώρος, γενικότερα, χρειάζονται φροντίδα και μεράκι, ώστε να συνεχίσουν να υπάρχουν, θυμίζοντας σε όλες και όλους μας τις ρίζες και την ιστορία αυτού του τόπου.

Προτείνεται, αρχικά, η συντήρηση, αποκατάσταση και προστασία του Μνημείου με κατάλληλη περίφραξη, διαμόρφωση και ανάδειξη του περιβάλλοντος χώρου. Έπεται η τεκμηρίωση και ιστορική καταγραφή του Μνημείου. Και αργότερα η κατασκευή μουσείου σε κάποιο από τα εναπομείναντα κτίρια του στρατοπέδου, με εκθέματα που να έχουν σχέση με το Μνημείο, τα Στρατόπεδα, το χωριό Ζάρκο Τρικάλων και την ευρύτερη περιοχή.