Ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφερόμαστε στις σχέσεις μας είναι εξ ολοκλήρου δομημένος από τον τρόπο με τον οποίο παίρνουμε αγάπη σε όλη μας τη ζωή, ξεκινώντας από την πρώιμη παιδική ηλικία. Αλλά το τραύμα είναι απλώς μια εξήγηση πως λειτουργούν τα πράγματα, όχι μια δικαιολογία.
Ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε ως ενήλικες -σε κάθε είδους σχέση- χρησιμεύει ως ευκαιρία για προβληματισμό και ανάπτυξη.
Η αγχώδης προσκόλληση έχει τις ρίζες της στη δυσπιστία. Συνήθως, κάποιος με διαταραχή αγχώδους προσκόλλησης τρέφει φόβους εγκατάλειψης ή/και βίωσε πολλές ασυνέπειες στην φροντίδα και την αγάπη που έλαβε ως παιδί. Σκέψου αναξιόπιστους, απόντες γονείς ή φροντιστές. Το άγχος προσκόλλησης εμφανίζεται με τη μορφή παράλογης ζήλιας, δυσπιστίας, συνεξαρτώμενων τάσεων, νευρικότητας και υπέρμετρης ανάγκης να είμαστε με τον άλλον.
Είσαι διαρκώς αγχωμένος
Εάν το υψηλό άγχος φαίνεται να είναι η βασική σταθερά στη σχέση σου, μπορεί να συνυπάρχει αγχώδης προσκόλληση. Κάθε φορά που χτυπάει το τηλέφωνο του συντρόφου σου, αισθάνεσαι καχύποπτ@ και σε ένταση; Αυτό είναι ένα κοινό συναίσθημα στις σχέσεις αγχώδους προσκόλλησης, όπου ο ένας σύντροφος δεν αισθάνεται ότι έχει την εμπιστοσύνη του άλλου για να κινηθεί με άνεση.
Αισθάνεσαι τον φόβο της εγκατάλειψης
Εάν σκέφτεσαι συνεχώς ότι ο σύντροφός σου μπορεί να σε εγκαταλείψει/βαρεθεί/αρχίσει να αναρωτιέται αν υπάρχει κάποιος καλύτερος από σένα εκεί έξω, αυτό είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι άγχους προσκόλλησης. Μια σχέση μοιάζει με ένα συμβόλαιο – μια συμφωνία που δύο άνθρωποι έχουν δεσμευτεί μεταξύ τους. Εκτός αν έχετε συμφωνήσει κάτι διαφορετικό μεταξύ σας. Εάν δεν πιστεύεις σε αυτή τη ”συμφωνία”, τότε φοβάσαι @ σύντροφός σου θα σε εγκαταλείψει χωρίς ή με προειδοποίηση.
Χρειάζεσαι συνεχή επιβεβαίωση
Η επιβεβαίωση είναι ένας τρόπος να σου δείξει κάποιος ότι νοιάζεται, αλλά όταν γίνεται αναγκαία και επείγουσα, τότε ίσως να ξεπερνά τα υγιή όρια της. Δεν υπάρχει ιδανικός χρόνος, τόπος και ποσότητα για την επιβεβαίωση της αγάπης, αλλά αν η ανάγκη σου είναι συνεχής τότε μάλλον πρέπει να το δεις πιο προσεκτικά.
Δυσκολεύεσαι να είσαι μόν@
Αν το να είσαι μόν@ σου ή να μην έχεις συνεχή επαφή με το αγαπημένο σου πρόσωπο σου δημιουργεί σύγχιση, είναι ένα σημάδι αγχώδους προσκόλλησης. Φυσικά, και είναι καθησυχαστικό να γνωρίζουμε πού βρίσκεται ο άλλος σε γενικές γραμμές. Αλλά αυτό συμβαίνει για λόγους ασφαλείας. Αυτή η ανάγκη σου μπορεί να είναι ασφυκτική για τον άλλον και δεν αφήνει να αναπτυχθεί η εμπιστοσύνη και η ασφάλεια μέσα στη σχέση.
Βρίσκεσαι συχνά σε καταχρηστικές σχέσεις
Ίσως επειδή ήσουν ήταν μάρτυρας μιας ανθυγιεινής σχέσης ή εσύ @ ίδι@ υπέστη αναξιόπιστη φροντίδα ως παιδί, τελικά μπορεί να έλκεσαι από αυτούς τους τύπους σχέσεων ως ενήλικας.
Αν προβληματίζεσαι από τη συμπεριφορά σου μέσα σε μία σχέση ή αν δυσκολεύεσαι να διαχειριστείς συναισθήματα παρόμοια με τα παραπάνω ένας ειδικός θα σε βοηθήσει σημαντικά να απελευθερωθείς από αυτά τα μοτίβα και να αποκτήσεις υγιής σχέσεις.